Πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση”, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος είπε την αλήθεια στους πολίτες το 2015.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κόμμα “διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα”.
Για τις διαπραγματεύσεις του 2015
Ερωτηθείς για την περίοδο του 2015, απάντησε ότι οι εκλογές εκείνης της χρονιάς έγιναν “για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης” και συμπλήρωσε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, ωστόσο, η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.
Όπως είπε, “μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή” για να προσθέσει ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Για τη φορολογία
Απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως “το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα” και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015.
Σήμερα, σημείωσε, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις και πρόσθεσε “σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία, κάνοντας ειδική αναφορά στην επένδυση της Παπαστράτος. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως “είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα”. Ειδικά αναφερόμενος στην περίπτωση του Ελληνικού, παρέπεμψε στη λαϊκή ρήση “εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι” και σχολίασε: “Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια”.
Απέρριψε, παράλληλα, τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη, σημειώνοντας: “είναι άδικο να λέτε ότι εγώ είχα ταξική επιλογή να χτυπήσω τη μεσαία τάξη. Δεν την είχαμε. Δεν είμαι στην κορυφή του Ολύμπου, ξέρω τους πρόποδες. Γεννήθηκα και ζω σε γειτονιά της Αθήνας. Εγώ, κυρία Κοσιώνη, δεν ανέχομαι τα σαλόνια που χτίστηκαν με θαλασσοδάνεια”.
Για τα σκάνδαλα
Σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ονομάτισε τα τρία μεγάλα σκάνδαλα στη χώρα, σύμφωνα με την άποψή του, σχολίασε πως πρόκειται για “τις εξοπλιστικές δαπάνες, το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου και το πάρτι στο χώρο της υγείας”.
Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, έκανε λόγο για “καραμπινάτο σκάνδαλο”, ωστόσο, σημείωσε πως “υπάρχει δρόμος μπροστά” για να προσθέσει: “προφανώς η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις που ευλόγως μας οδηγούν στο ότι υπάρχει σκάνδαλο”.
Υπογράμμισε, επίσης, πως όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη. “Πάει πολύ να βρισκόμαστε απολογούμενοι γι’ αυτό το σκάνδαλο εμείς και να μην απαντούν εκείνοι που είχαν την ευθύνη για την προνομιακή τιμολόγηση”, είπε και πρόσθεσε πως αν υπήρξε παρέμβαση από κάποιον αυτή έγινε από τους κ.κ. Σαμαρά και Λοβέρδο που στράφηκαν κατά της δικαιοσύνης.
“Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι από την κυβέρνηση του, είχαν κατηγορηθεί το 1988 και το 1989 για σοβαρά αδικήματα. Είδατε κανέναν τους να στραφεί κατά της δικαιοσύνης;”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “υπήρξε την επίμαχη περίοδο σκάνδαλο, υπάρξουν καταθέσεις, mail και ενδείξεις. Έπρεπε ή δεν έπρεπε η δικαιοσύνη να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή; Εμείς θα κάναμε τους φυσικούς δικαστές;”.
Για τη Δικαιοσύνη
Ερωτηθείς για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το Σύνταγμα και το νόμο. Όπως είπε, με βάση το Σύνταγμα, ξεκίνησε η προεπιλογή των δικαστών από τη Βουλή, λίγο προτού λήξη η θητεία τους, και στη διαδικασία συμμετείχαν τα κόμματα και συμπλήρωσε πως ακολούθησε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. “Είχαμε υποχρέωση να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου”, είπε και σημείωσε ότι η ΝΔ αρνήθηκε να συνδράμει σε μια συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης όταν εκλήθη, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
Εξέφρασε, δε, την θέση ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του αν και διαφώνησα”.
Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και εάν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν μέλη της 17Ν, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω το Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών”.
Απευθυνόμενος, δε, στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ, είπε: “αναδεικνύετε το θέμα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι η κριτική σας είναι και άδικη και σκόπιμη”.
Για την φιλοξενία του στο σκάφος
Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε και για την φιλοξενία του στο σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου, απαντώντας σχετικά ότι “ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί με την οικογένεια και τα παιδιά του, το Σαββατοκύριακο. Βρέθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδός μου. Σχολιάζετε με πολιτική σκοπιμότητα αυτό, αλλά δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι υπέκλεψαν την ιδιωτική μου ζωή για να δημιουργήσουν θέμα προεκλογικά. Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη”.
Όπως είπε, “θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής, ή στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία με τον οποία θα είχα fake αντιπαράθεση. Βρέθηκα στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου που ήταν συνεργάτης μου και το σκάφος ο άνδρας της δεν το απέκτησε από τη διαπλοκή”.
Για την τραγωδία στο Μάτι
Η πολύνεκρη τραγωδία που εκτυλίχτηκε πέρυσι στο Μάτι Αττικής βρέθηκε, επίσης, στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς σχετικά, είπε “όχι μόνο θύμωσα, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν μια από τις στιγμές όπου το συναίσθημα ήταν συντριπτικό”, ενώ ανέφερε πως δεν είχε ενημερωθεί για νεκρούς και ότι δεν γνώριζε καν ότι η σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων έβγαινε σε απευθείας μετάδοση.
Όπως είπε “το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα εμένα προσωπικά με ένοιαζε ήταν διαχείριση, με ενδιέφερε τι θα κάνουμε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη ήταν ότι υπήρχε η πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους από αναθυμιάσεις”, ενώ πρόσθεσε ότι “αυτοί που ήταν στο τραπέζι ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας, πάγωσαν και δεν μας είπαν τίποτα. Όταν έφυγε η κάμερα μου είπαν, πρόεδρε υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί”.
Για τις επιστολές Καραμανλή
Αναφερόμενος στο Μακεδονικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως “αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον ΣΚΑΪ, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005″. Συνέχισε λέγοντας ότι “δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα” και εξήρε τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία.