Συμφωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη… Έτσι θα κινηθούν Ελλάδα και Κύπρος σε Κυπριακό και Ενέργεια…

Συντονισμός επί όλων των θεμάτων που απασχολούν Κύπρο και Ελλάδα υπήρξε κατά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσαν τις παραμέτρους πάνω στις οποίες θα κινηθούν ενόψει των επαφών που θα έχουν στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αθήνα και Λευκωσία υποστηρίζουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς εκπτώσεις, προτάσσοντας την ίδια ώρα ως σημείο εκκίνησης μιας νέας φάσης το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα.

Αυτό που αμφότερες οι πλευρές εκτιμούν, είναι πως ακόμα δεν υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που να ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει με την ολοκλήρωση των επαφών στη Νέα Υόρκη. Είναι όμως εμφανές από το πρόγραμμα των επαφών ότι το Κυπριακό δεν είναι το κυριότερο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν τόσο η κυπριακή όσο και η ελλαδική πλευρά. Οι επαφές που θα γίνουν θα δίνουν ανάλογη βαρύτητα και σε άλλα ζητήματα, όπως περιφερειακά και ενέργεια. Στο θέμα της ενέργειας, Αναστασιάδης και Τσίπρας συμφωνούν ότι το όλο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προχωρήσει ανεξαρτήτως των όποιων προκλήσεων της Τουρκίας.

Παράλληλα, προχωρούν οι τριμερείς με Αίγυπτο και Ισραήλ οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο τρίμηνο. Την ίδια ώρα θα δοθεί βαρύτητα σε μια τετραμερή με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και της Γαλλίας. Σ’ ό,τι αφορά στα ευρωτουρκικά, κοινή εκτίμηση είναι πως θα πρέπει να θεωρείται οριστικό ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν καταλήξει πως ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρξει. Και θα πρέπει να αναζητηθεί μιας άλλης μορφής συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν και την αντίστοιχη κοινή τους πολιτική Κύπρος και Ελλάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.