Φόρο τιμής απέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στα 150 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη που συντελέστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1944.
Αφού αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας του 1944 στο Χορτιάτη, σημείωσε ότι η σημερινή 74η επέτειος του Ολακαυτώματος είναι ημέρα αφενός διδαχής, αφετέρου μνήμης. Διδαχής, καθώς όπως σημείωσε «ο μαρτυρικός θάνατος τόσων ανθρώπινων ψυχών μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης, προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, με όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» και αν εμφανισθούν οι εχθροί της Δημοκρατίας στο μέλλον. Τόσο στην Ευρώπη όσο και οπουδήποτε αλλού στον Κόσμο».
Στο πλαίσιο της μνήμης, όμως ο κύριος Παυλόπουλος ενέταξε και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής.
Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές–πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επανεμφάνιση των λαϊκιστικών και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων, λέγοντας ότι το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη εκπέμπει ένα ηχηρό SOS ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί η τάση αυτή που καταγράφεται για την σημερινή Ευρώπη.
Καταλήγοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, ότι «είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική –και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν κατά της αναγκαιότητάς του. Ταυτοχρόνως δε, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την κατεδάφισή του».