Μόνοι απέναντι στους Τούρκους πρεζέμπορους και τους προδότες

Από το Βήμα το 1996
Απόρρητη έκθεση της Europol
Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ και η εμπορία των ναρκωτικών στις χώρες της Ευρώπης βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τουρκικής μαφίας. Αυτό αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση της Europol που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Η έκθεση συντάχθηκε τον Οκτώβριο 1996 με βάση τις απόρρητες πληροφορίες της Interpol και των αρχών Ασφαλείας των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση της Αγκυρας την οποία κατηγορεί εμμέσως ότι ανέχεται (όταν δεν ενθαρρύνει) τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
Το 1995, κατά μήκος του «βαλκανικού άξονα», κατασχέθηκαν 4.852 κιλά ηρωίνη. Το 70% από αυτά διακινούνταν από την τουρκική μαφία, η οποία, αναφέρει η έκθεση, αποκομίζει υπέρογκα κέρδη τα οποία επενδύει (ξεπλένει) σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις στην Τουρκία, όπου είναι πλέον «κράτος εν κράτει». Σημειωτέον ότι το ξέπλυμα του «βρώμικου χρήματος» δεν θεωρείται έγκλημα από το νομικό σύστημα της Αγκυρας.
Τις διαπιστώσεις αυτές της Europol για την τουρκική μαφία, επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και τις διασυνδέσείς του με το παρακράτος και το πολιτικό κατεστημένο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως, ακόμη και ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού και νυν υπουργού Εξωτερικών κυρίας Τανσού Τσιλέρ, Οζέρ, διατηρούσε στενές επαφές και «έκανε μπίζνες» με τον λαθρέμπορο ναρκωτικών και όπλων Χουσεΐν Ντουμάν, με τον οποίο μάλιστα επιδίδονταν από κοινού και σε λαθρεμπόριο πυρηνικού υλικού από την Ουκρανία.
Οι σχέσεις της τουρκικής μαφίας με το οργανωμένο έγκλημα στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς επίσης και με τις εγκληματικές ομάδες που δρουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα στενές. Η Europol εκτιμά ότι πολλά από τα «μεγάλα κεφάλια» της τουρκικής μαφίας έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία, όπου μέσα από εταιρείες – «μαϊμούδες» ελέγχουν το εμπόριο της ηρωίνης από τις χώρες της Νοτιοδυτικής Ασίας προς την Ευρώπη.
Η εμπιστευτική έκθεση της Europol διαπιστώνει μια «οργανωμένη συλλογική δράση» της τουρκικής μαφίας σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12 κράτη – μέλη κατέδειξε ότι οι τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις δεν είναι αναμεμειγμένες μόνο στην εισαγωγή ηρωίνης, αλλά και στην εμπορία των ναρκωτικών στα κράτη – μέλη. Εχουν εγκαθιδρύσει δηλαδή ένα «τουρκικό δίκτυο» που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη.
ΤΗΝ περίοδο 1987 -1995, αναφέρεται στις εκθέσεις της Interpol, η ηρωίνη που παρήγετο στη Νοτιοδυτική Ασία διακινούνταν κυρίως οδικώς προς την Ευρώπη. Ως την κατάρρευση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας οι τούρκοι έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν την εξής διαδρομή: από την Τουρκία τα ναρκωτικά, μέσω της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας, έφθαναν στην Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία. Ενας άλλος δρόμος ξεκινούσε από την Τουρκία, περνούσε μέσα από τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία και κατέληγε στη Γερμανία. Η τελευταία είναι μία από τις χώρες που δεν χρησιμοποιούνται απλώς ως αγορές ναρκωτικών αλλά και ως κέντρα αναδιανομής της ηρωίνης που προορίζεται για την Ευρώπη.
Η έκθεση της Europol εκτιμά ότι οι οργανώσεις εμπορίας ναρκωτικών διαθέτουν αρκετή ευελιξία, ώστε να προσαρμόζουν τους δρόμους των ναρκωτικών και τις μεθόδους δράσης τους έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις νέες τεχνικές των ευρωπαϊκών υπηρεσιών δίωξης. Οταν, λόγω των γεγονότων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο παραδοσιακός βαλκανικός δρόμος εν μέρει «διαμελίστηκε», η τουρκική μαφία έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό της τους νέους δρόμους. Κατά τη διάρκεια του 1995 περισσότεροι από 1.100 έμποροι ναρκωτικών τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Interpol, πέρυσι κατασχέθηκαν 4.852 κιλά ηρωίνη κατά μήκος του «βαλκανικού άξονα». Το 68% των συλληφθέντων εμπόρων ήταν Τούρκοι, ενώ το 70% της ποσότητας που κατασχέθηκε προερχόταν από την Τουρκία.
Σήμερα ο πιο σημαντικός από τους βαλκανικούς δρόμους της ηρωίνης είναι ο επονομαζόμενος «βόρειος δρόμος». Ο δρόμος αυτός ξεκινά από την Τουρκία, περνά από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Πολωνία και εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Γερμανίας. Τούτο τουλάχιστον καταδεικνύει η κατάσχεση 282 κιλών ηρωίνης στη Βουλγαρία και 568 κιλών στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του 1995.
Από την άλλη πλευρά, η Αλβανία εξελίσσεται σε μια σημαντική χώρα διακίνησης ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά που προέρχονται από την Αλβανία προωθούνται μέσω της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Το 1995 η αστυνομία της Αλβανίας συνέλαβε δύο Αλβανούς που προέρχονταν από τα Σκόπια και είχαν προορισμό την Ιταλία, με 45 κιλά ηρωίνη. Οι Αλβανοί, κυρίως της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, έχουν σοβαρή ανάμειξη στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών προς την Ελβετία και τη Γερμανία, ενώ διατηρούν στενούς δεσμούς με εγκληματικές ομάδες της Τουρκίας, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ιταλίας. Δίκτυα Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια έχουν εγκατασταθεί στη Δανία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ιταλία και στη Γερμανία.
Στα Σκόπια κατά τη διάρκεια του 1995 κατασχέθηκαν 110 κιλά ηρωίνη, ενώ συνελήφθησαν 119 άτομα. Τον Ιούλιο του 1995 η κυβέρνηση των Σκοπίων εκπόνησε ένα πρόγραμμα για τη δίωξη των εμπόρων ναρκωτικών, το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» και την αναχαίτιση του οργανωμένου εγκλήματος. Παρά ταύτα, δεν διαθέτει σύγχρονη υπηρεσία δίωξης των ναρκωτικών, οι έλεγχοι στα σύνορα είναι ανεπαρκείς και απουσιάζει μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο «νότιος δρόμος» της ηρωίνης ξεκινά από την Τουρκία και μέσω της Ελλάδας καταλήγει στην Ιταλία. Η εγγύτητα της Ελλάδας με τις χώρες παραγωγής, τα εκτεταμένα σύνορά της στην ξηρά και στη θάλασσα και η όλο και μεγαλύτερη παρουσία των αλβανών εμπόρων ναρκωτικών την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη. Η συνήθης διαδρομή είναι η ηρωίνη από την Τουρκία να φθάνει στην Ελλάδα μέσω της Αλβανίας και εν συνεχεία από τα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας να διακινείται προς την Ιταλία και τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αντίθετα, στην Ισπανία και στη Γαλλία η ηρωίνη που προέρχεται από την Τουρκία φθάνει μέσω της Ιταλίας. Η ύπαρξη αυτού του δρόμου «επιβεβαιώθηκε» από την κατάσχεση 217 κιλών ηρωίνης στη Βενετία κατά τη διάρκεια του 1996. Η ηρωίνη βρέθηκε σε ένα φορτηγό μάρκας «Νισάν» με πινακίδες Ανδόρας, το οποίο οδηγούσε ένας Ισπανός. Τα ναρκωτικά, που είχαν προορισμό την Ισπανία, είχαν μεταφερθεί με πλοίο από την Τουρκία στην Ιταλία.
Η έκθεση της Europol εκτιμά ότι οι παραδοσιακοί δρόμοι της διακίνησης ναρκωτικών στα Βαλκάνια επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τη λήξη ­ ύστερα από τη Συμφωνία του Ντέιτον (Νοέμβριος 1995) ­ του πολέμου μεταξύ Σέρβων και Κροατών, που άρχισε το καλοκαίρι του 1991. Ετσι, εσχάτως παρατηρείται επαναδραστηριοποίηση του δρόμου που ξεκινά από την Τουρκία, περνά από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία και καταλήγει στην Αυστρία και στη Γερμανία. Αυτό σε καμιά περίπτωση, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν οι δρόμοι που άνοιξαν μετά τη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς έχουν ανοίξει αγορές ηρωίνης σε όλες σχεδόν τις κεντρικές και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές της Κροατίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το «κύμα» των ναρκωτικών, αποφάσισαν να τοποθετήσουν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στον αυτοκινητόδρομο Ζάγκρεμπ – Βελιγραδίου, κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.
Από την άλλη πλευρά, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, η Κιργιζία και το Καζακστάν, που δεν είναι μόνο παραγωγοί οπίου και ινδικής καννάβεως αλλά εξελίσσονται και σε χώρες διακίνησης ηρωίνης, έχουν ανοίξει έναν νέο δρόμο διακίνησης ναρκωτικών. Ο δρόμος αυτός ξεκινά από τις χώρες της «Χρυσής Ημισελήνου», περνά από τη Ρωσία και καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής. Επιπλέον, η ανάπτυξη του εμπορίου με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενισχύει το ενδεχόμενο να μεταβληθούν τα βόρεια κράτη – μέλη της Ενωσης σε κύριες πύλες εισόδου των ναρκωτικών. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, οι εγκληματικές ομάδες από την Εσθονία επεκτείνουν με μεγάλη ταχύτητα τις σφαίρες επιρροής τους.
Η αύξηση της εμπορικής κίνησης κατά μήκος της λεκάνης της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας παρέχει στους λαθρέμπορους ναρκωτικών σοβαρές ευκαιρίες για διακίνηση μεγάλων φορτίων ηρωίνης. Τα φορτηγά και επιβατηγά πλοία, τα φέρι μπόουτ, ακόμη και τα ψαροκάικα έχουν αναδειχθεί σε ιδανικά μέσα μεταφοράς ναρκωτικών. Ο λόγος είναι οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι που διαθέτουν.
Η Τουρκία διαθέτει πολλά σημαντικά λιμάνια τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, που συνδέουν τη χώρα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, ο «νότιος θαλάσσιος δρόμος» διακίνησης των ναρκωτικών από την Τουρκία περνά από την Ελλάδα και την Αλβανία, φθάνει στην Ιταλία και από εκεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίθετα, ο «βόρειος θαλάσσιος δρόμος» έχει ως κέντρο του το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, όπως και τα λιμάνια που «βλέπουν» τη Μαύρη Θάλασσα, όπως είναι το Σαμσούν και το Τραμπζόν. Από εκεί τα ναρκωτικά διοχετεύονται κυρίως προς τα λιμάνια της Κωνστάντζας και της Οδησσού, όπου τα φορτία της ηρωίνης διασταυρώνονται με τα φορτία που προέρχονται από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
Αύξηση παρατηρείται και στο λαθρεμπόριο της ηρωίνης που διακινείται αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη. Αυτό δείχνουν οι κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε αεροδρόμια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι τα αεροδρόμια του Λονδίνου (Χίθροου και Γκάτγουικ), του Αμστερνταμ, της Ρώμης, του Ντίσελντορφ και των Βρυξελλών. Η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια του 1995 στο αεροδρόμιο Χίθροου. Ως νέα τάση καταγράφεται και η χρησιμοποίηση των αεροδρομίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στα οποία πραγματοποιούν σύντομες στάσεις τα αεροπλάνα ή είναι διαμετακομιστικά κέντρα, όπως είναι τα αεροδρόμια της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι συμμορίες αναπροσάρμοσαν τα δρομολόγια μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ και τον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία Οι βαλκανικοί δρόμοι των ναρκωτικών Ρόλος – κλειδί η Κωνσταντινούπολη
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία της Interpol, το 80-90% της ηρωίνης που κατασχέθηκε το 1995 στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέρχεται από τη Νοτιοδυτική Ασία. Η «Χρυσή Ημισέληνος» είναι η δεύτερη περιοχή στον κόσμο στην παραγωγή οπίου. Οι καλιέργειες της οπιόχου παπαρούνας καλύπτουν έκταση 45.700 εκταρίων και αποφέρουν 125 τόνους ηρωίνη ετησίως ­ το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παράγεται στο Αφγανιστάν ­, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 32% της παγκόσμιας παραγωγής. Επίσης, 15 τόνοι ηρωίνης παράγονται ετησίως στη βορειοδυτική μεθόριο του Πακιστάν.
Η τουρκική μαφία, όπως εκτιμά η Europol, δεν δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ναρκωτικών, αλλά ελέγχει τη διακίνηση και το εμπόριο της ηρωίνης. Παρέχει επίσης στους καλλιεργητές οπίου σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών. Τα φορτία των πρώτων υλών εισέρχονται στο Αφγανιστάν από το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν και διοχετεύονται σε εργαστήρια επεξεργασίας ηρωίνης που βρίσκονται είτε στο Αφγανιστάν είτε στο Πακιστάν. Οι πρώτες ύλες της ηρωίνης και η μορφίνη διακινούνται λαθραία από πακιστανικές ομάδες. Τα φορτία των ναρκωτικών προωθούνται μέσω του Ιράν στην Τουρκία, όπου πραγματοποιείται σε ειδικά εργαστήρια και η τελική επεξεργασία της ηρωίνης.
Επιπλέον, οι κεντροασιατικές Δημοκρατίες του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν, της Κιργιζίας και του Τουρκμενιστάν, που απέκτησαν πρόσφατα την ανεξαρτησία τους, έχουν αναδειχθεί προσφάτως και σε χώρες όχι απλώς παραγωγής αλλά και διακίνησης ναρκωτικών: από τις χώρες αυτές περνούν τα φορτία ηρωίνης και μορφίνης που διακινούνται μέσω του «κεντροασιατικού δρόμου» προς τη Ρωσία, από όπου στη συνέχεια προωθούνται στις αγορές της Ευρώπης. Αυτή η τάση, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει αντίκτυπο και στην Τουρκία, καθώς την ανάγει σε μία από τις σημαντικότερες χώρες διακίνησης ναρκωτικών.
Η Τουρκία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι παραδοσιακή χώρα παραγωγής οπίου για φαρμακευτικούς σκοπούς. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η εκστρατεία εναντίον των ναρκωτικών που ανελήφθη διεθνώς είχε επιπτώσεις και στους τούρκους αγρότες, που ως τότε προμήθευαν με όπιο τις χώρες της Ευρώπης. Ετσι, την περίοδο αυτή εμφανίσθηκαν σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή οπίου στην Τουρκία: την ολική απαγόρευση του 1971 διαδέχθηκε η αυστηρά ελεγχόμενη νόμιμη παραγωγή του 1974. Τα γεγονότα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι εγκληματικές οργανώσεις, που είναι αναμεμειγμένες στο εμπόριο ναρκωτικών, να επεξεργασθούν νέα σχέδια αξιοποιώντας το ειδικό καθεστώς που διαμορφώθηκε γύρω από την παραγωγή οπίου. Ετσι, έστησαν δίκτυα που διακινούσαν ναρκωτικά από τις χώρες της Νοτιοδυτικής Ασίας, όπως είναι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.
Σήμερα η Τουρκία είναι η σημαντικότερη χώρα για την αποθήκευση, επεξεργασία, αναδιανομή και διακίνηση ναρκωτικών που προέρχονται από τη Νοτιοδυτική Ασία. Σε αυτό βοηθούν τόσο η γεωγραφική της τοποθεσία (απέναντι από τη λεκάνη της Μεσογείου και τη Μαύρη Θάλασσα) και η στρατηγική της θέση (μεταξύ των χωρών παραγωγής ναρκωτικών και της Ευρώπης) όσο και μια σειρά ιστορικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ισχυρών οργανώσεων εμπορίας ναρκωτικών.
Ρόλο – κλειδί στο εμπόριο της ηρωίνης παίζει η Κωνσταντινούπολη λόγω των αεροπορικών και λιμενικών της εγκαταστάσεων. Η ανάδειξή της σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και οι συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες των προϊόντων που διακινούνται προς την Ευρώπη έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές ευκαιρίες για τους εμπόρους ναρκωτικών. Εξάλλου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια νέα τάση ενεφανίσθη στην Τουρκία: οι εγκληματικές ομάδες συνδέονται όλο και περισσότερο με ξένες εγκληματικές οργανώσεις, με τις οποίες ανταλλάσσουν ηρωίνη με κοκαΐνη, που προορίζεται για την αναπτυσσόμενη αγορά χρηστών στην ίδια χώρα και ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη Οργάνωση α λα Κόζα Νόστρα
ΣΥΜΦΩΝΑ με έκθεση για το οργανωμένο έγκλημα, που εκπονήθηκε από την ιρλανδική προεδρία, η τουρκική μαφία έχει σήμερα οργάνωση και δομή που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνες της ιταλικής: στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι επικεφαλής των οικογενειών (οι νονοί). Τα τεράστια ποσά που αποκομίζουν από το εμπόριο των ναρκωτικών επενδύονται σε νόμιμες επιχειρήσεις, όπως η τουριστική βιομηχανία, οι εμπορικές εταιρείες και τα ακίνητα, στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος δεν θεωρείται έγκλημα από το τουρκικό νομικό σύστημα
Οι συμμορίες συχνά απαρτίζονται από μέλη που προέρχονται από την ίδια περιοχή στην Τουρκία. Η μαφία της Τουρκίας δεν διακινεί μόνο ναρκωτικά, αλλά ευθύνεται και για την παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών κυρίως προς τις γειτονικές χώρες. Η στρατηγική της ποικίλλει από κράτος σε κράτος. Παρά ταύτα, όμως, έχουν καταγραφεί τέσσερις διαφορετικές πλευρές της δράσης της.
α) Η Γερμανία, η Ολλανδία και, σε μικρότερο βαθμό, το Βέλγιο, αποτελούν για την τουρκική μαφία όχι απλώς αγορές ναρκωτικών, αλλά και κέντρα αναδιανομής των φορτίων της ηρωίνης. Σε αυτές τις χώρες διαμένουν και τα «μεγάλα κεφάλια» της τουρκικής μαφίας. Ως εκ τούτου εμφανίζεται αρκετά ισχυρή. β) Σε άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου οι τουρκικές κοινότητες είναι ολιγομελείς, τα αρχηγεία των εγκληματικών ομάδων παραμένουν στην Τουρκία. Σε αυτά τα κράτη – μέλη οι τούρκοι έμποροι περιορίζονται απλώς στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ­ έστω και αν έχει εντοπισθεί μια προσπάθεια της τουρκικής μαφίας να αποκτήσει δεσμούς με τις εγχώριες εγκληματικές ομάδες. Στόχος είναι το μοίρασμα των κερδών και του ρίσκου. γ) Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα τουρκικές οργανώσεις με αυτόνομη παρουσία. Απλώς, εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις βρίσκονται σε επαφή με τουρκικές ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση οι Τούρκοι ενεργούν μόνο ως μεταφορείς (βαποράκια) και ως σύνδεσμοι με την τουρκική μαφία. δ) Στα βόρεια κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η εισαγωγή και διακίνηση της ηρωίνης πραγματοποιείται από «βαποράκια» που προέρχονται κυρίως από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Σε ορισμένα κράτη – μέλη, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δράση της τουρκικής μαφίας
* Εσχάτως έχει παρατηρηθεί μια νέα τάση στη δράση της τουρκικής μαφίας, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τη συνεργασία της ­ όσον αφορά τουλάχιστον τη διακίνηση ναρκωτικών ­ με οργανωμένα δίκτυα από την Πολωνία που μεταφέρουν ηρωίνη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η τουρκική μαφία στρατολογεί επίσης διάφορα άτομα από την Ανατολική Ευρώπη με σκοπό τη μεταφορά ναρκωτικών ή άλλων παράνομων αντικειμένων, καθώς κρίνεται ότι τα άτομα αυτά τραβούν πολύ λιγότερο την προσοχή των διωκτικών αρχών. Οι εκθέσεις της Interpol καταδεικνύουν ότι εσχάτως ενισχύθηκαν και οι επαφές τουρκικής μαφίας με ανάλογες παράνομες οργανώσεις του Ιράν.

Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.