Η ΕΡΤ ΠΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΡΕΤΣΟΣ – Πρώτη στο prime time στο νεανικό και στο ανδρικό κοινό (εικόνες)

Το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Δώστε μεγάλο βάρος στον πολιτισμό», είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Λεοντής και ξεκαθάρισε: «Κάνω έκκληση σε όλα τα κόμματα για να στηρίξετε τον πολιτισμό. Εγώ δεν ανήκω σε κανένα κόμμα ούτε διορίστηκα ως κομματικό στέλεχος στην ΕΡΤ. Ήρθα από τη διάθεση μου να προσφέρω όσο μπορώ περισσότερα. Έχω σταματήσει τη δουλειά μου και γι΄ αυτό θέλω να φύγω και πολύ γρήγορα. Για να κάνω τη δουλειά μου. Πριν φύγω όμως θέλω να έχω κάνει κάποια πράγματα».

Νωρίτερα στη συνεδρίαση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος απάντησε δια μακρόν στις καταγγελίες στελεχών για τη λειτουργία της νέας διοίκησης, και ουσιαστικά κατήγγειλε τους καταγγέλλοντες ότι, ενώ προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημία στην εταιρεία, είναι αυτοί που σήμερα συνεχίζουν να την υπονομεύουν και να εξαπολύουν ανελέητες επιθέσεις στη σημερινή διοίκηση.

Λ. Κρέτσος: Η ΕΡΤ κοιτάζει στο μέλλον

«Η ΕΡΤ ήταν δημόσια ραδιοτηλεόραση και τώρα έχει γίνει κρατική τηλεόραση που λειτουργεί ως φερέφωνο της κυβέρνησης», ανέφεραν βουλευτές της ΝΔ που μάλιστα κατηγόρησαν τον κ. Κωστόπουλο ότι αποδεικνύεται κακός ντίλερ αθλητικών γεγονότων.

«Οι επικριτές της ΕΡΤ δεν βλέπουν την ΕΡΤ», απάντησε στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Λευτέρης Κρέτσος σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΡΤ «πατάει στο μέλλον».

Το μέλλον είναι οι ζωντανές μεταδόσεις, εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και υπογράμμισε ότι «προφανώς η ΕΡΤ δεν θέλει και δεν μπορεί να δείξει reality τύπου survivor, για να έχει ελκυστικό προϊόν. Μπορεί όμως να έχει αθλητισμό και πολιτισμό. Εκεί τα νούμερα είναι αμείλικτα».

Ο κ. Κρέτσος επισήμανε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική στην ΕΡΤ με όρους τηλεθέασης, πως δείχνουν να αγνοούν ότι «το μαύρο στην ΕΡΤ” έριξε την τηλεθέαση κατά 67%, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, και σήμερα, το τελευταίο διάστημα η ΕΡΤ είναι πρώτη και στο prime time, και στο νεανικό και στο ανδρικό κοινό». Κάλεσε επίσης τους επικριτές να αναλογιστούν ότι το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν πολύ μεγάλο και γιατί στέρησε διαφημιστικά έσοδα, και γιατί επιβαρύνθηκαν τα ταμεία με τους χιλιάδες εργαζόμενους που κατέστησαν άνεργοι μέσα σε μια μέρα και για τη μετάδοση του σήματος της μέσω του κονσόρτσιουμ των εταιρειών που υπήρχε.

Ο κ. Κρέτσος είπε ακόμη ότι η ΕΡΤ έχει σήμερα την καλύτερη ξένη μυθοπλασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 που άνοιξε η ΕΡΤ, προβλήθηκαν 70 ξένες σειρές από κολοσσούς στον χώρο των παραγωγών. «Η ΕΡΤ για τον πολιτισμό δίνει όσα δίνουν όλα τα υπόλοιπα κανάλια μαζί», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Προσέθεσε επίσης ότι η NOVA δίνει 3,2 εκατομμύρια στις ομάδες και η ΕΡΤ δίνει 2,4 εκατομμύρια. Υπενθύμισε επίσης ότι όρος ήταν πως η ΕΡΤ αγοράζει δικαιώματα για αθλητικά γεγονότα, αν οι ομάδες δέχονται να είναι φορολογικά ενήμερες, αν έχουν περισσότερους έλληνες παίκτες, αν συντηρούν τα γήπεδά τους κλπ.

Για το ζήτημα της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, ο υφυπουργός είπε ότι η σημερινή αντιπολίτευση έχει περισσότερο χρόνο κατά 20% σε σχέση με το χρόνο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ως κόμματα αντιπολίτευσης.

Η ΕΡΤ είναι επίσης το μοναδικό κανάλι, ανέφερε ο υφυπουργός, το οποίο εκπέμπει με όλες τις μορφές τεχνολογικής μετάδοσης και γι΄αυτό “η ΕΡΤ δείχνει στο μέλλον”. Την ίδια ώρα είναι το μόνο κανάλι που τηρεί την υποχρέωση να δίνει το 1,5% υπέρ των κινηματογραφικών παραγωγών.

Αντιπολίτευση

Οι “αυτοέπαινοι” οι οποίοι περιλαμβάνονται στην Οικονομική Έκθεση της ΕΡΤ για το 2017 δεν συνοδεύονται από κανένα ποιοτικό και μετρήσιμο σημείο, ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη. «Πώς τεκμηριώνονται οι αυτοέπαινοι; Βάσει ποιών ποιοτικών και ποσοτικών μετρήσεων;» ρώτησε η κ. Κεφαλογιάννη και επίσης ζήτησε να πληροφορηθεί για ποιους λόγους δεν αναφέρονται στην Έκθεση μετρήσεις θεαματικότητας, ακροαματικότητας κατά περίπτωση καθώς και η συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ, ενώ είπε πως δεν υπάρχει πλήρη εικόνα που να δικαιολογεί τόσο τον αριθμό των εργαζόμενων όσο και το ποσό των 57 εκατ. ευρώ των αμοιβών.

«Σε καμία περίπτωση τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ δεν συνάδουν με το παραχθέν έργο, δεν υπάρχει πραγματικός απολογισμός με όλες τις παραμέτρους και πάντως τα πλεονάσματα στηρίζονται στις πλάτες του ελληνικού λαού διότι η σχέση κόστους και οφέλους έχει να κάνει και με το ποιός πληρώνει» τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, αφού ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής του ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει τη δημόσια τηλεόραση, υποστήριξε πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να είναι φερέφωνο της κυβέρνησης. Έκανε λόγο για αλλησπαρασσόμενη ΕΡΤ και ζήτησε να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της παραίτησης των κ. Τσακνή και Ταγματάρχη, όπως και των τελευταίων παραιτήσεων διευθυντών που αποχώρησαν με σοβαρές καταγγελίες. Ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε επίσης στο πιο πρόσφατο κείμενο δημοσιογράφων της ΕΡΤ ζητώντας απαντήσεις για το αν ισχύουν τα όσα γράφονται ότι η ΕΡΤ παραπαίει οικονομικά και λειτουργικά, λειτουργεί με παράλληλους μηχανισμούς, ότι τη διοικηση ασκούν επιτροπές ημετέρων, κ.α σχετικές καταγγελίες.

Για “απρέπεια” εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, ο οποίος είπε ότι ο κ. Κωστόπουλος εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ταυτιζόμενος με τις επιλογές του κόμματος που τον διόρισε «ένα κόμμα που κυβερνάει χωρίς την αιδώ που απαιτεί ο σεβασμός του Συντάγματος».

Από ποιους δέχεται “ανηλεή πόλεμο”, ζήτησε να πληροφορηθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στις καταγγελίες των παραιτηθέντων διευθυντών της ΕΡΤ.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος λαμβάνοντας αφορμή από την αρχική τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, τόνισε ότι σύμφωνα με αυτή η δημόσια τηλεόραση αντιμετωπίζει ένα τεράστιο συνδικαλιστικό και πολιτικό πρόβλημα, ενώ εξελίσσεται ένας εσωτερικός πόλεμος που εξελίσσεται στα υψηλότερα δυνατά κλιμάκια (γενικοί διευθυντές, αναπληρωτές κ.ά.) και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για αυτά. «Υπάρχει ειδησεογραφία και φημολογία για την συνδιοίκηση που ασκεί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΡΤ με τον κ. Καλφαγιάννη, κάτι που δημιουργεί μια αντίληψη για το αν μπορεί να διοικηθεί αυτό, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Συντάγματος και του νόμου, αν ασκεί τις αρμοδιότητές του το ΕΣΡ, πάνω στην ΕΡΤ και ακόμη αν είναι επαρκώς ενήμερη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ασκείται από μας ένας στοιχειώδης έλεγχος από πλευράς διοίκησης, διάρθρωσης λειτουργίας, εφαρμογής του νόμου και των Κανονισμών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος αναδεικνύοντας αυτό ως το κολοσσιαίο ζήτημα για την δημόσια τηλεόραση. «Εδώ εξελίσσεται ένα δράμα ενδοκυβερνητικό εσωτερικό σε σχέση με την διοίκηση της ΕΡΤ. Δεν μπορεί να τα ακούει αυτά ο υπουργός κ. Παππάς και να μένει αδιάφορος. Ο κ. Κωστόπουλος έκανε μία καταγγελία που αφορά σε αυτή την περίοδο και το βαθύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και υπάρχει στην ΕΡΤ με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης» ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι ο Κανονισμός της ΕΡΤ ενισχύει τον ρόλο των διευθυντών και το διευθυντικό δικαίωμα, ζήτημα που καθιστά κάθε εργαζόμενο έρμαιο του διευθυντή ακόμη και για βλαπτικές μεταβολές ενώ καθιερώνει την αξιολόγηση με υποκειμενικά κριτήρια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΕΡΤ είναι το “μαγαζί- γωνία” της εκάστοτε κυβέρνησης. «Αυτά συνιστούν έναν ασφυκτικό μηχανισμό χειραγώγησης των εργαζομένων» είπε ο κ. Συντυχάκης και έθεσε επίσης ζήτημα αναφορικά με τις καταγγελίες για παράτυπες τοποθετήσεις γενικών διευθυντών. «Πού υπάρχει η κοινωνία στην ΕΡΤ, οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι νέοι. Τα κριτήρια είναι η τηλεθέαση. Τα προγράμματα Πολιτισμού βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το επίπεδο του προσωπικού και των ανθρώπων της ΕΡΤ» είπε ακόμη ο κ. Συντυχάκης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε ακόμη ζήτημα μη κάλυψης από την ΕΡΤ όλων των δραστηριοτήτων του κόμματός τους καθώς και έλλειμμα διαπιστευμένου δημοσιογράφου με αποτέλεσμα η κάλυψη των θεμάτων του ΚΚΕ. Ακόμη είπε στην ΕΡΤ μεταδόθηκε το ντοκιμαντέρ “Η μέρα που ο Στάλιν κέρδισε τον πόλεμο”, στο οποίο προβλήθηκε η αντικομμουνιστική άποψη των Βρετανών και των Αμερικανών για την ιστορία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Για ομολογία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ότι μαίνονται συνεχείς μικροί ή μεγάλοι πόλεμοι και υπονομεύσεις που μπορεί και να εμποδίζουν την παραγωγή έργου στην δημόσια τηλεόραση έκανε λόγο ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι «δεν τιμά την ΕΡΤ μια τέτοια εικόνα». Ο κ. Λυκούδης, επικεντρώθηκε στην Οικονομική Έκθεση της ΕΡΤ για να επισημαίνει τη διαπίστωση του ανεξάρτητου ελεγκτή ότι δεν κατέστη δυνατό να συγκεντρωθούν επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επαληθευτούν τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος ποσού 181,5 εκατ. ευρώ και να τονίσει ότι αυτή η διαπίστωση «γεννά απορίες». Επίσης έθεσε ερωτήματα για το τι ποσά δαπανώνται για τις εξωτερικές παραγωγές, τα 57 εκατ. ευρώ για την μισθοδοσία που αποτυπώνεται, όπως είπε, χωρίς άλλα στοιχεία (πχ. για την κλίμακα των αμοιβών), την απουσία στοιχείων σχετικώς με τα 2.256 άτομα των απασχολούμενων, πώς δηλαδή κατανέμονται στις δομές της ΕΡΤ, με ποια αποδοτικότητα και αμοιβές, με ποια σχέση εργασίας και σε ποιείς ειδικότητες. «Έχετε υποχρέωση να πείσετε τους φορολογούμενους από τους οποίους αντλείτε 190 εκατ. τον χρόνο όταν η ετήσια διαφημιστική δαπάνη υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ πιάνουν τόπο» είπε απευθυνόμενος προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ και τον παριστάμενο υπουργό ο κ. Λυκούδης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται τιμητές εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για το μαύρο της ΕΡΤ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: https://www.altsantiri.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.