ΣΥΝΟΛΙΚΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Όλα σχεδόν τα σώματα του Ελληνικού Στρατού και το Υπουργείο Αμύνης κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση και στη προστασία των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο και για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Με εντολή του Υπουργού Αμύνης κ. Πάνου Καμμένου, όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής βρέθηκανσε ετοιμότητα για την περίθαλψη τραυματιών, όπως και όλα τα κινητά χειρουργεία και οι μονάδες εγκαυμάτων, ενώ διατέθηκαν δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα για την μεταφορά των τραυματιών.

Για την υποδοχή των πληγέντων, διατέθηκαν 150 κλίνες στην  Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 400 κλίνες στο στρατόπεδο του Αυλώνα, και χώροι στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

  • Δυνάμεις του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, κινήθηκαν στην Αττική:
  • 7 εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 σκάφη CL-415, 1 σκάφος CL-215, 2 ε/π CH47-D με κάδο)
  • 3 προωθητές γαιών και υδροφόρα οχήματα
  • 1 σκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη,
  • ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έθεσε σε ετοιμότητα διάθεσης προς τις αρμόδιες αρχές, όλα τα διαθέσιμα μέσα και μηχανήματα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», κατέπλευσαν στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα, και παρακολούθησαν και συντόνισαν το σχέδιο μεταφοράς ανθρώπων που είχαν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές.

Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων περισυνέλεξε πάνω από 70 άτομα από τη θάλασσα, όπως ανέφερε στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τα οποία βρέθηκαν ως και 4 μίλια μακριά από την ακτή.

Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή είχε ήδη φτάσει η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που “σάρωσαν” από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η Κύπρος έχει διαθέσει 64 άτομα με ελαφρύ οπλισμό για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Συνολικά οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL-415, 6 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma. Παράλληλα ενεργοποιηθήκαν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών και πυροσβεστικά. Από τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού ενεργοποιηθήκαν μια φρεγάτα, 3 αρματαγωγά, 3 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, 2 ελικόπτερα S70. Από τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού διατέθηκαν 5 ελικόπτερα Σινούκ και τμήματα ειδικών δυνάμεων.

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου τόνισε πως τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα συμπλήρωσαν χθες πάνω από 75 ώρες πτήσέως, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετές βλάβες στα αεροσκάφη, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν όλες από τους τεχνικούς.

«Εκ μέρους όλων μας και της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου να συγχαρώ τα στελέχη των ΕΔ για την άμεση ανταπόκριση τους στην εφαρμογή του σχεδιασμού για την αυτοθυσία τους και τον επαγγελματισμό τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με κάθε τρόπο την πολιτεία και τους πολίτες σε αυτή την μεγάλη καταστροφή» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Σήμερα Τρίτη, από τις 6 το πρωί ο ΥΕΘΑ μαζί με τον ΑΝΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΑ ερευνούν με ελικόπτερα τις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.