Η αντιπυρική πρόληψη έμεινε στα χαρτιά;

Η Αττική είναι χαρτογραφημένη από δήμους και περιφέρειες αναφορικά με τις περιοχές που είναι ευάλωτες στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα τρεις διαφορετικές αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής υποδείκνυαν μεταξύ άλλων τις τρεις περιοχές (Μάτι, Νταού Πεντέλης, Νέος Βουτζάς) που τυλίχτηκαν στις φλόγες την περασμένη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, από τις 5 Ιουλίου είχαν γίνει γνωστές σε Πυροσβεστικό Σώμα και Αστυνομία οι «κόκκινες» περιοχές σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μάλιστα με απόφαση των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής προβλεπόταν στις εν λόγω περιοχές για συγκεκριμένους δρόμους και οικισμούς προληπτική 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων και επισκεπτών στις περιπτώσεις που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς δείχνει βαθμό επικινδυνότητας 4 ή 5.

Ο χάρτης που δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε σε «πορτοκαλί» συναγερμό (βαθμός επικινδυνότητας 4) με υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς το σύνολο των Αττικής τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Από την άλλη πλευρά κάτοικοι του Νέου Βουτζά σημειώνουν στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι δεν παρατήρησαν καμία διακοπή κυκλοφορίας και καμία κινητοποίηση όσον αφορά την πρόληψη σε αυτό το κομμάτι από τους φορείς πολιτικής προστασίας.

«Μένω 20 χρόνια στην περιοχή του Νέου Βουτζά. Μάλιστα το σπίτι μου είναι κοντά στο Λύρειο Ιδρυμα που υπέστη τεράστιες καταστροφές, όπως και η οικία μου. Τόσα χρόνια ποτέ δεν έχω δει διακοπή της κυκλοφορίας», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Ιωάννης Διαμανόγλου, που ηγείται του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών του Ν. Βουτζά-Προβαλίνθου.

Σήμερα, και πάλι ο Χάρτης Πρόβλεψης Πυρκαγιάς δείχνει σχεδόν τη μισή Αττική με βαθμό επικινδυνότητας 4. Μετά την εθνική τραγωδία της περασμένης εβδομάδας, θα τηρηθεί η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας; Επίσης, συνεχίζεται η μη ενημέρωση των πολιτών, παρά τις καταστροφικές συνέπειες. Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι αρμόδιοι φορείς πολιτικής προστασίας μετά τη φονική πυρκαγιά της 23 Ιουλίου;

Προληπτικά υπάρχει ενημέρωση για τους κατοίκους ευπαθών περιοχών που σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της πυρκαγιάς και πώς να το αντιμετωπίσουν;

Οχτώ αποφάσεις εκδόθηκαν από τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής που κοινοποιήθηκαν 18 μέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Αστυνομία, στη Τροχαία, στα νοσοκομεία. Οι δήμοι αποστέλλουν στην Περιφέρεια κάθε χρόνο τις προτάσεις τους για τις περιοχές που κρίνονται «ευπαθείς», με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να μην αφορά μόνο εθνικούς δρυμούς και δάση αλλά και οικισμούς. Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει κομμάτια των αποφάσεων που αποδεικνύουν ότι το ξέσπασμα της πυρκαγιάς έγινε σε περιοχές που ήδη είχαν υποδειχτεί από τις τοπικές αρχές.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι περιοχές που υποδεικνύονται από τους δήμους και η Περιφέρεια ορίζει «την εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές στους παρακάτω δρόμους για τις ημέρες εκείνες που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 4: Πολύ Υψηλή & 5: Κατάσταση Συναγερμού».

1.Στους δρόμους επάνω από τα θερμοκήπια του Μαραθώνα (περιοχή Βρανά), που οδηγούν προς Σταμάτα και Αγριλίκι.

2. Στο πευκοδάσος του Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος.

3. Στο δρόμο Ανω Σούλι – Προφήτη Ηλία.

4. Στον οικισμό Προβάλινθο προς Λύρειο Ιδρυμα και Άγιο Πέτρο (περιοχή Ν. Βουτζά).

5. Σταθμό Μεταμόρφωσης προς φράγμα Ραπεντσώνας (Ανατολή Ν. Μάκρης).

6. Περιοχή Βαρνάβα, οδός Βορείων Ανέμων.

7. Οδός Περιπάτου προς Δασικό Πεντέλης (οικισμός Γεροτσακούλι Αγ. Μαρίνας Ν. Μάκρης).

Επιπλέον οι κάτοικοι του οικισμού του Προβάλινθου που βρίσκεται προς το Λύρειο Ίδρυμα τονίζουν πως δεν σημειώθηκε καμία διακοπή της κυκλοφορίας. Στον Νέο Βουτζά και το Μάτι, όπου η φωτιά συνέχισε τη φονική πορεία, η συνολική καμένη έκταση έφτασε τα 12.759 στρέμματα, εκ των οποίων 6.934 αφορούσαν οικιστικές περιοχές και 5.825 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Δυτική Αττική

Γεράνεια όρη στις εξής θέσεις: Καβαλάρη, Χάνι Ντουράκο (Αλεποχωρίου), Μάζι προς Αέρα, Βαθύ Πηγάδι, Γκούρα, Σώρα, Καμαράκι καθώς και αποκλεισμός α) ελατοδάσους Natura «Γερανείων» στις θέσεις Χάνι Δερβένι Μεγάρων προς Γεράνεια και Σταυρός Κινέτας προς Γεράνεια και β) πευκοδάσους περιοχής Κινέτας στις θέσεις Κιάφα Κινέτα προς Λιογρέικα Κινέτας και Αέρας Γερανείων προς Κινέτα.

Για μέρες οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, με τη συνολική καμένη έκταση να φτάνει τα 56.133 στρέμματα, εκ των οποίων τα 53.157 αφορούσαν δάση και δασικές εκτάσεις και τα 2.976 οικιστικές περιοχές περιοχών. Η πυρκαγιά έχει κάψει μέρος της περιοχής Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR2530005 «Όρη Γεράνεια» και του Καταφυγίου Αγριας Ζωής «Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων».

Δήμος Πεντέλης

Ντράφι-Νταού Πεντέλης:

α. Προς «Μαυρονώρες». β. Αγιος Σπυρίδωνας. γ. Αγιος Ηλίας (εκκλησάκι). Κοιμητήριο Νταού Πεντέλης προς βρύση Κακό Μελίσσι. Οδός Περικλέους, τέρμα προς λατομεία Ράικου. Οδός Σουβαλιώτου, προς Μιαούλη (τέρμα) (σχετ. το υπ’ αριθ. πρωτ. 10831/23-5-2017 έγγραφο του Δήμου Πεντέλης).

Ακόμη παραμένουν άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης που συνέχισε τη φονική της πορεία στον Νέο Βουτζά και στη συνέχεια στο Μάτι. Σε συνομιλία που είχε ο «Ε.Τ.» με το δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου, ο δεύτερος διαβεβαίωσε ότι τηρείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας όποτε χρειάζεται.

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.