Ακόμη και η παραμικρή μείωση στον ρυθμό των εμβολιασμών, σύμφωνα με τους ειδικούς θα είχε δραματικές επιπτώσεις τόσο στην δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, καθώς θα αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, ακόμη και η μείωση κατά 5% στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς στα παιδιά στις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε τριπλάσια αύξηση των κρουσμάτων – γεγονός που θα στοιχίσει στην οικονομία εκατομμύρια δολάρια.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ επισημαίνουν πως οι γονείς δεν πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο εάν το παιδί τους είναι εμβολιασμένο, αλλά και τα το αν τα παιδιά που το περιβάλλουν είναι επίσης. Επιπλέον, τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να φοβούνται για τυχόν παρενέργειες, καθώς «είναι απολύτως σαφές ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν σχετίζονται με τον αυτισμό».
Με τα κρούσματα της ιλαράς να έχουν εκτοξευθεί στην Ιταλία και τη Ρουμανία, γεγονός που σχετίστηκε με το κίνημα κατά των εμβολίων, οι ανησυχίες των ειδικών πολλαπλασιάστηκαν. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας έναν αλγόρυθμο που λάμβανε υπόψη τα στοιχεία των τοπικών υγειονομικών αρχών στις ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών, υπολόγισαν τις επιπτώσεις που θα έχει ο ελλιπής εμβολιασμός.
Διαπίστωσαν πως μια πτώση στον αριθμό των εμβολιασμών κατά 5% θα οδηγούσε σε ξέσπασμα τουλάχιστον 150 κρουσμάτων – αριθμός τριπλάσιος του φυσιολογικού – και θα κόστιζε επιπλέον 2,1 εκατομμύρια δολάρια στον δημόσιο τομέα. Σημειώνουν, ταυτόχρονα, ότι λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το κόστος νοσηλείας, ο χρόνος των γονέων και η ηλικία των παιδιών, ενδεχομένως αυτοί οι αριθμοί να είναι μικροί. Υπολογίζοντας, δε, ότι σε 18 από τις 50 πολιτείες υπάρχουν «τρύπες» στο υγειονομικό σύστημα, που επηρεάζουν το 2% των παιδιών μέχρι 11 ετών, τα κρούσματα θα μπορούσαν να είναι πολύ συχνά.
Κάποιοι γιατροί, όμως, όπως η Έλεν Μπεντφορντ, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, φοβούνται ότι ο επιβεβλημένος εμβολιασμός μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους γονείς, να πολώσει τη δημόσια γνώμη και να ωθήσει το κοινό να βρει εναλλακτικές λύσεις για να μην εμβολιάσει τα παιδιά του, όπως για παράδειγμα να επιλέξει την κατ’ οίκον εκπαίδευση.
Από την άλλη ο αντίλογος υποστηρίζει ότι αν και αυτή τη στιγμή μπορεί ο επιβεβλημένος εμβολιασμός να μην είναι απαραίτητος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ, δεν θα υπάρχει περιθώριο για «γρήγορες λύσεις», όταν τα κρούσματα ξεσπάσουν.