Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι υπήρξε εμπρηστικό σχέδιο και ανθρώπινο χέρι προκάλεσε εσκεμμένα και ενσυνείδητα την καταστροφή και την εκατόμβη νεκρών.
Το σχέδιο φαίνεται από το χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της φωτιάς.
Δηλαδή την ώρα που όλη η δύναμη του Κράτους πήγε προς την Κινέττα (και πεζή και από αέρος) κάποιο χέρι απο το γνώριμο στους οικοπεδοποιούς μοναστήρι Νταού έβαλε τη φωτιά με τρόπο ώστε να κινηθεί γρήγορα, να καταστρέψει δάσος και να προκαλέσει θύματα.
Ισως όχι τόσα πολλά, αλλά ήθελαν θύματα, όπως το 2007.
Κανένα τυχαίο γεγονός, καμία τυχαία ανάφλεξη δεν έχει συμβεί με τον απόλυτο συγχρονισμό απουσίας των δυνάμεων, στο αντίθετο σημείο.
Αυτό το σχέδιο μας το ανέλυε για καιρό, ως εφαρμοσθέν το 2007 κορυφαίος τότε παράγων της κρατικής μηχανής.
Οι φωτιές ξεσπούσαν κυκλωτικά, σε μέρη που δεν υπήρχε λόγος και αιτία (πέραν της αρχικής τυχαίας απο το σπίτι) και τα οποία διασπούσαν στον απόλυτο βαθμό τις δυνάμεις πυρόσβεσης. κλπ κλπ…
Απο ‘ενα εμπρηστικό σχέδιο πρέπει να είναι πολλοί οι ωφελημένοι για να μην προκύπτει ποιός το έθεσε σε εφαρμογή. Ενα ξένο κράτος θέλει την καταστροφή για πολλούς λόγους, αλλά πρέπει να ωφελούνται οι οικοπεδοφάγοι και έτσι να φαίνονται εκείνοι οι εμπρηστές. Και οι οικοπεδοποιοί πρέπει να δρουν σε περιόδους που φαίνεται ότι ένα ξένος κράτος επιθυμεί να φέρει σε κατάσταση ανάγκης, αδυναμίας και λαϊκής κατακραυγής μια κυβέρνηση που δεν εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα.
Πλέον τούτων σε τοπικό επίπεδο πρέπει να υπάρχει δυναμική αξιοποίησης των καμένων σε οικοπεδική, επιχειρηματική χρήση.
Στην Αττική αυτή η δυναμική είναι δεδομένη. Και στα μέρη που κάηκαν το 2007 επίσης.
Η σφοδρή αντιπαράθεση Ρώσων και Αμερικανών για τον έλεγχο της περιοχής επίσης δεδομένη. Η ένταση με την Τουρκία σκόπιμα μόνιμη.
Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια γιατί άναψε τη σπίθα την ώρα που οι αρχές ήξεραν ότι κάποιος θα ανάψει τη σπίθα, αλλά δεν ήξεραν ποιός.
Τιμωρήθηκε με ασυνήθιστα μεγάλη ποινή για να σταλεί το μήνυμα. Και οι συγγενείς του Γρηγορόπουλου πήραν ασυνήθιστα μεγάλη αποζημίωση (ένα εκατομμύριο ευρώ έναντι ούτε ενός ευρώ του Πατριάρχη που σκοτώθηκε στη δολιοφθορά του Σινουκ…) για να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι οι αρχές ήξεραν ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία και απο αμέλεια…
Το ίδιο ακριβώς και στις φωτιές του 2007. Συνολικά σε Νομάρχη, Δήμαρχο και άλλα τρία άτομα οι ποινές ήταν αρχικά 225 χρόνια !
Βέβαια ορίσθηκαν ως εκτιτέα τα 10 χρόνια, τα οποία αργότερα μετατράπηκαν αλλά το μήνυμα εστάλη.
Ισχυρό;
Εκ του αποτελέσματος κρινόμενο όχι, διότι η ιστορία επαναλήφθηκε στο ίδιο ακριβώς σκηνικό, με προφανώς αντίθετους ρόλους στην Κινέττα και το Μάτι.
Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες και απειλούνται ποινές, όπως στην Ηλεία για αμέλεια, για έλλειψη εφαρμογής σχεδίου, για έλλειψη μηχανημάτων;
Κινδυνεύουν συγκεκριμμένα άτομα με ποινικές κατηγορίες και ευθύνες;
Μόνο αν διαταχθεί γενικό κουκούλωμα, εξαιτίας της εμπλοκής λίαν επωνύμων, με διάφορους τρόπους (κτήσης περιουσίας, ξέπλυμα χρημάτων σε βίλες κλπ, συμφέτοντα πολιτικά, επιχειρηματικά κλπ) μπορεί να μην υπάρξει κατηγορητήριο για συγκεκριμένα άτομα.
Ποιοί θα είναι οι κατήγοροι;
Δημοσιογράφοι;
Οχι βέβαια.
Ιδού τρεις μάρτυρες που θα κληθούν, αν γίνει πραγματική έρευνα, στη Δικαιοσύνη:
1.Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθ. Λέκκας.
2.Η υπεύθυνη Επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης, και υπεύθυνη του σχεδιασμού της περιοχής που κάηκε κ. Καραβασίλη.
Ιδού τι είπαν δημόσια χθες και προχθές:
Ο κ. ΛΕΚΚΑΣ:
“Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα”.
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής κ. Λέκκας λέει πως «οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές είναι μεγάλες αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ’ εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο. Σ’ εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007»
ΕΓΚΛΗΜΑ
“Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς […] ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι- παγίδες. Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα”
Η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη:
«Δυστυχώς το κράτος είναι ‘λαδωμένο’, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δυστυχώς. Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί για να εντάξω κάποια ‘φιλέτα’, θα ήμουν τώρα με περιουσία. Αυτό γινόταν, θα πάρεις οικόπεδο και θα μοσχοπουλήσεις, βάλε τη γραμμή πιο εκεί, αυτές ήταν οι πιέσεις. Το έχω δεχτεί επανειλημμένα αυτό. Έκανα το γενικό πολεοδομικό Κηφισιάς, αντίστοιχες οι πιέσεις. Κάποιοι κρατούσαν Θερμοπύλες κάποιοι δεν το έκαναν, κάποιοι άρχισαν να ξεχειλώνουν τα πράγματα και μετά άρχισαν οι νόμοι να ξεχειλώνουν, παράθυρα και πόρτες για να μπορεί ο καθένας το αυθαίρετο του να το νομιμοποιήσει. Αυτό γίνεται συνέχεια, ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση.Ποτέ δεν θα υπάρξει όσο το σύστημα στηρίζεται στην ψηφοθηρία.» τόνισε η κα Καραβασίλη, αναφερόμενη στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Νέας Μάκρης, στον οποίο ανήκει διοικητικά και το Μάτι.
«Ο δήμος της Νέας Μάκρης ήταν ένας από αυτούς τους δήμους που είχε ανάπτυξη από την εποχή του 80 – 90 και έπρεπε να μπουν κανόνες. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η νομοθεσία έδιναν ακριβώς αυτά που πρέπει να προβλέψει κανείς προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμους οικισμούς, ασφαλείς οικισμούς. Ολοκληρώθηκε το γενικό πολεοδομικό περίπου το 1992, από εμένα την ίδια, σε μία περιοχή που το 80% ήταν δασική, που σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούσαν να μπουν στο σχέδιο. Ένας από αυτούς ήταν και η περιοχή στο Μάτι, στα όρια δηλαδή με τον δήμο Ραφήνας” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καραβασίλη.
“Αυτή η περιοχή δεν μπήκε ποτέ στο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι μετά το 1992 ακολούθησαν και πολεοδομικές μελέτες, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στον σχεδιασμό με στόχο να μπει στο σχέδιο και το υπόλοιπο κομμάτι. Με πιέσεις μεγάλων που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη. Εγώ είχα δεχτεί απίστευτες πιέσεις για να βάλω στο σχέδιο κάτι που θα έπεφτε έτσι και αλλιώς από το ΣτΕ το οποίο ήταν ο τελικός νομοθέτης. Το Μάτι ανήκει στον δήμο Νέας Μάκρης, που σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι δεν μπορούσε ποτέ να μπει στο σχέδιο. Ήταν στο γενικό πολεοδομικό ως προστατευόμενη περιοχή, δασική έκταση» συμπληρώνει.
«Από το 2006 – 2008 άρχισαν ξανά οι πιέσεις σε μία περιοχή που είχε ήδη οικοδομηθεί πάρα πολύ έντονα με τα γνωστά αυθαίρετα, ταυτόχρονα η οικοδόμηση είχε φτάσει μέχρι την παραλία έχοντας κλείσει είτε με κατοικίες, είτε με κέντρα, είτε με ξενοδοχεία την παραλία σε όλο το μήκος. Στην περιοχή στο Μάτι, που έγινε η τραγωδία, από ότι φαίνεται δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία γιατί είχαν γίνει μάντρες» τόνισε η πρώην Ειδική Γραμματέας.
3. Άπειροι άλλοι κάτοικοι, στελέχη του κρατικού μηχανισμού εν ενεργεία και μη.
Κλείνουμε με μια κρίσιμη “λεπτομέρεια”.
Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης φέρεται να διατηρεί “σκέψεις” ή άποψη ότι η περιοχή που κάηκε και ήταν αμιγώς δάσος κατα τα προαναφερόμενα δεν πρέπει να κηρυχθεί αναδασωτέα.
Θα πείτε: Εχει πρακτικό νόημα για την περιοχή αυτή; Ισως όχι.
Όμως περνάει το μήνυμα ότι “η φωτιά δημιουργεί οικόπεδα”. Το μήνυμα με το οποίο δημιουργήθηκαν όλοι οι οικισμοί. Αν αυτές είναι οι σκέψεις του κ.Ψινάκη, το μήνυμα παραμένει ισχυρό…