Δείτε όλη την συνέντευξη του Α.Τσίπρα στον ALPHA με Α.Σρόιτερ (ΒΙΝΤΕΟ)

Είμαστε ευχαριστημένοι με την εξέλιξη σχετικά με την έκδοση του ομολόγου, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. “Δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε, αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε», πρόσθεσε.
Αυτό που έχει σημασία, συνέχισε, είναι να αποδειχθεί ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι συνεχής και με επιτόκια που μειώνονται. Σήμερα, πρόσθεσε, το επιτόκιο μειώθηκε στις αγορές. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα από την έξοδο στις αγορές, αλλά είπε ότι έχει καλυφθεί το ένα τρίτο της καταστροφής στην αγορά εργασίας και ότι σιγά-σιγά ανοίγουν δουλειές και επενδύσεις, καθώς επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην έξοδο της χώρας στις αγορές έπαιξε ρόλο η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου αποφασίσθηκε να υπάρχει ένας αλγόριθμος που θα συνδέει την εξυπηρέτηση του χρέους με την ανάπτυξη. Η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους, είπε, δεν έχει τελειώσει, προσθέτοντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση υπερεκτίμησε τη σημασία της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), καθώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αναγκαία προϋπόθεση, αλλά πρόσθεσε ότι η έξοδος στις αγορές διευκολύνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
https://www.youtube.com/watch?v=teE7ztFtJL4rn
O πρωθυπουργός επανέλαβε την παλαιότερη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, αν δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αν και είπε ότι αν η χώρα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τότε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα έχουν δικαιωθεί.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε με τον προϋπολογισμό του 2019 – και έχοντας ανακτήσει την αυτονομία της με την έξοδο από τα μνημόνια – να πάρει μέτρα ελάφρυνσης των πιο αδύναμων, όπως έκανε το 2016, πέραν των αντίμετρων (μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογικών συντελεστών κ.α.) που θα εφαρμοσθούν, όπως είπε, από το 2020. Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2018 «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες», είπε.
Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. Αμφισβήτησε ότι ο ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, λέγοντας ότι έχει πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ, «ενώ τον παραλάβαμε με έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ». Δεν υπάρχει, αμφιβολία, είπε ότι για ένα ποσοστό των επαγγελματιών ο συνδυασμός των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων είναι εκρηκτικός.
Για τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες της φοροδιαφυγής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων και τον καταλογισμό προστίμων, αλλά όχι ακόμη από τα έσοδα, αν και είπε ότι αυτά είναι πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή, για θέματα που αφορούσαν στο παρελθόν», είπε, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο πάρτι, όπως αυτό στην υγεία, σταμάτησε».
Για τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετώπισε δυσκολίες η κυβέρνηση, που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις. «Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στους Ευρωπαίους εταίρους.
Ερωτηθείς για το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό που θέλω να πω είναι ότι έδωσα αυτή τη μάχη με όλη μου τη δύναμη για να δικαιώσω την εντολή του λαού να διαπραγματευτώ. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για ψεύτες, εάν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτιάχναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.