Χαρτογράφησε τις φωτιές σε Μάτι και Βρύσες το ΙΤΕ

Στην χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων στο Μάτι της Αττικής και στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων, προχώρησαν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος ΙΤΕ.

«Έχουμε πρόσβαση σε μια σειρά δορυφόρων οι οποίοι καθημερινά μας δίνουν δεδομένα και έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την αποτύπωση διαφόρων γεγονότων και καταστάσεων στα οικοσυστήματα της χώρας μας. Το μέγεθός τους, δεν είναι μεγαλύτερο ενός κουτιού γάλακτος. Σκεφτείτε λοιπόν ότι πρόκειται για 160 «κουτιά γάλακτος» που περιστρέφονται γύρω από τη γη», επισήμανε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο ερευνητής στον Τομέα Περιφερειακής Ανάλυσης στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος, Δημήτρης Πουρσανίδης.

Στον χάρτη από την πληγείσα περιοχή στις Βρύσες του Δήμου Αποκορώνου, είναι χαρακτηριστική η μορφή των καμένων εκτάσεων όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ένταση του ανέμου και τη συνεχή εναλλαγή της στην περιοχή. Η συνολική έκταση ανέρχεται στα 1430 στρέμματα.

Ο άλλος χάρτης αποτυπώνει την έκταση που κατέκαψε η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και η οποία ανέρχεται στα 13.000 στρέμματα.

Το ενδιαφέρον σύμφωνα με τον καθηγητή Νεκτάριο Χρυσουλάκη, διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών είναι το περίεργο «σχέδιο καύσης» που αποτυπώνεται στις δορυφορικές απεικονίσεις και σχετίζεται με την μεγάλη ένταση των ανέμων. Υπάρχουν άκαφτες νησίδες, όπως χαρακτηρίζονται, μέσα στις καμένες εκτάσεις, που δείχνουν ότι η φωτιά ουσιαστικά υπερπήδησε αυτές τις νησίδες και συνέχισε το καταστροφικό της έργο.

Σε περιπτώσεις πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, αυτές οι δορυφορικές καταγραφές είναι κατάλληλες για την αποτύπωση των καμένων εκτάσεων και μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία αποτίμηση των επιπτώσεων της καταστροφής αλλά και στον σχεδιασμό αποκατάστασης τους.

«Παρέχεται η δυνατότητα στους αρμοδίους να σχεδιάσουν ορθότερα τι θα γίνει σ’ αυτές τις περιοχές, και πως θα προστατεύσουν αυτές τις άκαφτες νησίδες οι οποίες θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αποτελούν τράπεζα σπόρων προκειμένου να πρασινίσουν και πάλι οι καμένες εκτάσεις», τόνισε ο κ. Πουρσανίδης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.