ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ:Δείτε τι πρόστιμα επιφυλλάσουν στους θεριακλήδες παραβάτες!!!

Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται ιατρική
παρέμβαση.

Η χρήση καπνού συνδέεται με πληθώρα ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα την μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας. (Ένθετο ΚΕΕΛΠΝΟ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 2013).

Είναι ξεκάθαρο τόσο στις Υπηρεσίες Υγείας όσο και στους πολίτες ότι η αντιμετώπιση του καπνίσματος αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα με ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Σε επίπεδο κοινωνικό, πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας, αναπτύσσεται συνεχώς ένας διάλογος σχετικά με τα δικαιώματα των καπνιστών και μη.

Η ελευθερία του ατόμου να καπνίσει πρέπει να περιοριστεί για να προστατευτεί η ελευθερία του ατόμου να εισπνεύσει καθαρό αέρα ή αντίθετα η ελευθερία του ατόμου να εισπνεύσει καθαρό αέρα πρέπει να περιοριστεί για να προστατευτεί η ελευθερία του ατόμου να καπνίσει;

Με γνώμονα την προστασία της ζωής και της διαφύλαξης της υγείας τους, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από ένα καπνιστή να μην καπνίζει δίπλα τους.

Στηριζόμενη η Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα στην παραπάνω θέση, θέσπισε νόμους και κανόνες για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Η προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2002 με την «Απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, και Μονάδες
Παροχής Υπηρεσιών Υγείας», συνεχίστηκε το 2008 με νόμο για την «Προστασία Ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» για να ισχύσει ως πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους το 2010 με τα «Μέτρα για την ολική Απαγόρευση του Καπνίσματος στους Δημόσιους Χώρους» και με τον «Καθορισμό των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψος του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων», όπως και με την προσαρμογή της εθνικής στην ευρωπαϊκή αντίστοιχη νομοθεσία το 2016.

Εάν επιμένεις να καπνίζεις μέσα στο αυτοκίνητο ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται μέσα τα παιδιά σου, μπορείς καλύτερα να το καταπιείς αναμμένο παρά να έρθεις αντιμέτωπος με τον νόμο. Δείτε τα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας από τον ερχόμενο μήνα:

  • Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
  • Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
  • Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ – Νόμοι, Αποφάσεις, Οδηγίες.
06/09/2010
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

 

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τους νόμους, τις υπουργικές αποφάσεις και οδηγίες για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος που έχει τεθεί σε ισχύ από 01/09/2010.

DOWNLOADS
100906_news_smoking_apofash_F32193.doc
100906_news_smoking_magazia_F32219.doc
100906_news_smoking_prostima_F32310.doc

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.