Ο ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος που προωθεί το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Θα μπορούσε άραγε κάποιος να φανταστεί μία κυβέρνηση στην οποία να συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής; Αν λάβει υπόψη τα όσα έχουν ειπωθεί ανάμεσα στα στελέχη των τριών κομμάτων και τις συγκρούσεις σε προσωπικό επίπεδο, αν λάβει υπόψη ακόμη το τοξικό πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στον τόπο στα χρόνια του μνημονίου και αν συμπεριλάβει τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε όχι, δεν θα μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια συγκυβέρνηση.

Όσα, όμως, μερικές φορές φαντάζουν για κάποιους προϊόν συνωμοσιολογίας ή όσα μερικές φορές γράφονται σε ρεπορτάζ εφημερίδων για να γεμίζουν τις σελίδες ή λέγονται στα πάνελ των  τηλεοπτικών εκπομπών για να γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο μπορεί να ξεπερνούν το όριο της φημολογίας ή του παραπολιτικού σχολιασμού και να εξελίσσονται σε αληθινούς σχεδιασμούς. Αν πρόκειται δε για σχεδιασμούς τους οποίους πραγματοποιούν παράγοντες που, κακά τα ψέματα, ρυθμίζουν και καθορίζουν την πολιτική ζωή του τόπου, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν το εξής: Ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος προωθεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα ως σχέδιο μελλοντικής διακυβέρνησης της χώρας τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Στις αναλύσεις του, ο εν λόγω επιχειρηματικός όμιλος, εκτιμά πως στις επόμενες εκλογές δεν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία. Επειδή, κάτι παραπάνω θα γνωρίζει, εκτιμά πως η Φώφη Γεννηματά – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – δεν θα συνεργαστεί αποκλειστικά είτε με τον Αλέξη Τσίπρα, είτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό θα το κάνει ώστε να ενισχύσει τον αριθμό των εδρών της στη νέα εκλογική αναμέτρηση με το νέο εκλογικό νόμο. Αν, ωστόσο, η χώρα οδηγηθεί αμέσως σε επαναληπτικές εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο, τότε το πιθανότερο είναι να μην αρκούν δύο κόμματα ώστε να σχηματιστεί συγκυβέρνηση ή άλλως κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα επίσης με τις εκτιμήσεις του εν λόγω ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής με δυσκολία θα ξεπεράσουν το 4,5%. 

Με αυτά τα δεδομένα, ο επιχειρηματικός όμιλος που «παίζει» ως «μπαλαντέρ» και επηρεάζει πολιτικούς παράγοντες και τμήματα του στελεχιακού δυναμικού όλων, ανεξαιρέτως, των κομμάτων, επιδιώκει να αποφευχθεί ο εφιάλτης της ακυβερνησίας μετά τις επόμενες εκλογές, είτε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε κερδίσει η ΝΔ. Δεν ειναι, όμως, μόνο ότι ανησυχεί για τις πολιτικές εξελίξεις και για το ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας. Στο νέο πολιτικό περιβάλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας, θέλει να προσαρμόσει τα νέα δεδομένα στην μία και μόνη πραγματικότητα: Πως αυτός ο όμιλος ήταν, είναι και θα παρεμείνει ένα είδος «θεσμού», ένα είδος εξισορροπητικού παραγοντα.

Να σημειωθεί και τούτο: Ο ισχυρός αυτός επιχειρηματικός όμιλος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Οι σχέσεις είναι στενότατες και, λένε, πως το συγκεκριμένο οικονομικό κέντρο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της Φώφης.

Σε αυτή τη στενή σχέση, εξάλλου, αλλά και στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού ομίλου αποδίδουν οι γνωρίζοντες το γεγονός πως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Και κάτι ακόμη: Όλα αυτά τα σενάρια τα απεργάζονται ισχυροί παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου σε μία συγκυρία που τμήμα του εγχώριου κατεστημένου παίζει τα ρέστα του ώστε να οδηγήσει σε ρήξη τον Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο και τον «γάμο» του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο διαζύγιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.