Καμμένος για Plan B: Το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός αλλά δεν το έχει εγκρίνει ως εθνική πολιτική – ΒΙΝΤΕΟ

«Με τον Πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για νέες βάσεις και Plan B στο Σκοπιανό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι οι ΑΝΕΛ ουδέποτε συμφώνησαν με τη συμφωνία των Πρεσπών και επεσήμανε: «Εγώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέρχομαι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και αφού λύνουμε τα θέματα της Άμυνας, έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι η συμφωνία εμάς δεν βρίσκει σύμφωνους. Εκεί ξεκαθάρισα ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία, αλλά εγώ ως κυβερνητικός εταίρος θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρώτον δεν θα τη ψηφίσω στη βουλή αν έρθει».

«Όταν είσαι ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έχεις την υποχρέωση να κάνεις στη δική σου άρνηση και μια εναλλακτική πρόταση» είπε ο κ. Καμμένος, ενώ ερωτηθείς εάν γνωρίζει το Plan B ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Τη γνωρίζει ο Πρωθυπουργός αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική πολιτική».

«Θα ήταν μια εναλλακτική πρόταση από τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε» συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε πως δεν υποκατέστησε ούτε τον Πρωθυπουργού ούτε τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι το ταξίδι του στις ΗΠΑ ήταν πετυχημένο «όχι για μένα ή την κυβέρνηση αλλά για την πατρίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις βάσεις σημείωσε: «Άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι οι βάσεις του θανάτου. Η χώρα μας είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Όλες οι χώρες της συμμαχίας, έχουν γραφείο σε κάθε μονάδα».

«Δεν μιλάμε για καινούργιες βάσεις, ούτε για υποτέλεια της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος ενώ ερωτηθείς εάν πρόκειται για δική του πρωτοβουλία ή βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό , είπε: «Εδώ υπάρχουν συνεννοήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις, περνούν από το ΚΥΣΕΑ και εγκρίνονται ή απορρίπτονται».

Δείτε το βίντεο:

Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με την οποία στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ προστίθενται και οι ΗΠΑ, για να συμπεράνει ότι «δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα και παράλληλα στο μέλλον της Κύπρου και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» και σημείωσε ότι στις ΗΠΑ εξασφαλίστηκε βοήθεια προς τις Ένοπλες Δυνάμεις για αναβάθμιση των μέσων και των τριών Όπλων σε επίπεδο προγραμμάτων βοήθειας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως και οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, προσθέτοντας ότι «οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με την Exxon Mobil και την Total, ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα κέντρο που θα διέρχεται η ενέργεια, με την έννοια του LPG που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά ο νέος αγωγός που θα συνδέσει τα αποθέματα Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου με τα ελληνικά και θα δίνει αυτονομία στην Ευρώπη, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ».

Ως προς τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες, είπε ότι «οι ΗΠΑ περιμένουν να γίνει η Ελλάδα το κέντρο όπου θα γίνεται ο διάλογος στη Μεσόγειο καθώς είναι η μόνη χώρα που έχει πολύ ισχυρή αμυντική σχέση με το Ισραήλ και παράλληλα είναι αξιόπιστος εταίρος στον αραβικό κόσμο».

«Είμαστε η μόνη χώρα που για πρώτη φορά φέτος βρέθηκαν Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ και των Αραβικών Εμιράτων στην άσκηση “Ηνίοχος”, είναι η πρώτη φορά που συναντιέται η Αίγυπτος με το Ισραήλ σε μια κοινή άσκηση και αυτόν τον ρόλο τον παίζει η Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα, λες και εμείς ερχόμαστε να ανατρέψουμε το “έξω οι βάσεις του θανάτου”», είπε στη συνέχεια ο κ. Καμμένος σημειώνοντας «πρώτα απ’ όλα δεν είναι “βάσεις του θανάτου”. Οι ΗΠΑ, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την ΔΕΘ είναι «ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας».

Υπενθύμισε ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ «που σημαίνει ότι όλες οι δομές των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν Γραφείο της Συμμαχίας και Πτέρυγα της Συμμαχίας σε κάθε μονάδα, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη, άρα δεν μιλάμε για βάσεις οι οποίες έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία».

Είπε ότι η Βάση της Σούδας παρέχει διευκολύνσεις στο σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι στην Λάρισα βρίσκεται το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και η 1η Στρατιά και στο πλαίσιο των δύο αυτών υπάρχουν ΝΑΤΟϊκές δομές.

«Στο πλαίσιο της δομής της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Θα προτιμούσαμε να είναι στη Σμύρνη; Μήπως καταπατείται η εθνική κυριαρχία όταν δίνουμε διευκολύνσεις στο αεροδρόμιο της Λάρισας που προβλέπεται για μια σύμμαχο χώρα και αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας και αυξάνει την ασφάλεια της χώρας; Άρα δεν υπάρχει νέα βάση», συμπέρανε ο κ. Καμμένος.

Είπε ότι στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας που υπάρχουν τα ελληνικά Apache και η Αεροπορία Στρατού «ζήτησαν να φιλοξενηθεί δύναμη ελικοπτέρων που φεύγει από την Τουρκία και έρχεται στην Ελλάδα», ενώ για την Αλεξανδρούπολη «ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια».

Σημείωσε ότι αν δεν παρέχονταν αυτές οι διευκολύνσεις από την Ελλάδα, θα τις παρείχαν για μεν τα ελικόπτερα η Κωνσταντινούπολη, για δε την μεταφορά δυνάμεων η Βάρνα. «Τη μόνη βάση, την οποία εγώ ζήτησα εδώ και τρία χρόνια δημόσια ώστε να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί με την παρουσία συμμαχικών δυνάμεων είναι η Κάρπαθος της οποίας το αεροδρόμιο έγινε με ΝΑΤΟϊκά χρήματα και είναι το εναλλακτικό αεροδρόμιο του Κανάβεραλ της NASA. Εκεί έχουμε συμφέρον να έλθουν συμμαχικές δυνάμεις. Ο κύκλος του αεροδρομίου της Καρπάθου τέμνεται με το Καστελόριζο».

Ερωτηθείς αν το «θέμα Κάρπαθος» έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση και αν έχει συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός και είναι πολιτική της χώρας, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Νομίζετε ότι ο υπουργός Άμυνας κάθεται σε αυτό το γραφείο, σχεδιάζει μόνος του πολεμικά σχέδια και τα περνάει προς τα έξω; Υπάρχει συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτά περνούν από το ΚΥΣΕΑ και εγκρίνονται ή απορρίπτονται. Δεν μιλάμε ούτε για καινούργιες βάσεις, ούτε για υποτέλεια, ούτε για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας».

Ακόμη ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ως κυβερνητικός εταίρος κατέθεσε μια πρόταση και έθεσε το ερώτημα ποια πρόταση έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας «πάνε στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, κλείνουν το μάτι και λένε, “για να μη διαλύσουμε το κόμμα” θα λέμε “όχι” στην Ελλάδα και “ναι” σε εσάς. Αυτό είναι κρυφτούλι».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι «οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι» και υπογράμμισε τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε όσα είπαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τέλος στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι «αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ αποφασίσει να υπάρξει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο στήριξης της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, υπό προϋποθέσεις, απάντησε ότι στόχος των προτάσεων δυσπιστίας της ΝΔ δεν είναι το ενδιαφέρον της για το όνομα της πΓΔΜ, αλλά η πτώση της κυβέρνησης «για να μη δει χαμόγελο ο Έλληνας, γιατί αν δει χαμόγελο θα τους μαυρίσει».

Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική περί Σαλβίνι, είπε ότι «η άλλη λύση είναι να δουν υπουργό της ΝΔ τον κ. Πλεύρη, τον κ. Βορίδη και τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη».

«Μέχρι να έρθει τέτοιο θέμα (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) στη Βουλή και παραμένουμε στη κυβέρνηση και στηρίζουμε την κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Αναφορικά με την στάση βουλευτών των ΑΝΕΛ για την Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνέχιση στήριξης της κυβέρνησης, υπενθύμισε ότι η μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος είναι καταστατική θέση των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας «αν έλθει η Συμφωνία θα δούμε τι θα κάνουμε».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν δεχθεί πόλεμο όσο κανένα κόμμα στην μεταπολίτευση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να «κρυφτεί σε ψηφοδέλτια Επικρατείας» και ότι δεν θα προδώσει τους ΑΝΕΛ ποτέ.

«Και μόνος μου να μείνω, οι ΑΝΕΛ θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και θα είμαστε και πιο ισχυροί», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.