Απόστολος Λυκεσάς efsyn.gr
Με μια ηλεκτρική εκκένωση που θα κινούσε πολλά ηλεκτρικά λεωφορεία γράφτηκε αληθινή Ιστορία και τέλειωσε μετά 60 χρόνια η ιστορία του ιδιωτικού, αλλά κρατικοδίαιτου ΟΑΣΘ.
Αν όσα συνέβησαν προχθες είχαν γίνει το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα θα ήταν εκατοντάδες αυτοί που θα παρίσταντο στη χθεσινή τελετή παραλαβής -διότι παράδοση δεν τη λες- της διοίκησης από το κράτος. Χθες όμως επικράτησε αρχικά η βουβαμάρα διά διπλωματικών, αλλά μετωπικών συγκρούσεων.
Και πώς αλλιώς θα γινόταν, αφού στα πρόσωπα του προέδρου και των μελών του απερχόμενου συμβουλίου του ΟΑΣΘ η έκπληξη για αυτό που θα συνέβαινε έβγαινε στους σφιγμένους μυς τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υποδυθούν τους ψύχραιμους.
Ο ΟΑΣΘ των μετόχων τέλειωσε με μια -σημειολογικά- αποκαλυπτική σκηνή, όταν εν αναμονή του Χρήστου Σπίρτζη, του Στέλιου Παππά και των άλλων μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου οι κάμερες στράφηκαν όλο προσμονή στον διάδρομο για την άφιξη των νέων προσώπων γυρίζοντας τα νώτα τους στο «λυκόφως» των απερχόμενων και τον τέως πρόεδρο Χρήστο Στεφανίδη. Ολα είχαν τελειώσει και αυτό καταγράφηκε και σε όσα συνέβησαν σε «εθιμοτυπικό» επίπεδο.
Οσοι Θεσσαλονικείς μεγάλωσαν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και τον εισπράκτορα στο πίσω μέρος του λεωφορείου να φωνάζει «παρακαλώ, προχωρήστε στον διάδρομο», όσοι εξηντάρισαν με τον Οργανισμό, όσοι παλιότεροι πρόλαβαν το ξήλωμα του τραμ, όσοι συνάδελφοι έγραψαν πριν από δεκαετίες για το «διαχρονικό σκάνδαλο» του ΟΑΣΘ, όσοι αποπειράθηκαν ματαίως να διεισδύσουν, όσοι έβλεπαν τις διαμαρτυρίες τους να πέφτουν στο κενό, όσοι πολίτες αισθάνονταν απολύτως ανήμποροι απέναντι στο κλειστό κλαμπ συμφερόντων των μετόχων, μέχρι την τελευταία ώρα πίστευαν και έλεγαν ότι παρά τις διακηρύξεις, ακόμη κι ύστερα από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ολη αυτή η ένταση δεκαετιών πλημμύρισε χθες τον έκτο όροφο των γραφείων του ΟΑΣΘ, «έσκασε» για ένα εικοσάλεπτο, σαν κορύφωση θεατρικής παράστασης κι ύστερα εκτονώθηκε σαν απλός παφλασμός έπειτα από τσουνάμι.
Ναι, είχε μια θεατρικότητα που εκτυλίχθηκε με όρους αυτοσχεδιασμού των πρωταγωνιστών, και κάπως έπρεπε να υπάρχει ένα τέλος πριν από τη νέα αρχή, τέλος που συνήθως βάζουν τα πρακτικά πνεύματα. Και τέτοια είναι οι άνθρωποι της δουλειάς, οι εργαζόμενοι, που ξέρουν ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι πρέπει να συνεχιστεί και είπαν εν χορώ «βάζουμε πλάτη για την επόμενη μέρα».
Δεν χρειαζόταν εξάλλου για κανένα Θεσσαλονικιό να εξηγηθεί τίποτα. Διακόσια εξήντα λεωφορεία (260) κυκλοφόρησαν χθες στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ έπρεπε να κυκλοφορούν τετρακόσια είκοσι (420). Είναι τόσο συγκλονιστικοί οι αριθμοί -και τι να πεις για λεωφορεία που καθημερινά παίρνουν φωτιά στη μέση του δρόμου ή μετατρέπονται σε χύτρες ταχύτητας από έλλειψη κλιματισμού- που εδώ που είχε καταντήσει ο Οργανισμός αν δεν έμπαιναν -έστω με καθυστέρηση- οι κ. Σπίρτζης και Παππάς στα γραφεία, θα είχαν κάνει έφοδο οι πολίτες.
Οπότε λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει παγωμάρα στην υποδοχή των νέων προσώπων στον Οργανισμό, αλλά ο τέως πρόεδρος κ. Στεφανίδης θα έπρεπε, εκτός από τις αναφορές του στη Δικαιοσύνη ή τις ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα, κάτι να πει, έστω μια δικαιολογία για τον ερειπιώνα που παραδίδει, την ταλαιπωρία των πολιτών που χρυσοπλήρωσαν αυτόν και τους μετόχους δεκαετίες τώρα. Παραδόξως δε, όλοι όσοι ρώτησαν μέχρι τώρα πόσα θα λαμβάνει ο κ. Παππάς δεν γνωρίζουν πόσος ήταν ο μισθός του απερχόμενου προέδρου γιατί δεν τον είχαν ρωτήσει ποτέ.
Πολιτικολογίες Στεφανίδη
Ο κ. Στεφανίδης προτίμησε να πολιτικολογήσει κάνοντας λόγο «για διορισμό βάσει κομματικής επετηρίδας», για «δημιουργία ενός νέου βραχίονα πολιτικής ισχύος με τα γνωστά παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά. Η ουσία θυσιάζεται στον βωμό της ψηφοθηρίας» και ότι το κράτος δεν του έχει αποδώσει 11 εκατομμύρια ΦΠΑ. Ο σχεδόν δισέλιδος λόγος που εκφώνησε έμοιαζε εν ολίγοις να δικαιολογεί πλήρως όσα η κυβέρνηση του καταμαρτυρεί. Αν τον ενδιέφερε η ουσία, θα μπορούσε να είχε αναφερθεί χθες, αλλά ουσιαστικά έστρωσε το χαλί τόσο για τον κ. Σπίρτζη όσο και τον κ. Παππά.
Ο υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «οικονομική ασφυξία δεν υπήρχε στον Οργανισμό. Ηταν διασφαλισμένα τα κέρδη των μετόχων και τίποτα άλλο. Δεν μπορεί ένας Οργανισμός που παίρνει περισσότερα χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο από ό,τι οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας να χρωστάει και στη Μιχαλού…» και συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση: «Παύει η Θεσσαλονίκη να είναι πρωτεύουσα του παλαιοκομματισμού και του παρακράτους». Χαρακτήρισε παράνομη την επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΘ που υπεγράφη επί υπουργίας Χατζηδάκη και υποσχέθηκε ελεύθερη μετακίνηση ανέργων με απλή επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
Ο κ. Παππάς, αντιθέτως, χρησιμοποίησε την κόντρα του με τον κ. Στεφανίδη για να στείλει εξαρχής το μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι τα πράγματα αλλάζουν, τόσο που δεν θα έχουν καμιά σχέση με ό,τι γνώριζαν μέχρι τώρα. Αφού έκανε… παρατήρηση ακόμη και στον κ. Σπίρτζη ότι τραβούσε σε μάκρος η διαλογική του συζήτηση με τον κ. Στεφανίδη, πήρε τον λόγο μόνος του τονίζοντας πως «θα περίμενα να βρω ένα πλάνο με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να τρέξουν άμεσα.
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι πληρωμένοι δεν είναι εκκρεμότητα για εσάς; Γιατί δεν μας το είπατε;». Ο κ. Στεφανίδης παρενέβη λέγοντας ότι «χθες που με πήρε ο γενικός γραμματέας δεν μου είπε ότι θα γίνει παράδοση-παραλαβή. Δεν κρύβουμε τίποτα, είναι στη διάθεσή σας, μπορείτε να τα ζητήσετε και να τα πάρετε», αλλά κάπου εδώ τέλειωσαν όλα καθώς ο κ. Παππάς του είπε «εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε, επειδή ακριβώς εσείς δεν είστε έτοιμοι να παραδώσετε, οπότε μπορείτε να φύγετε…».
Ο κ. Στεφανίδης κρατούσε ένα τελευταίο χαρτί πριν από την έξοδό του από τη… σκηνή, που δεν ήταν άλλο από την προσφυγή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με την οποία ζητά αντίγραφα του τμήματος προμηθειών του ΟΑΣΘ προκειμένου να μη χαθούν ή… αλλοιωθούν. Αλλά έχασε ακόμη και τις εντυπώσεις καθώς αν και προσπάθησε να το παραδώσει στον κ. Παππά, αυτός αρνήθηκε να το παραλάβει προσωπικά, δείχνοντας δε με το χέρι, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να περάσετε και να το παραδώσετε στο πρωτόκολλο, αυτή είναι η διαδικασία…».
«Πλάτη» από τους εργαζόμενους
Ευτυχώς για τον κ. Στεφανίδη αποχώρησε, διότι οι σκηνές που ακολούθησαν με τους εργαζόμενους και τους νέους επικεφαλής θα τον αποκαρδίωναν πλήρως, αφού όχι μόνο δηλώθηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. ότι καλωσορίζουν τη νέα κατάσταση, αλλά και ότι «θα βάλουμε πλάτη».
Διηγήθηκαν συνοπτικά πόσο άσχημη είναι η κατάσταση των λεωφορείων, την ανυπαρξία ανταλλακτικών και έριξαν πίσω ακόμη και τις αναφορές για τα χρωστούμενα δύο μηνών, που δεν τα λες και λίγα. Μπορεί να είχαν βέβαια διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν, αλλά αλλιώς μας είχε συνηθίσει το σωματείο τους τον τελευταίο καιρό, ενώ χθες, στο τέλος, βγήκαν και φωτογραφίες με τον υπουργό και τη νέα διοίκηση. Πράγματι προχθες ζήσαμε τα ύστερα του παλιού ΟΑΣΘ…