Κατασχέθηκε υπερδεξαμενόπλοιο του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινακη στη Νότια Κορέα για οφειλές του πλοιοκτήτη άνω των 10.000.000 δολαρίων από αθέτηση συμφωνίας με μεγάλη
νοτιοκορεατική ναυτιλιακή, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Δημοκρατία».
Αν και τόσο η Capital Ship Management του Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και η θυγατρική της Miltiadis Junior Carriers Corp MJCC που φέρεται ότι είναι ιδιοκτήτρια του πολύ μεγάλου δεξαμενόπλοιου 321.000 τόνων αρνούνται τις κατηγορίες τα νοτιοκορεατικά δικαστήρια είχαν άλλη άποψη και για τον λόγο αυτόν διέταξαν την προσωρινή κατάσχεση του πλοίου.
Το πλοίο το οποίο είναι νηολογημένο στη Λιβερία και η αξία του είναι πολλαπλάσια της οφειλής που φέρεται ότι έχουν τα συμφέροντα του Ευάγγελου Μαρινακη κατασχέθηκε ως εγγύηση έναντι των απαιτήσεων αυτών.
Οι νομικοί σύμβουλοι του εφοπλιστή προχώρησαν σε έφεση κατά της απόφασης η οποία όμως δεν έχει ακόμα συζητηθεί με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει δεσμευμένο στο λιμάνι του Daesan και ο πλοιοκτήτης να χάνει πολλές χιλιάδες δολάρια την ημέρα από διαφυγόντες ναύλους. Αυτό είναι το καταρχήν τίμημα για την αθέτηση της συμφωνίας την οποία φέρεται ότι έπραξε εναντίον της SK Shipping Europe SKSE, τον ευρωπαϊκό βραχίονα της SK Shipping.
Το χρονικό
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς ναυτιλιακού Τύπου μεταξύ των οποίων και της έγκριτης εβδομαδιαίας επιθεώρησης Tradewinds η Capital Ship Management του Μαρινάκη ναύλωσε ενοικίασε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τέσσερα δεξαμενόπλοια από την SK Shipping Europe και συγκεκριμένα τα πλοία 314.000 τόνων C Innovator και C Progress του 2012 και τα C Challenger και C Spirit του 2013. Τα πλοία αυτά τα λειτουργούσε η Capital και αφενός απέδιδε τους ναύλους που είχε συμφωνήσει στην SK αφετέρου κρατούσε τυχόν κέρδη.
Σύμφωνα με την SK όμως η Capital επέστρεψε πρόωρα τα τέσσερα δεξαμενόπλοια στην SK οπότε δεν εκτέλεσε το σύνολο της χρονικής διάρκειας της χρονοναύλωσης και έτσι χρωστάει
το υπόλοιπο.
Η συνέχεια θα διαδραματιστεί στο τοπικό δικαστήριο στην Daejeon τις επόμενες εβδομάδες.