«Ταράζει τα νερά» το FB λανσάροντας ψηφιακό νόμισμα

Το Facebook έχει αποκαλύψει τα σχέδια του να λανσάρει ένα νέο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα και οι προετοιμασίες «τρέχουν» με στόχο να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η υλοποίηση του εγχειρήματος απαιτούσε συνεργασίες με το FB να ενώνει τις δυνάμεις του με 28 άλλες εταιρίες δημιουργώντας μια οντότητα με έδρα της τη Γενεύη που ονομάζεται Libra Association η οποία θα ελέγχει το νέο ψηφιακό της νόμισμα.

Το όνομα του νέου ψηφιακού νομίσματος θα είναι Libra με τον αμερικανικό κολοσσό του διαδικτύου να έχει ήδη συστήσει μια θυγατρική με την ονομασία Calibra, που θα προσφέρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια για όσους θέλουν να αποταμιεύουν, να αποστέλλουν και να ξοδεύουν Libras.

Η Calibra θα είναι συνδεδεμένη με τις πλατφόρμες μηνυμάτων της Facebook, το Messenger και το WhatsApp, που έχουν ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρίας να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν το Facebook κάθε μήνα, το κρυπτονόμισμα θεωρείται πως θα αποτελέσει ταυτόχρονα και σημαντική πηγή εσόδων.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ή τα εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές ίσως δημιουργήσουν σημαντικούς φραγμούς.

Η Facebook ευελπιστεί ότι όχι μόνο θα καταστήσει δυνατές τις συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά θα προσφέρει για πρώτη φορά πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των τραπεζών.

Η ανακοίνωση για το Libra έρχεται την ώρα που η Facebook αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις λόγω μιας σειράς σκανδάλων και ίσως βρεθεί ενώπιον αντιδράσεων από ακτιβιστές υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καταναλωτικές οργανώσεις, ρυθμιστικές αρχές και βουλευτές.

Δεν είναι σαφές πώς οι νομοθέτες ή οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιδράσουν στην είσοδο της Facebook στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέσω του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει εκτός ρυθμιστικού πλαισίου.

Οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνουν ονόματα όπως οι Mastercard Inc, Visa Inc, Spotify Technology SA, PayPal Holdings Inc, eBay Inc, Uber Technologies Inc και Vodafone Group Plc, καθώς και εταιρίες επενδύσεων κεφαλαίων όπως η Andreessen Horowitz.

«Το διαδίκτυο… έχει δώσει σε όλους πρόσβαση στις πληροφορίες του κόσμου και έχει εκδημοκρατιστεί στην ελεύθερη επικοινωνία, αλλά τα χρήματα παραμένουν τα ίδια», δήλωσε ο David Marcus, πρώην πρόεδρος του PayPal ο οποίος προσχώρησε στο Facebook το 2014 και διευθύνει το έργο Libra.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.