Ηχηρό μήνυμα πως «η Ελλάδα τα κατάφερε», αλλά και πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο» απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το πρωί της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σήμερα στην Ελλάδα είναι η εικόνα είναι διαφορετική. Η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια.
Η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα είναι επιτυχία πρωτίστως του λαού που έκανε θυσίες για να παραμείνει η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι επιτυχία όμως και για την Ευρώπη που απέδειξε ότι μπορεί να δείξει αλληλεγγύη». «Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση και πέρασε σε τροχιά ανάπτυξης. Αποδείξαμε ότι υπάρχει τρόπος να βγεις από την κρίση, χωρίς να διαλύσεις τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Προχωρήσαμε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις. Ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία με τη ρύθμιση για το χρέος και βρίσκουμε πάλι τη θέση που μας αξίζει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%, δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία. Τώρα παλεύουμε για να μετατρέψουμε το brain drain σε brain game.
Μειώνουμε τα ποσοστά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». «Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν σημαίνει επαναφορά στο παρελθόν. Σημαίνει ιστορική τομή με το παρελθόν. Δεν θα κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη Θα συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τη δημοσιονομική πειθαρχία, με προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε, προκειμένου να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα αντιστάθηκε στη ρητορική του μίσους, όταν άλλοι ύψωναν ‘φράκτες’». «Η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια.
Μαζί με την Κύπρο, είμαστε οι μοναδικοί πυλώνες σταθερότητας», σημείωσε, σε άλλο σημείο της ομιλία τους, ενώ σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, χαρακτήρισε «ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών», καθώς, όπως εξήγησε «γυρίζουμε σελίδα μετά από 26 χρόνια άκρατου εθνικισμού». «Οι Έλληνες απέδειξαν πόσο βαθιά προσηλωμένοι στην Ευρώπη είναι. Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές απαντήσεις στα τρέχοντα προβλήματα θα την καταστήσει κατακερματισμένη, χωρίς ενότητα και συνοχή, ενώ θα δώσει βήμα και στην εκτόξευση του σοβινισμού», επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να καταγγείλει μάλιστα πως «ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της κρίσης εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και έφερε φόβο στους πολίτες. Αυτή η αποτυχία διαχείρισης της κρίσης μετέφερε την ακροδεξιά από το περιθώριο στο πολιτικό γίγνεσθαι. Το δηλητήριο του μίσους πηγάζει ξανά στην καρδιά της Ευρώπης».