Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι άγνωστα στη χώρα μας. Από καύσωνες έως ισχυρές χαλαζοπτώσεις και από «πολικές» θερμοκρασίες έως καλοκαιρινά μπουρίνια, όπως εκείνο που είχε πλήξει πριν από 36 χρόνια τον Θερμαϊκό Κόλπο.
Η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική θύμισε το καλοκαίρι του 1983, όταν και πάλι η περιοχή παραδόθηκε στο έλεος της φύσης. Εκείνη τη χρονιά, στις 21 Ιουλίου, άνεμοι έντασης 12 μποφόρ, άρχισαν να σαρώνουν τα πάντα, με την ταχύτητά τους να φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα. Εννέα άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους. Αλλά τα θύματα θα ήταν περισσότερα εάν δεν είχε στηθεί μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση δεκάδων αγνοούμενων. Στην επιχείρηση συμμετείχαν η Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα με αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία, αλλά και απλοί ψαράδες που επιστράτευσαν μηχανότρατες και μικρά αλιευτικά σκάφη. Οι διασώστες, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, επιχειρούσαν ακόμη και με τα εννέα μποφόρ
Χάρη σε αυτήν την αυταπάρνηση περισυνελέγησαν οκτώ άτομα στις θάλασσες της Χαλκιδικής. Άλλοι σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν να επιβιώσουν μέσα στο νερό. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ένα 16χρονο κορίτσι που κατάφερε να βγει στην ακτή της Επανομής έπειτα από μάχη πέντε ωρών με τα κύματα και ένας 40χρονος που είχε βγει για ψάρεμα με μια μικρή βάρκα και έμεινε επί 26 ολόκληρες ώρες στη θάλασσα.
Ακόμη πιο παλιά, το 1935 ένα άλλο μπουρίνι είχε χτυπήσει την περιοχή της Χαλάστρας στέλνοντας στον θάνατο 50 άτομα, στην πλειονότητά τους ψαράδες.
Δεν ήταν ωστόσο αυτός ο πιο φονικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο καύσωνας που έπληξε τη Θεσσαλία τον Αύγουστο του 1958 με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 47,2 βαθμών στην πόλη των Τρικάλων, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 600 άτομα. Σε δυσθεώρητα ύψη έχει φτάσει ο υδράργυρος και σε άλλες πόλεις όπως στη Λαμία και στην Ελευσίνα τον Ιούλιο του 1973 (46,5 και 46,4 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα) στο Άργος και τη Νέα Φιλαδέλφεια τον Ιούνιο του 2007 (46,4 και 46,2 βαθμοί).
Ο πιο φονικός καύσωνας ωστόσο καταγράφηκε τον Ιούλιο του 1987 όταν τα 45αρια στο λεκανοπέδιο μιας Αθήνας που δεν ήταν εξοπλισμένη ακόμη με κλιματιστικά, στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο νεκροί ήταν 1.300 όμως διάφορες αναφορές ανέβαζαν τον αριθμό αυτό σε 4.000. Μάλιστα, επειδή είχαν γεμίσει οι θάλαμοι των νοσοκομείων έβαζαν τις σορούς ακόμα και σε βαγόνια – ψυγεία του ΟΣΕ.
Στον αντίποδα, το θερμόμετρο βυθίστηκε τον Ιανουάριο του 1963 στους – 27,6 βαθμούς στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, στους – 23 στην περιοχή των Σερρών και στους – 22,8 στην περιοχή της Καστοριάς. Τον ίδιο μήνα του 2012 το θερμόμετρο έδειξε – 25,1 βαθμούς στη Φλώρινα.
Από την εξίσωση των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι ισχυρές καταιγίδες. Ήταν Ιανουάριος του 1977 όταν στην Κόρινθο έπεσαν 344 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις 36 ώρες με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην πλημμυρισμένη από το νερό περιοχή.
Και το ρεκόρ ανομβρίας; Αυτό το κρατά η Αθήνα. Από τις 5 Ιουνίου έως τις 4 Νοεμβρίου του 1993, δηλαδή επί 150 ολόκληρες μέρες, δεν έπεσε ούτε μισή σταγόνα βροχής.
Η Ελλάδα, όμως, δεν αποχαιρέτησε ανθρώπους που χάθηκαν από φυσικές καταστροφές, μόνο στο μακρινό παρελθόν. Τον Νοέμβρη του 2017 συνολικά 24 άνθρωποι χάθηκαν στην Μάνδρα μετά από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή. Και πέρυσι, η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι με τους 101 νεκρούς….
Πηγή πληροφοριών και ΦΩΤΟ: ΑΠΕ /Μηχανή του Χρόνου / meteo-news.gr