Τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε η Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία πάντως καταδεικνύουν ότι στις περισσότερες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών η χώρα μας είναι φθηνότερη σε σχέση με τα περισσότερα κράτη-μέλη εκτός των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα – στις οποίες περιλαμβάνονται τα κόστη ταχυδρόμησης και σύνδεσης στο διαδίκτυο – ήταν κατά 56,7% ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Στην δεύτερη θέση βρέθηκε το Βέλγιο, όπου οι τηλεπικοινωνίες κόστιζαν 40,4% περισσότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στα τρόφιμα, κατά 5,7%.
Ακόμα πιο ακριβά τρόφιμα προσφέρει η Κύπρος, ούσα 8,4% πάνω από τον μέσο όρο των 28 κρατών-μελών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στις αγορές ψωμιού, τυριού, γάλακτος, κρεάτων, ψαριών, φρούτων και δημητριακών το καλάθι της ελληνίδας νοικοκυράς είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ακριβότερη χώρα της ΕΕ σε ό,τι αφορά το φαγητό είναι η Δανία (+30,3%).
Όμως το κόστος εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο εάν συνυπολογίσουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, με την Ελβετία να αναδεικνύεται “πρωταθλήτρια” στην ακρίβεια των τροφίμων, ούσα σχεδόν 64% πάνω από τον μέσο όρο των “28”.
Τρόφιμα και τηλεπικοινωνίες
Τα τρόφιμα και οι τηλεπικοινωνίες ωστόσο είναι οι δύο μοναδικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, σε σύνολο δέκα, όπου η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι χώρες που είναι φθηνότερες προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ ή την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat η χώρα μας είναι ιδιαίτερα φθηνή στην ενοικίαση και συντήρηση κατοικίας – όπου περιλαμβάνονται το κόστος ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και ενέργειας – καθώς το κόστος είναι 38,6% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι επίσης αρκετά φθηνή στις υπηρεσίες μεταφορών, ούσα σχεδόν 24% κάτω από την μέση τιμή των “28”.
Τα στοιχεία φανερώνουν συνάμα πως η χώρα μας είναι ανταγωνιστική στο μέτωπο της εστίασης.
Τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και καφενεία είναι φθηνότερα από τον μέσο όρο κατά 17,3%.
Μόνον Μάλτα και Πορτογαλία προσφέρουν οικονομικότερες υπηρεσίες ανάμεσα στα νοτιοευρωπαϊκά ή μεσογειακά κράτη-μέλη.
Ανάλογη είναι η εικόνα στον αλληλένδετο κλάδο της ψυχαγωγίας, όπου από τα πακέτα διακοπών έως τον κινηματογράφο και τα βιβλία ή τις εφημερίδες η Ελλάδα είναι φθηνότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 16,1%.