Πληροφορίες για κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, συλλέγει η Frontex από πρόσφυγες

«Πολύτιμες πληροφορίες» που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λαθρεμπόρων και των διακινητών ανθρώπων, συγκεντρώνουν οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, ρωτώντας τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη, γράφει η ιστοσελίδα Euractiv.

Η Ιζαμπέλ Κούπερ, εκπρόσωπος της Frontex, δήλωσε στην Euractiv ότι αυτές οι συνεντεύξεις είναι εθελοντικές και ανώνυμες, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο. Αλλά «αποτελούν σημαντικά στοιχεία που εμπλουτίζουν τις γνώσεις σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες ή γνωστοποιούν στοιχεία για πιθανές νέες έρευνες», πρόσθεσε.

Τα στελέχη της Frontex πραγματοποιούν τέτοιες συνεντεύξεις με μετανάστες εδώ και χρόνια, κυρίως για να συντάξουν την ετήσια έκθεση «ανάλυσης κινδύνου» της υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων πληροφοριών, τα στελέχη της Frontex συγκεντρώνουν ονόματα και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται για την εξάρθρωση οργανώσεων μαφίας. Η Κούπερ πρόσθεσε ότι η πρακτική είναι «πολύ πολυτιμότερη» σε σχέση με το παρελθόν. Οι αρμόδιοι της Frontex ξεκίνησαν αυτήν την τακτική συνομιλώντας με πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία, πριν ακόμα την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Πιο πρόσφατα προστέθηκε στη λίστα και η Ισπανία. Η υπηρεσία αριθμεί 600 αξιωματούχους στην Ελλάδα, 300 στην Ιταλία και 200 στην Ισπανία.

Οι πέντε κυριότερες εθνικότητες του συνολικού δείγματος είναι Σύροι, Μαροκινοί, Ιρακινοί, Αλγερινοί και Σουδανοί. Περίπου το 88% όλων των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι διευκολύνθηκαν για την ολοκλήρωση του παράνομου ταξιδιού τους. Η Frontex καταλήγει στην έκθεσή της, ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον καίριο ρόλο της λαθραίας αγοράς και των δικτύων της στην κατεύθυνση παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι τα πλοία αποτελούν το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς για την παράνομη είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη, η Frontex έχει «εστιάσει το ενδιαφέρον της» στη ναυτιλιακή εξειδίκευση των λαθρεμπόρων για να βοηθήσει τις προσπάθειες κατανόησης και επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με την «Ανάλυση κινδύνου για το 2018» της ΕΕ, τον περασμένο χρόνο (μέχρι το τέλος Νοεμβρίου) διεξήχθησαν συνολικά 3.525 συνεντεύξεις με μετανάστες από περισσότερες από 70 χώρες. Στην Ιταλία 1.948, στην Ελλάδα 991 και 586 στην Ισπανία.

Αν και υπεύθυνοι για τις συνεντεύξεις είναι αξιωματούχοι της Frontex, αυτές γίνονται υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των αρμόδιων εθνικών συνοριακών αρχών της κάθε εμπλεκόμενης χώρας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι πληροφορίες μεταβιβάζονται στις εθνικές αρχές, που θα πρέπει να τις αξιολογήσουν και να αποφασίσουν αν θα τις μεταβιβάσουν στην έδρα της Frontex. Αν τα στοιχεία αυτά καταλήξουν τελικά στην Ευρωπαϊκή υπηρεσία, μεταβιβάζονται στην Europol, και είναι διαθέσιμα για όλα τα κράτη – μέλη. H Ιζαμπέλ Κούπερ είπε ότι δεν γίνεται επεξεργασία δεδομένων των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα, καθώς οι συνεντεύξεις είναι ανώνυμες.

«Οι πληροφορίες που παρέχονται από τους μετανάστες δεν είναι μόνο πολύτιμες για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, αλλά και για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων ή ναρκωτικών, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οργανώσεις της μαφίας συμμετέχουν σε διάφορες παράνομες επιχειρήσεις», τονίζει το Euractiv.

ΠΗΓΗ: Εuractiv, AΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.