Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται πως όταν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας δεν είχε αίσθηση του πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες.
“Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική τροχιά… Αργά-αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε πως θα συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση… και στο τέλος θα κριθούμε”, τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται πως όταν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας δεν είχε αίσθηση του πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες. “Νομίζω ότι τώρα έχω μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχα αρχικά”, σημειώνει, παραδεχόμενος ότι “έκανα λάθη… μεγάλα λάθη” και προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ίσως “η επιλογή προσώπων σε σημαντικά πόστα”, μία αναφορά που εκλαμβάνεται ως αιχμή κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για το “σχέδιο Β” του οποίου ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι “ήταν τόσο ασαφές, που δεν άξιζε καν να συζητήσουμε γι’ αυτό” και ότι “ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό”.
Ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι ποτέ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε θέλησε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. “Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία; Η Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν, πώς θα έμοιαζε η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας και της κληρονομιάς της”, υπογραμμίζει, και προσθέτει πως το Grexit θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του “τιμωρητικού σχεδίου” που επινόησε ο Σόιμπλε και προέβλεπε προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, εξηγεί, παρομοιάζοντας τα μέτρα που έφερε ο συμβιβασμός αυτός με ένα άσχημο φάρμακο που πρέπει όμως να πάρει κανείς όταν κινδυνεύει η ζωή του. “Κρατάς τη μύτη σου, το παίρνεις… Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος… γιατί έχεις δοκιμάσει τα πάντα για να επιβιώσεις”, αναφέρει
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: “Όλο αυτόν τον καιρό είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και σε συνεχή προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στο πρόγραμμά μας και το μνημόνιο”. Ο ίδιος τονίζει πως αν και η εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι πιο εύκολοι: “Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Με το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί σήμερα, είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας δεν πιστεύει ακόμα ιδιαίτερα”.
Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει μία “ηθική επανάσταση” που θα αλλάξει σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα. “Αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ‘ψεύτες’, όμως κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή άτιμοι ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο βάζο με το μέλι”, επισημαίνει.
Όσο για το τι θεωρεί ότι θα μείνει στη συλλογική μνήμη από τον ίδιο, απαντά: “Θα είναι ότι κατάφερα να βγάλω τη χώρα από τον βούρκο που είχε οδηγηθεί από αυτούς που τη χρεοκόπησαν… και προχώρησα με ένα πρόγραμμα βαθέων μεταρρυθμίσεων”. Παραδέχεται ωστόσο πως “κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει”.