Η αλλαγή που έφερε ο Βρούτσης στα εργασιακά-Δείτε τι ίσχυε και τι ισχύει

Από τις 19 – 11 – 1918 με κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είχε ψηφιστεί κάθε φυσικό (ο αναθέτων: επιχειρηματίας – ατομική επιχείρηση) ή νομικό πρόσωπο (εταιρεία), που αναθέτει ένα έργο ή τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο: (εργολάβος), ευθύνεται εις ολόκληρον και αλληλεγγύως, με τον εργολάβο απέναντι στους εργαζομένους του τελευταίου, για όλα τα θέματα καταβολής αποδοχών του προσωπικού, ασφαλιστικών τους εισφορών και τυχόν αποζημιώσεων απόλυσης αυτών.

Επίσης, σε περίπτωση ανάθεσης της εκτέλεσης του έργου ή τμήματος του έργου από τον εργολάβο σε υπεργολάβο, τότε η παραπάνω ευθύνη ισχύει και για τους τρεις: αναθέτοντα, εργολάβο και υπεργολάβο.

Βάσει της τροπολογίας του Γιάννη Βρούτση, επανέρχεται ο Μεσαίωνας καθώς καταργούνται από την έναρξη ισχύος τους και εφεξής, οι διατάξεις α) του νόμου 4554 του 2018 που προβλέπουν την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν. 4554/2018). Αν δηλαδή οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, να μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:

galera-netakias-slavery-sweatshop

Πιόνι της διαπλοκής η ΝΔ κατάργησε την προστασία των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων-σκλάβων από τους εργολάβους – υπεργολάβους

Δελτίο Τύπου Β.Ε.Α.: Σημαντική ενημέρωση για τους τεχνικούς κλάδους.

ΑΘΗΝΑ 19-11-2018

Θέμα: «Ευθύνη αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων»

Σας ενημερώνουμε, ότι με την έκδοση του νόμου 4554/2018 «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», ρυθμίζεται μεταξύ άλλων, η ευθύνη του αναθέτοντος, του εργολάβου και υπεργολάβου, έναντι του προσωπικού που απασχολούν, στα τεχνικά έργα που αναλαμβάνουν.

Ειδικότερα: Κάθε φυσικό (ο αναθέτων: επιχειρηματίας – ατομική επιχείρηση) ή νομικό πρόσωπο (εταιρεία), που αναθέτει ένα έργο ή τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο: (εργολάβος), ευθύνεται εις ολόκληρον και αλληλεγγύως, με τον εργολάβο απέναντι στους εργαζομένους του τελευταίου, για όλα τα θέματα καταβολής αποδοχών του προσωπικού, ασφαλιστικών τους εισφορών και τυχόν αποζημιώσεων απόλυσης αυτών.

Επίσης, σε περίπτωση ανάθεσης της εκτέλεσης του έργου ή τμήματος του έργου από τον εργολάβο σε υπεργολάβο, τότε η παραπάνω ευθύνη ισχύει και για τους τρεις: αναθέτοντα, εργολάβο και υπεργολάβο.

Διευκρίνιση: Η ευθύνη για τις παραπάνω περιπτώσεις, αφορά αποκλειστικά, τα δικαιώματα εργαζομένων που απορρέουν από τη σύμβαση που υπάρχει, μεταξύ του αναθέτοντα και του εργολάβου, για το συγκεκριμένο έργο, ή τμήμα του έργου.

Ο χρόνος ισχύος της ευθύνης αυτής, είναι καθορισμένος για τρία (3) έτη, από τη λήξη της σύμβασης μεταξύ του αναθέτοντα και του εργολάβου.

Πιο αναλυτικά, για τις τυπικές υποχρεώσεις των υπευθύνων, σύμφωνα με το νόμο, καθώς και το περιεχόμενο των συμβάσεων που πρέπει να συνάπτονται μεταξύ τους, θα δείτε στο κείμενο του άρθρου 9 του παραπάνω νόμου:

Άρθρο 9. Ευθύνη αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων – Κείμενο νόμου

1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αναθέτει, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, την εκτέλεση έργου ή τμήματος έργου (αναθέτων) σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργολάβο) ευθύνεται εις ολόκληρον και αλληλεγγύως με τον εργολάβο έναντι των εργαζομένων του τελευταίου για την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης.

Η ανωτέρω ευθύνη περιορίζεται στα δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από τη συμβατική σχέση μεταξύ του αναθέτοντα και του εργολάβου για το συγκεκριμένο έργο ή τμήμα έργου.

Σε περίπτωση ανάθεσης της εκτέλεσης του έργου ή τμήματος του έργου από τον εργολάβο σε υπεργολάβο, η εις ολόκληρον και αλληλέγγυα ευθύνη αφορά τον αναθέτοντα, τον εργολάβο και τον υπεργολάβο, υπό την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου.

2. Εργολάβος που αναθέτει την εκτέλεση του έργου ή τμήματος του έργου σε υπεργολάβο, ο οποίος θα απασχολήσει προσωπικό για την εκτέλεσή του, υποχρεούται άμεσα να ενημερώνει εγγράφως τον αναθέτοντα.

3. Στη σύμβαση ανάθεσης έργου ή τμήματος του έργου περιλαμβάνεται ειδικός όρος για την υποχρέωση τήρησης από τον εργολάβο των διατάξεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και της νομοθεσίας για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Ο ίδιος ειδικός όρος περιλαμβάνεται και στη σύμβαση που συνάπτει ο εργολάβος με τον υπεργολάβο.

4. Ο εργολάβος υποχρεούται να αποστέλλει κάθε μήνα στον αναθέτοντα αποδείξεις καταβολής των αποδοχών και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης και βεβαιώσεις καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του, καθώς και των εργαζομένων του υπεργολάβου σε περίπτωση υπεργολαβίας.

Την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου έχει και ο υπεργολάβος έναντι του εργολάβου.

5. Ο αναθέτων διατηρεί το δικαίωμα αναγωγής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ιδίως εάν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εργολάβου και του τυχόν υπεργολάβου προς τους εργαζομένους τους. Δέουσα επιμέλεια θεωρείται ότι υπάρχει, ιδίως όταν ο αναθέτων σωρευτικά:

α) αξιώνει από τον εργολάβο, σύμφωνα με την παράγραφο 4, την αποστολή των μηνιαίων αποδείξεων καταβολής των αποδοχών και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, καθώς και των μηνιαίων βεβαιώσεων καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του εργολάβου και του τυχόν υπεργολάβου,

β) αποστέλλει εξώδικη δήλωση στον εργολάβο και τον τυχόν υπεργολάβο αμέσως μετά τη διαπίστωση της παράβασης των υποχρεώσεών τους έναντι των εργαζομένων τους ή της μη τήρησης της υποχρέωσης της περίπτωσης α΄, καλώντας τους να συμμορφωθούν εντός δεκαπέντε (15) ημερών, και

γ) καταγγέλλει τη σύμβαση με τον εργολάβο αμέσως μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της εξώδικης δήλωσης της περίπτωσης β΄.

Δικαίωμα αναγωγής, υπό τους ίδιους όρους, έχει και ο εργολάβος έναντι του υπεργολάβου.

6. α) Ο εργολάβος ή και ο υπεργολάβος υποχρεούνται να αναγράφουν τα στοιχεία του αναθέτοντα ή του εργολάβου, αντίστοιχα, στον πίνακα προσωπικού που υποβάλλουν στο

Σ.ΕΠ.Ε., για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν εκτός της έδρας της επιχείρησής τους. Ο εργολάβος ή και ο υπεργολάβος, που απασχολούν εργαζόμενους σε δύο ή περισσότερα έργα, υποχρεούνται να αναγράφουν στον πίνακα προσωπικού το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων σε κάθε έργο χωριστά, καθώς και τα στοιχεία καθενός αναθέτοντα ή εργολάβου, αντίστοιχα.

β) Ο εργολάβος ή και ο υπεργολάβος υποχρεούνται να εφοδιάζουν τους εργαζομένους με αντίγραφο ή απόσπασμα του πίνακα προσωπικού, όταν εργάζονται εκτός της έδρας της επιχείρησής τους.

γ) Όταν οι εργαζόμενοι του εργολάβου ή και του υπεργολάβου εργάζονται στις εγκαταστάσεις του αναθέτοντα, ο τελευταίος αναρτά στο χώρο εργασίας αντίγραφο του πίνακα προσωπικού της περίπτωσης β΄.

Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων της παρούσας παραγράφου, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του ν. 3996/2011 (Α΄ 170).

7. Αν η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης του αναθέτοντα, ο τελευταίος υποχρεούται από κοινού με τον εργολάβο ή και τον υπεργολάβο να τηρεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ευθυνόμενος εις ολόκληρον και αλληλεγγύως με τον εργολάβο ή και τον υπεργολάβο για την ικανοποίηση των αξιώσεων των εργαζομένων που απορρέουν από τις εν λόγω διατάξεις, καθώς και από τις διατάξεις για το εργατικό ατύχημα.

8. Η εις ολόκληρον και αλληλέγγυα ευθύνη της παραγράφου 1 ισχύει για τρία (3) έτη από τη λήξη της σύμβασης μεταξύ αναθέτοντα και εργολάβου.

9. Οποιαδήποτε συμφωνία των μερών που αποκλείει ή περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων από το παρόν άρθρο είναι αυτοδικαίως άκυρη.

10. Ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, εφόσον δεν είναι αντίθετες με τις διατάξεις του παρόντος, εξακολουθούν να ισχύουν.

11. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται στις δημόσιες συμβάσεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147).

12. Οι διαφορές που ανακύπτουν από την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 7 του παρόντος άρθρου υπάγονται στους κανόνες και τη διαδικασία εκδίκασης που ισχύουν για τις εργατικές διαφορές του άρθρου 614 αριθμ. 3 ΚΠολΔ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.