Οι φυσικές καταστροφές δεν χτυπούν με… ραντεβού κι έτσι η χώρα παραμένει ανοχύρωτη και οι πολίτες απροστάτευτοι. Ο σεισμός στη Μαγούλα αλλά και οι φωτιές αυτήν τη δύσκολη περίοδο χτύπησαν ανελέητα τους κατοίκους της χώρας και το κράτος ακόμη δεν διαθέτει τη δυνατότητα να επικοινωνεί άμεσα με τους πολίτες με αποστολή μαζικών μηνυμάτων SMS ή ειδοποιήσεων στα κινητά τους.
Kύκλοι του υπουργείου Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρουν ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμη η «ενδιάμεση λύση», η οποία θα υποκαταστήσει το Σύστημα 112. Μάλιστα, η άμεση εφαρμογή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου, αλλά αυτό δεν πρόκειται να είναι εφικτό πριν από το τέλος Αυγούστου, παρά τις καλές προθέσεις των εταιρειών επικοινωνίας.
Όπως είπαν, από την προηγούμενη ηγεσία δεν είχε δουλευτεί αυτό το σενάριο και για αυτό η προσπάθεια ξεκίνησε από το μηδέν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην περίπτωση της «ενδιάμεσης λύσης», θα αποστέλλεται SMS από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους πολίτες που έχουν πρόσβαση από συγκεκριμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και προς τους συνδρομητές όλων των δικτύων. Το Σύστημα 112 προβλέπει την ταυτόχρονη αποστολή SMS και ειδοποιήσεων στα κινητά μέσω Διαδικτύου.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Πιερρακάκη σήμερα στη Βουλή, όπου και ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες, θυμηθήκαμε ήδη από τις πρώτες ημέρες του βίου της νέας κυβέρνησης – μέσα από τη θεομηνία της Χαλκιδικής και τον προχθεσινό σεισμό της Αθήνας – το ότι η πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη. Έχουμε ήδη δεσμευτεί πως το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική και αυτό που τώρα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε είναι ότι σε συνεργασία με τους κατασκευαστές τηλεφώνων η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και για όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές. Έχουμε επίσης ήδη δεσμευτεί πως μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε συνεργασία με τους παρόχους, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θα έχει στη διάθεσή της μια “ενδιάμεση λύση”. Αυτή θα αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε επιλεγμένες περιοχές, σε περίπτωση που υπάρξει η σχετική αναγκαιότητα».
– Τι είναι το 112;
Το Σύστημα 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Στη βασική/αρχική του υλοποίηση το 112 αφορά τις εισερχόμενες κλήσεις, δηλαδή κλήσεις από πολίτες προς τον αριθμό 112 για την αναφορά περιστατικών έκτακτης ανάγκης, με την ίδια λογική που αυτές γίνονται προς τους συγκεκριμένους αριθμούς των Φορέων Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (100, 199, 166, 109).
Η κλήση προς το 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας και παρέχει την δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς της πληροφορίας θέσης του καλούντος (σε επίπεδο διεύθυνσης εγκατάστασης για σταθερό τηλέφωνο και κεραίας για κινητό τηλέφωνο). Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής). Σημειώνεται ότι η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).
H λειτουργία εισερχόμενων κλήσεων προς το 112 είναι ήδη διαθέσιμη στην Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα αυτοματοποιημένου γεωεντοπισμού και απευθείας διασύνδεσης με τους Φορείς Έκτακτης Ανάγκης. Αυτές οι δυνατότητες εισάγονται με το έργο 112.
Στο έργο 112 υποστηρίζονται επίσης, πέραν των εισερχόμενων κλήσεων, εισερχόμενα SMS, MMS, email και FAX
– Ποιες ώρες λειτουργεί και ποια περιστατικά καλύπτει;
Ο αριθμός 112 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, κάθε μέρα του χρόνου, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να χειριστεί περιστατικά που σχετίζονται με την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Οι χειριστές απαντούν στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
– Πώς θα λειτουργεί η «ενδιάμεση λύση»;
Θα πρόκειται για υπηρεσία αποστολής συμβατικών SMS σε όσα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται εντός των περιοχών ενδιαφέροντος.
Η μαζική αποστολή SMS, όπως και η Υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης, είναι μέσα ειδοποίησης/ενημέρωσης των πολιτών, τα οποία έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες δράσεις της Πολιτείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: ethnos.gr