Σε μια μέτρια σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, καθώς ναι μεν βλέπουν πολλούς τουρίστες στο νησί, ωστόσο οι τζίροι των καταστημάτων τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή και σε σχέση με άλλες χρονιές, οι παράγοντες του τουρισμού ψάχνουν να εντοπίσουν τα αιτία που οδήγησαν σε αυτο το σημείο αν και βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού.
Παρά την απευθείας αεροπορική σύνδεση του νησιού με την πρωτεύουσα του Καταρ, Ντοχα και τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις, τελικά οι Άραβες δεν ήρθαν, τουλάχιστον στον αριθμό που κάποιοι ήλπιζαν, ενώ σύμφωνα με άλλους, οι απαγορευτικές τιμες σε προϊόντα και υπηρεσίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους τουρίστες που προτίμησαν σύντομες διακοπές των τριών ημερών ενώ και κατα την διάρκεια της διαμονής τους δεν ξόδεψαν περισσότερα απο το μπάτζετ τους. Και το γεγονός οτι η Μύκονος εχει εξελιχθεί σε έναν πολύ ακριβό περιορισμό εχει διαδωθεί σχεδόν παντού.
Η διάσημη στη χώρα της Ιταλίδα παίκτρια του ριάλιτι τηλεπαιχνιδιού Big Brother, Mariana Falace, μιλώντας στο protothema δεν άφησε ασχολίαστες τις ακριβές τιμές σε οτι αφορά την διαμονή και τις παροχές, συγκρίνοντας τη Μύκονο με την Ίμπιζα αλλα και με το Πόρτο Φίνο.
« Η Μύκονος είναι πιο ακριβή απο το Πόρτο Φίνο» σχολίασε η διάσημη Ιταλίδα παίκτρια την οποία συναντήσαμε στις ξαπλώστρες του beach restaurant «Liasti» στην παραλία της Λια, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο συμπατριώτης της, Μασιμο Τσιριλο.
Για να προσθέσει: « Μπορεί η Ιμπιζα να είναι πιο ακριβή απο τη Μύκονο σε οτι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση ομως η διαμονή στα ξενοδοχεία και τις βίλες της Μυκόνου ειναι πιο ακριβή σε σχέση με τις αντίστοιχες στο ισπανικό νησι».
Τις ίδιες διαπιστώσεις έχουν κάνει και άλλοι τουρίστες με τους οποίους συζητήσαμε το φαινόμενο της ακρίβειας που μαστίζει το νησί και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που αποδεικνύουν οτι σε αρκετές περιπτώσεις οι υψηλές τιμες δεν συμβαδίζουν πάντοτε με την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρονται.
Με εξαίρεση τα μεγάλα Μπιτς μπαρ οπως το Nammos, το Principote, ο Scorpios και το νεότευκτο Santanna καθώς και τα καλα εστιατόρια όπου οι τιμες μπορει να ειναι υψηλές- έως εξωφρενικές, όμως συμβαδίζουν με την ποιότητα, το άριστο σέρβις ενώ και το επίπεδο των υπολοίπων υπηρεσιών ειναι υψηλό, σε αλλα μαγαζιά χαμηλότερου επιπέδου οι τιμες ειναι στα ύψη χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, μια Ελληνίδα εργαζόμενη στο νησι πλήρωσε προχθές για δυο αναψυκτικά 16,00 ευρω σε κοκτέιλ μπαρ πάνω απο τη Χώρα, ενώ ενας αλλος, ο οποιος τυγχάνει να ειναι καπετάνιος σε σκάφος 80 μέτρων εξεπλάγην όταν του ζήτησαν 13,00 ευρω για ενα σουβλάκι και μια μπύρα. Κάποιοι δε σχολίασαν οτι αν οι τιμες δεν διορθωθούν τοτε πράγματι η Μυκονος θα γινει νησι για λίγους και αρκετές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.