Δασικές πυρκαγιές: φυσική ή ανθρώπινη καταστροφή;

Του Δημήτρη Καιρίδη

Το σημερινό σημείωμα σχεδιάζονταν να έχει εορταστικό χαρακτήρα, ένεκα της επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Στο μεταξύ, μεσολάβησε η ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, με τους δεκάδες νεκρούς από φωτιά.

Η Ελλάδα, για μια ακόμα φορά, έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο εξαιτίας της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια φυσική καταστροφή. Οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού αποδεικνύονται διαχρονικές. Στο παρελθόν, οι σημερινοί κυβερνώντες είχαν κατ’ επανάληψη μιλήσει για πολιτικές ευθύνες και ανθρώπινες (όχι φυσικές) καταστροφές, που προκαλούνται από ανίκανους πολιτικούς και διοικητικούς. Σήμερα καταφεύγουν στις δικαιολογίες των προκατόχων τους περί ασύμμετρων απειλών και ύποπτων σχεδιασμών.

Οι δασικές πυρκαγιές αποδεικνύονται η σημαντικότερη φυσική απειλή για την Ελλάδα. Σε αντίθεση με τους σεισμούς, που, σε μεγάλο βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί από τους νέους αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς και πρακτικές, η δασοπροστασία αλλά και η δασοπυρόσβεση παραμένουν στο έλεος του καιρού.

Η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά ολοένα και πιο βίαια και απρόβλεπτα. Πέρα από τα δισεκατομμύρια που ξοδεύει η χώρα για την άμυνά της, θα πρέπει να επενδύσει συστηματικά στην προστασία του πληθυσμού από τον μεγάλο και επαναλαμβανόμενο κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν: από τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, τη χάραξη σωστών οδών διαφυγής και την εγκατάσταση κρουνών μέχρι την ενημέρωση του πληθυσμού και την καλύτερη εποπτεία και συντονισμό των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων.

Σήμερα είναι μια μέρα πένθους. Από αύριο θα πρέπει να αρχίσει ο σχεδιασμός για την αποφυγή αντίστοιχων τραγωδιών στο μέλλον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.