Ολοκληρώθηκε περίπου στις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής η Συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 47 ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των τριών ωρών που διήρκεσε η συνέντευξη εξειδικεύοντας τις προτάσεις που κατέθεσε, χθες, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης τύπου δεν τέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη καμία ερώτηση που να αφορά τα μεγάλα σκάνδαλα της επικαιρότητας, όπως η υπόθεση Novartis αλλά ούτε και το ζήτημα των θαλασσοδανείων των κομμάτων στο οποίο εμπλέκεται και η ΝΔ. Αντίθετα επαναλήφθηκαν ερωτήσεις που είχαν να κάνουν κυρίως με το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε άλλο σημείο της Συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για τις μειώσεις φόρων που υποσχέθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “ένα κομμάτι του προγράμματος βασίζεται στην πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. “Εμπιστεύομαι τους πολίτες ότι μία μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση”, είπε.
Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την πρότασή του να εισπράττεται από τους Δήμους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως “μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους. Ταυτόχρονα θα κοπούν και οι κεντρικοί πόροι που κατευθύνονται στους δήμους”. “Αν κάποιος δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες στους δημότες, μπορεί να το κάνει αλλά μετά θα πρέπει να λογοδοτήσει στους πολίτες”
Σχετικά με το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων που παρουσίασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο και θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη νέα γενιά που δεν θέλει να μπει στο ασφαλιστικό σύστημα επειδή δεν πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη”. “Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα”, είπε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου είπε πως “δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, ας δει κάποιος το ασφαλιστικό σύστημα της Ελβετίας”.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να την ψηφίσει, ωστόσο είπε πως αν η συμφωνία κυρωθεί “είναι δύσκολο να την ανατρέψουμε”. “Αξιοποιήσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης μομφής, για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει για κύρωση στη Βουλή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία την επόμενη μέρα”, είπε και σε άλλο σημείο της Συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως “η μακεδονική γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα δύο στοιχεία που συνθέτουν έναν εν δυνάμει μακεδονικό αλυτρωτισμό”. “Καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί εκχώρηση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας”, είπε ενώ σε άλλη ερώτηση που δέχτηκε τόνισε πως αν η συμφωνία δεν κυρωθεί, η ΝΔ θα εστιάσει σε αυτά τα δύο στοιχεία και όχι στη χρήση του όρου “Μακεδονία” στο όνομα.”Το όνομα θα ξεχαστεί”, είπε και συνέχισε: “Από τη στιγμή που έχουμε αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, είναι ζήτημα χρόνου η χώρα αυτή να αποκαλείται Μακεδονία σκέτο”.
Ερωτηθείς για τον ΟΑΣΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη” και πως “από το 2019 απελευθερώνονται οι δημόσιες συγκοινωνίες”.
Για τη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας πως είναι “παντελώς αντισυνταγματικό”. “Η πρότασή μας για αντισυνταγματική αναθεώρηση εξακολουθεί να ισχύει αλλά η ΝΔ δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη συζήτηση, αν άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα”
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν υπάρχει “καμία τέτοια περίπτωση”. “Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ”, είπε και συνέχισε: “Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα επιδιώξω ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συγκλίσεις”. Όταν ρωτήθηκε αν σε περίπτωση νίκης φοβάται το σενάριο μιας “δεξιάς παρένθεσης” με αφορμή την Προεδρική Εκλογή, απάντησε: “Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή, όμως μπορώ να σας πω ότι πριν από την προεδρική εκλογή, θα έχει ήδη αλλάξει ο εκλογικός νόμος” αποσυνδέοντας την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα όταν του επισημάνθηκε πως ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, κρίνοντάς τον “ακατάλληλο”, και πως ο Αλέξης Τσίπρας τον προτείνει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως σήμερα “έχει μία πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο”.
Σχετικά με τα πρόσωπα που θα επιλέξει σε μια ενδεχόμενη δική του κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως “όταν λέω ότι θέλω να κυβερνήσω με αυτούς που είναι οι πιο άξιοι, προφανώς και πρέπει να κοιτάξω πέρα από τα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας”. “Δεν υπάρχουν πρόσωπα πασπαρτού και η πρόκληση είναι να επιλέξω τους σωστούς ανθρώπους για τη σωστή θέση”. Λίγο αργότερα σημείωσε πως επιθυμία του είναι να υπάρχουν πρόσωπα από την Κεντροαριστερά και μάλιστα είπε πως θα υπάρχουν και υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ανέφερε πως “ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση” και υποστήριξε πως “ο κ. Τσίπρας διχάζει γιατί χάνει τις εκλογές”.
Σε ερώτηση για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε πως το πρώτο ερώτημα είναι “αν γνώριζε ή δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι υπήρχαν νεκροί” κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης. Σχετικά με τη θέση της ΝΔ, είπε πως “έχω μιλήσει εδώ και χρόνια για την ανάγκη να αλλάξουμε τον μηχανισμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών”
Για τους συμβασιούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως δεν έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης. “Είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίησή τους και άρα δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε τέτοια κίνηση. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου” αν και παραδέχθηκε πως πολλοί συμβασιούχοι καλύπτουν “πάγιες ανάγκες” και αναλαμβάνουν “κρίσιμα αντικείμενα”. “Όταν λήγει μια σύμβαση, δεν σημαίνει απόλυση”, είπε. Λίγη ώρα αργότερα, σε νέα ερώτηση για τους 120.000 συμβασιούχους, “που περιμένουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον τους” ανέφερε πως ενδεχομένως κάποιες προσλήψεις να γίνουν, στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού. “Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”.
Σε ερώτηση για απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Όμως το πλαίσιο προσλήψεων προς τις συνταξιοδοτήσεις, είπε, θα είναι πολύ αυστηρότερο από το 1 προς 1. “Η δημόσια διοίκηση μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερους πόρους”, τόνισε. Συνεχίζοντας τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης και της ψηφιακής πολιτικής στο Δημόσιο.
Για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, το οποίο χτες στην ομιλία του συνέδεσε με τον βαθμό βελτίωσης της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πλέον υπάρχει δυνατότητα λελογισμένης αύξησης, η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων. Το πόσο θα είναι η αύξηση ας το αποφασίσουν”. Παράλληλα ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερτερούν των κλαδικών, σε περίπτωση που σε μια εταιρεία το συμφωνήσει ο εργοδότης με τους εργαζόμενους. “Έχω μιλήσει με το ΣΕΒ ώστε να παρέχουν καλύτερες παροχές στους εργαζόμενούς τους”, είπε και πρόσθεσε: “Είναι ξεπερασμένη η λογική του κακού εργοδότη και του καλού εργαζόμενου”.
Για το θέμα της Ασφάλειας, είπε πως ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί “Έκανε τις φυλακές περιστρεφόμενη πόρτα. Βγαίνουνε, σε λίγο θα ζητάνε και ειδική άδεια για να ξαναμπούν στις φυλακές”, ανέφερε, τονίζοντας πως “η έλλειψη ασφάλειας πλήττει πρωτίστως τους φτωχότερους πολίτες” . “Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ακροδεξιά ατζέντα το γεγονός ότι διαμαρτυρόμαστε για το μοναδικό φαινόμενο, ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για 11 δολοφονίες και δεν έχει εκφράσει καμία μεταμέλεια να τυγχάνει προνομιακής αντιμετώπιση […] Θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών των κρατουμένων. Δεν μπορεί ο κ. Κουφοντίνας να βγαίνει όποτε θέλει”.
Αν και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δέχτηκε καμία ερώτηση για υποθέσεις σκανδάλων που εμπλέκονται στελέχη της ΝΔ, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Novartis, ή για τα θαλασσοδάνεια, του έγινε ερώτηση για δημοσιεύματα σχετικά με “εμπλοκή υπουργών της κυβέρνησης σε σκάνδαλα όπως η απόπειρα πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία ή η κατάτμηση του έργου Πάτρα – Πύργος”. Βάσει αυτών ρωτήθηκε αν προτίθεται να κάνει Εξεταστικές Επιτροπές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ανέφερε πως “έχει αποδείξει αυτή η κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα”. “Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και δεν έχω καμία διάθεση να παρεμβαίνω στα χωράφια της και μπορώ να εξασφαλίσω πως δεν θα υπάρχουν τηλέφωνα από δικούς μου υπουργούς ή συνεργάτες σε δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό σημαίνει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και αν υπάρξουν υποθέσεις που έρθουν στη Βουλή, η Βουλή θα κάνει τη δουλειά της”. Πρόσθεσε δε πως “έχω δεσμευτεί για μια εξεταστική Επιτροπή και αυτή είναι για να διερευνηθεί τι πραγματικά έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015”.
Στη συνέχεια δέχτηκε ερώτηση για τη Μόρια. “Αυτό που συμβαίνει στην Μόρια είναι απαράδεκτο., Είναι ντροπή. Η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, από μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση η οποία κόπτεται υποτίθεται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες”, είπε και αναφερόμενος στο Προσφυγικό τόνισε την ανάγκη φύλαξης των συνόρων. “Αν γίνουμε κυβέρνηση θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στο θέμα της φύλαξης των συνόρων και θα αλλάξουμε την πολιτική χορήγησης ασύλου, θα την απλοποιήσουμε, ώστε να επιταχυνθούν και οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία”.
“Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη ΝΔ”, υποστήριξε όταν του τέθηκε σχετική ερώτηση. “Είμαστε μία φιλελεύθερη, λαϊκή, μετριοπαθής, ενωτική κεντροδεξιά παράταξη”. Βασική απειλή εκτός από την ακροδεξιά, είναι ο λαϊκισμός και ο αυταρχισμός ανεξάρτητα από τον πολιτικό μανδύα, είπε και συνέχισε λέγοντας πως “υπάρχουν τέτοια στοιχεία στη σημερινή κυβέρνηση”. Ενώ όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις των Σαλβίνι και Όρμπαν υποστήριξε πως οι θέσεις τους δεν συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πως η ΝΔ δεν έχει κανένα κοινό με τον Σαλβίνι και τον Όρμπαν.
Για την αξιοποίηση των λιμανιών, και συγκεκριμένα της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. “Τα δύο σημαντικά λιμάνια της Βορείου Ελλάδος, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα των συμβάσεων παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχει ένα ερώτημα αν θα πρέπει να μπουν μαζί ή ξεχωριστά”, είπε, ενώ τόνισε πως η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας. Σε ερώτηση για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας-Αλεξανδρούπολης, σημείωσε ότι “δεν πιστεύει πως υπάρχει δυνατότητα δρομολόγησης σιδηροδρομικής σύνδεσης από την Ηγουμενίτσα στην Αλεξανδρούπολη. Είναι “φαραωνικής διάστασης” έργο το οποίο ξεφεύγει από το τι μπορούμε να κάνουμε”. Αυτό που μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, είναι η “πεδινή” σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης.
https://tvxs.gr