Η υπόθεση αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450 χιλιάδων μάρκων -230 χιλιάδες ευρώ- που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, χρήματα τα οποία κατά τη δικογραφία αποτελούσαν «δώρο» της Siemens για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ομόφωνα ένοχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον Τάσο Μαντέλη, καταδικάοντας τον σε 8 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ ήταν αντιμέτωπος και με το αδίκημα της δωροδοκίας που θα τον έφερνε αντιμέτωπο ακόμα και με την ισόβια κάθειρξη, το οποίο όμως έχει παραγραφεί.
Ο 72χρονος πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ για την αναστολή έως την έφεση όρισε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.
Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε κάθειρξη 12 ετών τον Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρίας και σε φυλάκιση 40 μηνών τον άλλοτε συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστείδης Μαντά. Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους καθώς το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο πρώην υπουργός πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.
Η υπόθεση αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450 χιλιάδων μάρκων -230 χιλιάδες ευρώ- που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, και κατατέθηκε σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, που ανήκε στον κουμπάρο του Γιώργο Τσουγκράνη, χρήματα τα οποία κατά τη δικογραφία αποτελούσαν «δώρο» της Siemens για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τάσος Μαντέλης κατά την απολογία του είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα δεν αποτελούσαν δωροδοκία αλλά… προεκλογική χορηγία.
Στον 80χρονο Ηλία Γεωργίου, που καταδικάστηκε για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.
Ο Αριστείδης Μαντάς καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας.
Το δικαστήριο κήρυξε αθώα την Αντωνία Μάρκου για απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως και τον κουμπάρο του πρώην υπουργού Γιώργο Τσουγκράνη κρίνοντας και για τους δύο ότι δεν είχαν δόλο.
Με την απόφαση του το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα του Δημοσίου και του ΟΤΕ που παρίστανται ως πολιτική αγωγή για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Το δικαστήριο απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί. Ο κ.Τάσος Μαντέλης και ο Γ. Τσουγκράνης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η δήλωση για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά όχι για τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση.