«Ναυμαχία» ΗΠΑ-Γαλλίας για τις Ελληνικές φρεγάτες: «Σφήνα» & των Γερμανών στο πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών του ΠΝ

Ναυμαχία έχουμε ανάμεσα σε ΗΠΑ-Γαλλία και Γερμανία επί Ελληνικού εδάφους, για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του ΠΝ. To ζήτημα είναι βέβαια στο τέλος η χώρα μας να κερδίσει κάτι, διότι οι απέναντι τρέχουν εξοπλιστικά προγράμματα και σε λίγο καιρό, εάν δεν λάβουμε μέτρα, θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.
Σήμερα λοιπόν πραγματοποιήθηκε στην ΓΔΑΕΕ, συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της, Αντιναύαρχου ΠΝ (εα) Κυριάκου Κυριακίδη, με τον Υποναύαρχο (USN) Francis D. Morley, Director Navy International Programs Office (NIPO).
Ο Αμερικανός Υποναύαρχος έθιξε πολύ γενικά το θέμα του νέου πλοίου που αναζητά η Ελλάδα για τον Στόλο της, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Οι Αμερικανοί είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την όποια εξέλιξη έχει να κάνει με τις γαλλικές φρεγάτες Bellhara. Για να το κάνουν βεβαίως, πρέπει να προτείνουν τη δική τους λύση. Σήμερα υπενθύμισαν την παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους, όπως αναφέρει το militaire.
Οπως σας είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πρόσφατα, έχουν μπει σφήνα και οι Γάλλοι, με τις συζητήσεις να είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Πρόταση για συμμετοχή και Ελληνικών εταιριών σε οποιαδήποτε φρεγάτα τύπου Belhara έφερε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την ομόλογη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις κινήθηκαν για τμήματα των υπό κατασκευή πολεμικών πλοίων, όταν αρχίσουν να μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής, μετά από παραγγελία, όχι μόνο της χώρας μας αλλά από οποιοδήποτε Πολεμικό Ναυτικό επιλέξει αυτό το πλοίο για τον στόλο του.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ  
Πρόκειται για το πρόγραμμα προμήθειας νέων βαρέως τύπου τορπιλών για τα υποβρύχια «214» και το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Το κόστος ανέρχεται σε 105 εκατομμύρια ευρώ για 36 τορπίλες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει εκτός των καινούργιων τορπιλών και ολικό εκσυγχρονισμό των παλαιών SUT Mod 0 είτε σε επίπεδο SUT Mod 3 είτε σε επίπεδο SUT Mod 4. Προφανώς ελαφρύτερος εκσυγχρονισμός σημαίνει περισσότερες τορπίλες ενώ βαρύτερος εκσυγχρονισμός λιγότερες τορπίλες. Πάντως, το επίπεδο της SUT Mod 4 προσεγγίζει αρκετά αυτό της SeaHake Mod.4 ER. Σημειώνεται ότι το ΠΝ διαθέτει περί τις 112 τορπίλες τύπου SUT Mod 0.
Δεδομένου ότι η Ιταλική Black Shark Advanced και η Γαλλική F21 διατηρούν το προβάδισμα από τεχνολογικής υπεροχής, η Γερμανική πρόταση θέλει να μεγιστοποιήσει το όφελος της επιλογής προσφέροντας την τορπίλη SeaHake Mod.4 ER. Συνεπώς με το κόστος των τορπιλών SeaHake Mod.4 ER προσφέρεται και δωρεάν εκσυγχρονισμός σε μέρος από το υφιστάμενο απόθεμα τορπιλών τύπου SUT Mod 0. Δύο επιπρόσθετα στοιχεία που ενισχύουν την γερμανική πρόταση είναι τα εξής:
Σύμφωνα με τη Γερμανική εταιρεία Atlas Elektronik η τορπίλη SeaHake Mod.4 ER είναι η μοναδική που είναι πλήρως ολοκληρωμένη και συμβατή με το σύστημα μάχης των υποβρυχίων «214» καθώς και του «ΩΚΕΑΝΟΥ». Τα υποβρύχια διαθέτουν τα συστήματα μάχης ISUS 90-15 και ISUS-90-46 αντίστοιχα, αναφέρει το defencereview.
Πάντως αμφότεροι Γάλλοι και Ιταλοί ισχυρίζονται ακριβώς το ίδιο. Ειδικότερα, οι Γάλλοι της κατασκευάστριας εταιρείας κατέφτασαν τόσο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους όσο και προ τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 27 με 29 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεων τους, στη Διοίκηση Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου κατάφεραν να γνωστοποιήσουν στο Π.Ν πως δεν τίθεται ζήτημα επιπρόσθετου κόστους πιστοποίησης της τορπίλης F-21.
Προηγήθηκε ενδελεχής τεχνική μελέτη και ανάλυση των συστημάτων μάχης των υποβρυχίων του Π.Ν. Απόρροια του συστήματος MIGAL η γαλλική τορπίλη μπορεί με απλό τρόπο να βληθεί από τα υφιστάμενα συστήματα μάχης των ελληνικών υποβρυχίων. Το σύστημα ελέγχου βολής της F21 ονομάζεται MIGAL, το οποίο λειτουργεί ως σύστημα διασύνδεσης μεταξύ της τορπίλης και του κέντρου διοίκησης και ελέγχου του υποβρυχίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.