Σοβαρά πολιτικά ερωτήματα, πέρα από τος πιθανές ευθύνες των γιατρών και τα κυκλώματα έκδοσης πλασματικών πιστοποιητικών αναπηρίας και διευκόλυνσης… αποφυλακίσεων, εγείρονται στην υπόθεση Φλώρου.
Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για την εμπλοκή του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αριστείδη Φλώρου – και δη την εποχή που εξελισσόταν το σκάνδαλο της Energa -έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση και, μέχρι στιγμής, αφήνουν εκτεθειμένο τον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος καλύπτει τον συνεργάτη του χωρίς όμως να δίνει απαντήσεις επί της ουσίας των καταγγελιών.
Σύμφωνα με το Documento, ο Γρηγόρης Δημητριαδης, συνεργαζόταν με την Energa από το 2010 έως υπ 2012 – οπότε και αποκαλύφθηκε το μεγάλο σκάνδαλο υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος -, ήταν ο άνθρωπος που είχε δημιουργήσει τις offshore μέσα από τις οποίες γινόταν το ξέπλυμα του χρήματος, ενώ είχε συστήσει και κοινή εταιρία με τον ισχυρό άνδρα της Energa και πρωταγωνιστή του σκανδάλου Αριστείδη Φλώρο, την «ΑΡ ΦΛΩΡΟΣ –ΓΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Α.Ε» η οποία παραμένει ενεργή, με άλλη επωνυμία, μέχρι και σήμερα. Απαντώντας η ΝΔ κατήγγειλε «fake news» υποστηρίζοντας ότι ο Γρηγόρης Δημητριαδης παραιτήθηκε από την Energa όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, το 2012, και συνέβαλε στην καταδίκη Φλώρου καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του.
Ωστόσο, οι πολιτικές σκιές έγιναν πιο βαριές για τον πρόεδρο της ΝΔ μετά από τα 5 ερωτήματα που έθεσε δημοσίως το Μαξίμου δια του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού – ερωτήματα, που δεν απαντήθηκαν από την ΝΔ και είναι τα εξής:
- Είναι αλήθεια ότι ο κ. Δημητριάδης έχει κοινή εταιρία με τον κ. Φλώρο, την “Φλώρος – Δημητριάδης ΑΕ”, που συστάθηκε με το ΦΕΚ με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2009;
- Είναι αλήθεια ότι ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε στον ανακριτή, παραδεχόμενος ότι έφτιαξε τις offshore, μέσα από τις οποίες ο κ. Φλώρος διοχέτευσε τα χρήματα από το σκάνδαλο Energa;
- Είναι αλήθεια ότι ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, κ. Δημητριάδης, κατέθεσε στον ανακριτή μόνο αφού αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης;
- Είναι αλήθεια ότι ο κ. Φλώρος είναι στενός οικογενειακός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη και σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ;
- Και τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα τολμήσει να απομακρύνει από σύμβουλό του τον κ. Δημητριάδη ή συντρέχουν λόγοι που δεν του το επιτρέπουν;
Την ίδια ώρα, από κυβερνητικές πηγές επισημαίνεται ακόμη πως ο κ. Δημητριαδης παραιτήθηκε από την Energa τον Ιανουάριο του 2012 αφού ήδη είχε εξελιχθεί και αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, ενώ παρέμεινε μέλος των διοικήσεων και σε άλλες εταιρίες συμφερόντων Φλώρου εως το 2013 και αφού ήδη είχε συλληφθεί ο Αριστείδης Φλώτος. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως ο Γρηγόρης Δημητριαδης ορίστηκε το 2013 ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Δημόσιας Διόικησης σε θέση μετακλητού, με φωτογραφική διάταξη που του επέτρεπε κατ’ εξαίρεση να ασκεί παράλληλα και τις νομικές- επιχειρηματικές του δραστηριοπτητες.
Σε όλα αυτά η ΝΔ αντέδρασε με μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποίο επαναλαμβάνει ότι «ο Αρ. Φλώρος διώχθηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή και του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη» και απειλεί με προσφυγές στην Δικαιοσύνη. Επί της ουσίας απάντηση όμως δεν έδωσε σε κανένα από τα 5 ερωτήματα και η πολιτική σύγκρουση για το θέμα και τον ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη αναμένεται να έχει συνέχεια.
Η κόντρα άλλωστε πήρε και νέα θερμή διάσταση μετά την μήνυση που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης κατά της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη για συκοφαντική δυσφήμιση. Η μήνυση κατατέθηκε μετά από τηλεοπτικές δηλώσεις της κυρίας Ζαχαράκη για την υπόθεση Φλώρου -Δημητριάδη, στις οποίες χαρακτήρισε τον Κώστα Βαξεβάνη «καταδικασμένο συκοφάντη».
Μετά την μήνυση κινήθηκε διαδικασία αυτοφώρου, η ΝΔ κατήγγειλε «εκβιασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης και απόπειρα «φίμωσης» των πολιτικών δυνάμεων, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στην κυρία Ζαχαράκη να πάει στα γραφεία της ΝΔ καλώντας τον… πρωθυπουργό να στείλει την αστυνομία να την συλλάβει εκεί. Την ίδια προτροπή μάλιστα διατύπωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία και με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, η οποία πάντως του υπενθύμισε ότι «οι εποχές που οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έδιναν εντολές για συλλήψεις έχουν παρέλθει»…