Προετοιμασίες για την ίδρυση ναυτικής βάσης της Γαλλίας στη Λάρνακα κάνει η Λευκωσία σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χαμπέρτουρκ, η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας.
Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη παρόλο που οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και πως εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο τον Νοέμβριο.
Οι Τούρκοι σημειώνουν με έμφαση πως «η Άγκυρα είναι σφόδρα ενοχλημένη και δεν θα μείνει θεατής».
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι επαφές αυτές μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού ενόχλησαν την Άγκυρα, η οποία πιστεύει ότι δεν βλέπει θετικά αυτό το βήμα της Γαλλίας και πως αυτή η κίνηση θα περιπλέξει για τα καλά την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας την ασφάλεια στην περιοχή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα ενοχλείται και για τις συνομιλίες των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων για την πώληση ή ενοικίαση φρεγατών τύπου Fremm ή των ακόμα πιο σύγχρονων Belharra στην Ελλάδα βάζοντας έτσι την Γαλλία στην αγορά όπλων της περιοχής.
Οι ίδιες πηγές της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι στα τέλη Οκτωβρίου η Λευκωσία να αρχίσει το πρόγραμμα γεώτρησης, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει θεατής στις εξελίξεις.
«Μία ναυτική βάση στη Λάρνακα υπό την επίβλεψη της ελληνοκυπριακής διοίκησης έχει δημιουργήσει ανησυχία, και η Άγκυρα δεν βλέπει με καλό μάτι το βήμα αυτό της Γαλλίας.
»Στο ήδη μπερδεμένο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, η κίνηση αυτή της Γαλλίας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.
»Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού να πουλήσει στην Ελλάδα μία φρεγάτα τύπου Fremm και το γαλλικό παζάρι όπλων που διεξάγει η Γαλλία στην περιοχή ανησυχεί την Άγκυρα, η οποία σκέφτεται πλέον να διαμορφώσει ένα νέο δόγμα ασφαλείας για την περιοχή», σύμφωνα με την Χαμπέρτουρκ.
Η παραχώρηση ναυστάθμου στους Γάλλους σχετίζεται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στη γαλλική εταιρεία TOTAL.
Υπενθυμίζουμε πως όταν πέρσι το καλοκαίρι προχώρησε σε γεώτρηση η Total στην κυπριακή ΑΟΖ, γαλλικά πολεμικά πλοία είχαν ελλιμενιστεί στη Λάρνακα.
Τον Νοέμβριο αναμένεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Μακρόν και θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Η συμφωνία δεν θα είναι μόνον αμυντική αλλά θα επεκταθεί και σε νέους τομείς συνεργασίας, στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία, ενώ η παρουσία του γαλλικού πολεμικού στόλου, σε πιο σταθερή βάση, σε ναύσταθμο στη Λάρνακα όπως ακούγεται σηματοδοτεί και την αιχμή του δόρατος της νέας αναβαθμισμένης σχέσης.
Η ανακοίνωση της συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο δείχνει να έχει τη δική της σημειολογία και λόγω των προγραμματισμένων επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων της γαλλικής Total που έχουν προγραμματιστεί για το 2019.
Για την Κύπρο η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λάρνακας αποστέλλει σημαντικά μηνύματα στην Τουρκία, δεδομένων των διαστάσεων ασφάλειας που προκύπτουν από τις ενέργειες της Άγκυρας, προκειμένου να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θαλάσσια τεμάχια «3» και «6» της κυπριακής ΑΟΖ.
Η πρόσφατη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο του υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν συνέβαλε καθοριστικά στην επίσπευση των εξελίξεων στο ζήτημα της παρουσίας του γαλλικού στόλου στη Λάρνακα.
Η είδηση της εισόδου των σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου σε μια νέα αναβαθμισμένη εποχή έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων και για τις δύο χώρες και, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, «εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στην περιοχή».
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)