Πάνω από 20 απολύσεις έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα», συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, τις οποίες έχει καταγγείλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. Στο μεταξύ το ΕΣΡ αφαίρεσε τη ραδιοφωνική άδεια του ΒΗΜΑ FM.
Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του «Βήματος» εξακολουθούν να βιώνουν τον δικό τους γολγοθά. Έναν χρόνο μετά τον απόκτηση του ελέγχου του ιστορικού συγκροτήματος από τον Βαγγέλη Μαρινάκη η κατάσταση στον όμιλο δεν θυμίζει σε τίποτε τις εποχές του πάλαι ποτέ κραταιού δημοσιογραφικού συγκροτήματος.
Τον Ιούνιο του 2017 η εταιρεία Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία, συμφερόντων Μαρινάκη, απέκτησε τις μετοχές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) έπειτα από διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού. Έναντι ποσού 23,892 εκατ. ευρώ η Alter Ego απέκτησε το σύνολο των μετοχών του ΔΟΛ και κατ’ επέκταση τον έλεγχο στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του ομίλου. Μεταξύ των όσων απέκτησε ήταν και το 99,75% των μετοχών της εταιρείας Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM. Πρόκειται για εταιρεία θυγατρική της ΔΟΛ ΑΕ στην οποία ανήκε ο ραδιοσταθμός του «Βήματος». Η συνέχεια ωστόσο δεν υπήρξε και η καλύτερη για το ιστορικό ραδιόφωνο. Από την πρώτη στιγμή ο νέος ιδιοκτήτης δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια δύο τριμερών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας, των εργαζομένων και του υπουργείου Εργασίας, ο εκπρόσωπος της πλευράς Μαρινάκη υποστήριξε πως ο ραδιοσταθμός ήταν κοστοβόρος και διέθετε υπέρογκες οφειλές. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντηση, η εταιρεία θα ζητούσε από δικαστήριο τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου προκειμένου η εταιρεία Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM να τεθεί σε εκκαθάριση. Στο μεταξύ το ραδιόφωνο αντιμετώπιζε ήδη αρκετά λειτουργικά προβλήματα. Εργαζόμενοι απλήρωτοι, η ηλεκτροδότηση είχε σταματήσει λόγω χρεών και στις 11 Οκτωβρίου 2017 η Alter Ego αποφάσισε να βάλει λουκέτο.
Χρέη 366.000 ευρώ στο κράτος
Τον Δεκέμβριο του 2017 και ενώ στο μεταξύ οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, η Alter Ego κατέθεσε αίτημα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου. Στην αίτηση η εταιρεία του Βαγγ. Μαρινάκη παραδεχόταν ότι τα χρέη του ραδιοφώνου σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν σε 366.000 ευρώ, καθώς επίσης ότι σκοπός του νέου ΔΣ θα ήταν μεταξύ άλλων η «κατάθεση δήλωσης παύσης πληρωμών σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εταιρεία».
Στην ίδια αίτηση η πλευρά Μαρινάκη επέρριπτε ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ραδιοσταθμός στην πλευρά Ψυχάρη. Υποστήριζε δηλαδή ότι το ΔΣ της εταιρείας Βήμα FM AE το οποίο είχε συγκροτηθεί από το 2016 «απέχει από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που αφορά τη διοίκηση της εταιρείας, επηρεάζοντας δραματικά επί τα χείρω τα συμφέροντα της εταιρείας». Στο συγκεκριμένο ΔΣ επέρριπτε επίσης ευθύνες για τη μη καταβολή των μισθών των εργαζομένων του ραδιοφώνου όπως επίσης και των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Το μονομελές πρωτοδικείο με την απόφασή του δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Alter Ego. Συγκεκριμένα ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης προκειμένου να κληθούν το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία οφείλονται 366.000 ευρώ. «Το δικαστήριο κρίνει ότι στην παρούσα δίκη έχουν έννομο συμφέρον να συμμετέχουν και οι δανειστές της Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM AE, της οποίας ζητείται να διοριστεί προσωρινή διοίκηση που μεταξύ άλλων θα καταθέσει δήλωση παύσης πληρωμών προκειμένου να ακουστούν και οι απόψεις αυτών σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα που τους αφορά άμεσα» αναφέρεται στην υπ’ αρ. 1058/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Στο κράτος η ραδιοφωνική συχνότητα
Στο μεταξύ με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) η συχνότητα του Βήμα FM «ανήκει πλέον αποκλειστικά και μόνο στο κράτος», όπως προκύπτει από την υπ’ αρ. 64/2018 απόφαση που εκδόθηκε στις 19 Ιουνίου 2018. Οπως αναφέρεται μάλιστα στη σχετική απόφαση του ΕΣΡ, η Alter Ego «δεν έκανε ποτέ χρήση της συγκεκριμένης συχνότητας, ενώ στη συνέχεια και δη από τον Σεπτέμβριο του 2017 ο σταθμός διέκοψε πλήρως τη λειτουργία του».
Εκτός όμως από την απόφαση του ΕΣΡ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όσα αναφέρονται στο πρακτικό συμφιλίωσης που υπογράφηκε στις 19 Ιουλίου 2018 κατά τη διάρκεια νέας τριμερούς συνάντησης μεταξύ της Alter Ego, του υπουργείου Εργασίας και των εργαζομένων. Η πλευρά της Alter Ego υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν «έχει νομική υποχρέωση για τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου». Ωστόσο οι εκπρόσωποι του υπουργείου ζήτησαν να «διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του ραδιοσταθμού που προκύπτουν από τη μεταβίβαση της ΔΟΛ ΑΕ στον όμιλο Alter Ego». Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τριμερής συνάντηση, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπων της Alter Ego για τις απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε «Βήμα» και «Νέα».
«Για εμάς είναι άγνωστη λέξη η απόλυση. Από την πλευρά μας θα διερευνήσουμε την καταχρηστικότητα των απολύσεων αυτών καθώς επίσης και την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών επειδή δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις σε εργαζομένους που απασχολούνται χρόνια υπό το πρόσχημα ότι δεν αναγνωρίζονται» τονίζει στο Documento ο κ. Νεφελούδης.