Τηλεοπτικές άδειες: Στα 35 εκατ. ευρώ καθορίζει την τιμή εκκίνησης το ΕΣΡ

Νέα απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες βάζει «φωτιά» στο τηλεοπτικό σκηνικό καθορίζοντας την τιμή εκκίνησης στα 35 εκατ. ευρώ ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον 245 εκατ. ευρώ όπως θα συνέβαινε αν είχε ισχύσει ο πρώτος διαγωνισμός. Για την απόφαση του ΕΣΡ ενημερώθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Αυτό σημαίνει πως για τις επτά άδειες που πρόκειται να δοθούν, όπως είχε αποφασίσει προ ημερών το ΕΣΡ, το Δημόσιο θα εισπράξει τουλάχιστον 245 εκατομμύρια, ποσό δηλαδή αντίστοιχο μ’ εκείνο που διέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές του διαγωνισμού που διεξήχθη πέρυσι το καλοκαίρι.  Υπενθυμίζεται πως στις 6 Ιουλίου το ΕΣΡ όρισε τον αριθμό των αδειών στις επτά, καθιστώντας σαφές ότι το τηλεοπτικό φάσμα δεν διαθέτει απεριόριστο χώρο. 
Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ ήταν ομόφωνη και προέκυψε κατόπιν ψηφοφορίας. Το ΕΣΡ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ολομέλεια διατυπώνει ομοφώνως τη γνώμη ότι πρέπει να ορισθεί ως τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις επτά (7) δημοπρατούμενες άδειες παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, στο χρηματικό ποσό των τριάντα πέντε εκατομμυρίων (35.000.000) ευρώ». Στην απόφαση σημειώνεται επίσης πως ελήφθη υπ’ όψιν ο περσινός διαγωνισμός και το γεγονός ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο.
Υπενθυμίζεται πως στον διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί πέρυσι τις άδειες είχαν εξασφαλίσει τέσσερις υπερθεματιστές. Επρόκειτο για τους σταθμούς ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 και τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Καλογρίτσα. Το συνολικό τίμημα είχε ανέλθει τότε στα 246 εκατ. ευρώ καθότι ο ΣΚΑΪ είχε «χτυπήσει» την άδεια για  43,6 εκατομμύρια, ο ΑΝΤ1 για 75,9 εκατομμύρια, ο κ. Καλογρίτσας για 52,6 εκατομμύρια και ο κ. Μαρινάκης για 73,9 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι στον τότε διαγωνισμό η τιμή εκκίνησης ήταν 3 εκατ. ευρώ.
Ανοικτός πλέον ο δρόμος για τον νέο διαγωνισμό
Μετά και τη νέα απόφαση του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης, ο δρόμος για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού με βάση τις διατάξεις του νόμου Παππά, είναι πλέον ανοικτός και μένει πρακτικά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και η ημερομηνία διεξαγωγής του. Οι τελευταίες αποφάσεις του ΕΣΡ, τόσο για τον αριθμό των αδειών όσο πλέον και για το κατώτατο τίμημα που θα χρειαστεί να καταβάλλουν οι υποψήφιοι καναλάρχες έρχονται στον απόηχο τροπολογίας που κατατέθηκε προ μηνών στη Βουλή, η οποία καταργούσε το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Το εν λόγω άρθρο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και όχι ολόκληρος ο νόμος Παππά. Το άρθρο ουσιαστικά μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών από το ΕΣΡ στον εκάστοτε υπουργό υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ειδικότερα, το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έλεγε το εξής: «Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ.».
Πλέον και με τη βούλα της αρμόδιας Αρχής, δηλαδή του ΕΣΡ, το ελληνικό Δημόσιο έχει λαμβάνειν από τους επίδοξους καναλάρχες κατ’ ελάχιστον 245 εκατ. ευρώ, τίποτα λιγότερο δηλαδή απ’ όσα θα εισέπραττε αν δεν είχε κριθεί άκυρος ο πρώτος διαγωνισμός. Ταυτόχρονα οι νέοι υπερθεματιστές θα υποχρεωθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν μια άδεια πανελλήνιας εμβέλειας να υπακούσουν τις διατάξεις του νόμου Παππά και να εξασφαλίσουν πως θα απασχολούν τουλάχιστον 400 εργαζομένους έκαστος, δηλαδή συνολικά 2.800 ανθρώπους. Με άλλα λόγια, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εξής είναι ακριβώς αυτές που προβλέπει ο νόμος 4339 του 2015, ώστε να μπει τάξη στο άναρχο εδώ και πολλά χρόνια τηλεοπτικό τοπίο.
Δείτε την απόφαση του ΕΣΡ την οποία εξασφάλισαν οι typologies.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.