Η Ελλάδα επιστρέφει και πάλι στις αγορές έπειτα από τρία χρόνια απουσίας με την κυβέρνηση να προχωράει δοκιμαστικά στην έκδοση 5ετους ομολόγου επιδιώκοντας επιτόκιο της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%.
Με αναδόχους τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC οι προεργασίες είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν πληροφορίες πως το βιβλίο προσφορών έχει ήδη ανοίξει και η έκδοση θα ολοκληρωθεί αύριο. Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τους κατόχους των ομολόγων λήξης του 2019 να τα ανταλλάξουν με μετρητά ή με ένα νέο ομόλογο λήξης 2022.
Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτή την στιγμή έχει διαμορφωθεί η κατάλληλη συγκυρία για την Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων έφθασαν τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, σήμερα οδηγώντας σε πτώση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη. Αυτό δείχνει ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κι επιβεβαιώνει εκ νέου την άποψη ότι η εγκατάλειψη της πολιτικής παροχής κινήτρων εκ μέρους της ΕΚΤ δεν θα ανατραπεί προς το παρόν.
Την περασμένη εβδομάδα, τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η άνοδος των συναλλαγών σε ευρώ μείωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πορεία του συστήματος τόνωσης των αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αυξήθηκε με αργούς ρυθμούς τον Ιούλιο, ενώ η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον μήνα που τελειώνει σε λίγο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.
Αυτά έδωσαν στους επενδυτές ένα ακόμα κίνητρο για να επανέλθουν στις αγορές ομολόγων που δεν απέδωσαν τον περασμένο μήνα, όταν υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της αγοράς ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο 2,89%, το χαμηλότερο επίπεδο της σε μόλις ένα μήνα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,04% – το χαμηλότερο τους σχεδόν σε ένα μήνα.
«Είναι λογικό να δούμε τα ομόλογα που η Ελλάδα θέλει να αγοράσει να διαπραγματεύονται ισχυρά στις δευτερογενείς αγορές» σημειώνει στο Reuters ο Peter Chatwell στρατηγικός αναλυτής της Mizuho.
«Αν η Ελλάδα θέλει να ενθαρρύνει τους επενδυτές να βγουν από το παλιό 5ετές ομόλογο και να αγοράσουν το νέο 5ετές τότε θα πρέπει να προσφέρει ανταγωνιστική τιμή» σημειώνει ο ίδιος.
Για τον Lutz Roehmeyer, διαχειριστή στην Landesbank Berlin Investment GmbH τώρα είναι το σωστός timing αφού η έξοδος στις αγορές έρχεται μετά την εκταμίευση της δόσης, μετά από τη δήλωση του ΔΝΤ το οποίο είπε ότι είναι πιθανό να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση της S&P και πριν τελειώσει η ΕΚΤ το QE και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.