ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ» με την αναβάθμιση του λιμανιού

«Η απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων στο λιμάνι θα μεταβάλλει ουσιωδώς τόσο τις δυνατότητες της πόλης, όσο και την ίδια την οικονομική ζωή». «Οι θετικές επιδράσεις σε τομείς όπως η μεταποίηση και σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως οι μεταφορές κι η αποθήκευση, θα γίνουν ορατές τα επόμενα χρόνια. Στην Κεντρική Μακεδονία, οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας». «Οι ξένες εταιρείες που αναζητούν χώρους προς ενοικίαση για γραφεία και υποκαταστήματα γύρω από το λιμάνι αυξάνονται συνέχεια και το 2023 η τιμή της μίσθωσης ανά τετραγωνικό χώρων για γραφειακή χρήση πιθανώς να έχει υπερδιπλασιαστεί».

Με τις φράσεις και τις εκτιμήσεις αυτές, εκπρόσωποι τεσσάρων φορέων της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας δίνουν το «στίγμα» της αισιοδοξίας τους για την εκτιμώμενη επίδραση της λειτουργίας ενός αναβαθμισμένου λιμανιού στην οικονομική ζωή της πόλης, αλλά και στη φήμη της εκτός των συνόρων ως επενδυτικού προορισμού. Μοναδικό «κλειδί» για να ξεκλειδώσει αυτή η θετική προοπτική θεωρείται η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων στο λιμάνι, ύψους 180 εκατ. ευρώ, και ιδίως η επέκταση της 6ης προβλήτας, έργο κρίσιμης σημασίας, για το οποίο η κοινοπραξία που απέκτησε το 67% του ΟΛΘ έχει επισημάνει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023, ήτοι στον μισό χρόνο από τη συμβατική της υποχρέωση, βάσει της σύμβασης παραχώρησης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε για το θέμα με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους προέδρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιο Σαββάκη, του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γεώργιο Κωνσταντόπουλο και του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστα Γεωργάκο. Όπως προκύπτει από όλες τις συνομιλίες, η πραγματοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων δίνει νέο «αέρα».

Γιατί η επέκταση της 6ης προβλήτας είναι τόσο σημαντική;

Γιατί όμως η επέκταση της 6ης προβλήτας είναι τόσο σημαντικό έργο; Σήμερα, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στην 6η προβλήτα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα όριά του από άποψη χωρητικότητας. Πέρυσι διακινήθηκαν 424.500 TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων), όγκος που φέτος αναμένεται να φτάσει τα 450.000 TEUs, με απόλυτη «οροφή» για τις δυνατότητες του ΣΕΜΠΟ τα 550.000 TEUs. Επιπρόσθετα, η ανταγωνιστικότητα των λιμένων παγκοσμίως εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητά τους να προσελκύουν πλοία με μεγάλο βύθισμα. Σήμερα το λιμάνι δεν μπορεί να υποδεχτεί τα λεγόμενα «deep sea vessels». Μετά την ολοκλήρωση των έργων όμως, η Θεσσαλονίκη θα μπορεί να προσελκύσει και κύριες γραμμές (mainliners, μεγάλα πλοία τύπου New Panamax), γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά τις δυνατότητες του λιμένος.

Πάντως, όπως επισημαίνουν ορισμένοι εκ των ερωτηθέντων, αλλά και η διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ, για να εκπληρωθούν οι στόχοι, χρειάζεται να ολοκληρωθεί και μια σειρά υποστηρικτικών υποδομών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις του λιμένος, το οποίο για να αναλάβει τον ρόλο του επιβάλλεται -μεταξύ άλλων- να αποκτήσει «dry ports» (εμπορευματικά κέντρα) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η πόρτα του λιμανιού πρέπει να μεταφερθεί στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω των dry ports», όπως επισήμανε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Σωτήρης Θεοφάνης.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, γνωστοποίησε πρόσφατα ότι ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, που θα συνδέει εμπορικά την 6η προβλήτα του ΟΛΘ, με την υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης- Ειδομένης, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για τις εμπορευματικές μεταφορές. Η μελέτη σύνδεσης της 6ης προβλήτας με το σιδηροδρομικό δίκτυο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το έργο αυτό, που -σύμφωνα με τον κ.Κουβέλη- υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2022 (σ.σ. δηλαδή λίγο πριν από την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων), αναμένεται να αυξήσει το έργο που εκτελείται μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού. Η χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους 3 χλμ, ξεκινά μέσα από το λιμάνι και το έργο της κατασκευής έχει κόστος 20 εκατ. ευρώ.

Και κρουαζιέρα, αλλά σε niche αγορά

Πέραν του τμήματος της δραστηριότητάς του που αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές (οι οποίες έχουν ήδη τονωθεί, με τα transit φορτία να έχουν σημειώσει αύξηση 40% στο πρώτο πεντάμηνο του 2019), το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι μπορεί να διεκδικήσει την έλευση και κρουαζιερόπλοιων, αλλά μικρότερων σε σχέση με εκείνα που «δένουν» στον Πειραιά. Όπως επισήμανε πρόσφατα κι ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δρ Γεώργιος Πατέρας, από το βήμα του 7ου εξαγωγικού συνεδρίου Εxport Summit, «χρειάζεται…

Πηγή: https://www.documentonews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.