Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, σχετικά με την κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, με τον χαρακτήρα του επείγοντος.
”Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το πάρτι 60 χρόνων στον ΟΑΣΘ, μία όαση σπατάλης” τόνισε ο ΥΠΟΜΙΔΑ. Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: ”Δεν μπορούμε να δίνουμε αφορολόγητα μερίσματα στους μετόχους και ανά δίμηνο να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι”.
Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, κατά την τοποθέτησή του. Επανέλαβε τις οικονομικές αξιώσεις του οργανισμού από το δημόσιο τονίζοντας: ”Ακόμη μας χρωστάτε την διαφορά του ΦΠΑ. Εισπράττουμε 13 και αποδίδουμε 24%. Δεν υπάρχει κανείς πολιτικός που να είναι μέτοχος στον ΟΑΣΘ”, διαβεβαίωσε ο κ. Στεφανίδης. Εξαίρεση, όπως είπε, είναι τα αδέρφια Τσοχατζόπουλοι στους οποίους διαβιβάστηκαν ως κληρονομιά μετοχές του παππού τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζόμενων, Δημήτρης Τσερμενίδης, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται, δεν απειλούνται, δεν φοβούνται. Ζήτησε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ προειδοποίησε με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ μπουν σε κινητικότητα.
Γουρούνι στο σακί και ραντεβού στα τυφλά χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές και ζήτησε να μην θιγεί το συγκοινωνιακό έργο.
Την άποψη ότι το νομοσχέδιο έχει κενά στο τρόπο συμμετοχής των δήμων στο νέο φορέα, σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Αύριο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, Ν.Δ. και Δημοκαρατική Συμπαράταξη δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.