Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ οδήγησαν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και σε αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στη διάρκεια της οποίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για τον συντονισμό των κινήσεων τους.
Μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».
Αναφερόμενος στην επικοινωνία του με τον Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν τη συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. “Συμφωνήσαμε”, είπε ο πρωθυπουργός, “να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ”.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου
Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν και να το αισθάνονται, «απόλυτα ασφαλείς». Όπως επισήμανε, “η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου και έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και, βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.
Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γι’ αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον οποίο συμφώνησαν να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον.
Ο Κατρούγκαλος θα ενημερώσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Για τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίαςστην κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδριάζει αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
“Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη, πρόκειται να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ”, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν
Νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις που έκανε κατά των τουρκικών παραβιάσεων κατά τη σύνοδο της Med 7.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο και τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για το πλήρωμα του τουρκικού γεωτρύπανου “Πορθητής”, ο Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους: «Όσοι έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν για την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να μιλήσουν. Πότε η Γαλλία απέκτησε το δικαίωμα να μιλάει για την Ανατολική Μεσόγειο; Έχουν (η Γαλλία) ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο; Είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης οι εγγυήτριες χώρες. Τι κάνει εκεί η Γαλλία;» είπε χαρακτηριστικά, στρέφοντας στη συνέχεια τα “πυρά” του κατά του Γάλλου προέδρου:
“Ο Μακρόν είναι πολύ αρχάριος σ’ αυτήν την υπόθεση. Δεν είναι ακόμη συνηθισμένος σ’ αυτά. Υποθέτω θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να συνηθίσει”.
«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», δήλωσε, εξ άλλου, ο Ερντογάνσε ομιλία του έσε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του γεωτρύπανου Πορθητή, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει θέση στην ανατολική Μεσόγειο και ότι καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.
Ο Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».
«Αγαπητοί αδελφοί μου, εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας – και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας – παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».
Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τι συλλήψεις θα κάνετε; Τι θα συλλάβετε;», διερωτήθηκε.