Έρχεται το «Νέο Λύκειο» από Σεπτέμβριο

AdTech AdΤο νέο Λύκειο αναμένεται να θεσπιστεί από τον Σεπτέμβριο και, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μερικές από τις αλλαγές που έρχονται είναι «ψαλίδι» στα διδασκόμενα μαθήματα, μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις και νομοθέτηση υποχρεωτικής φοίτησης στο Λύκειο, ενώ φαίνεται πως αναβάλλεται η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο επίκεντρο των συζητήσεων παραμένει το Εθνικό Απολυτήριο, όμως το αδιέξοδο της διασφάλισης του αδιάβλητου έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Προτάσεις, που συζητούνται στο τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνουν κλήρωση θεμάτων και βαθμολόγηση γραπτών από καθηγητές άλλων σχολείων, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του απολυτήριου Λυκείου και ο βαθμός να αποτελεί το εισιτήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η αναμόρφωση του Λυκείου θα γίνει σταδιακά. Αν και η θέσπιση θα προχωρήσει από φέτος, η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει με την Α’ Λυκείου φέτος (σχολικό έτος 2017-2018), τη Β’ Λυκείου από το 2018-2019 και θα ολοκληρωθεί με την Γ’ Λυκείου το 2019-2020. Οι αλλαγές που προβλέπονται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι οι εξής:
Σε πρώτο στάδιο, θα θεσπιστεί υποχρεωτική φοίτηση στην Α’ Λυκείου. Οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν τη φοίτηση μετά το απολυτήριο του Γυμνασίου αλλά θα έχουν την επιλογή να διαλέξουν τύπο Λυκείου. Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα δεν θα αφορά μόνο στο Γενικό Λύκειο, αλλά σε όλους τους τύπους (Επαγγελματικό, Μουσικό και Καλλιτεχνικό). Στη συνέχεια, η υποχρεωτική φοίτηση θα θεσπιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Β’ Λυκείου και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα αφορά συνολικά στο Λύκειο. Υπάρχει ένα ζήτημα με τις μεταγυμνασιακές δομές, όπως οι σχολές του ΟΑΕΔ ή οι ΕΠΑ.Σ., οι οποίες έχουν πάρει παράταση λειτουργίας μέχρι και το 2021. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που επικαλείται το δημοσίευμα, θα συνεχιστεί η λειτουργία τους κατά το άμεσο μέλλον, όμως η «βιωσιμότητά» τους θα εκπνεύσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σε επίπεδο προτάσεων, όχι όμως συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να κρατήσει κάποιες από αυτές τις δομές και να εγγράφονται μόνο ενήλικες που έχουν απολυτήριο Γυμνασίου. Μέχρι πρότινος, που η υποχρεωτική φοίτηση αφορούσε μέχρι και το Γυμνάσιο, μπορούσαν να εγγράφονται και ανήλικοι μαθητές με απολυτήριο Γυμνασίου. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται «ψαλίδι» στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Όπως είχε κάνει ο Νίκος Φίλης στο Γυμνάσιο, συρρικνώνοντας τα 12 και 13 μαθήματα σε μόλις τέσσερα κατά την εξεταστική διαδικασία, τώρα αναμένεται να γίνει το ίδιο και στο Λύκειο. Όμως, στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι δεν θα μειώσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Η λίστα των μαθημάτων που θα βρεθούν εκτός είναι ακόμα υπό συζήτηση. Οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν στη Β’ Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα διδασκόμενα μαθήματα αναμένεται να περικοπούν στο μισό. Συζητείται και πρόταση να είναι επτά τα διδασκόμενα μαθήματα στη Β’ Λυκείου και τέσσερα στην Γ’ Λυκείου, αν και υπάρχουν πιέσεις να ανέβει λίγο ο αριθμός των διδακτικών αντικειμένων. Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται και η αναμόρφωση των περισσότερων προγραμμάτων σπουδών. Μετά τα Θρησκευτικά και την αναμονή του πορίσματος για την Ιστορία, η επόμενη συζήτηση θα αφορά στις φυσικομαθηματικές σπουδές.
Ειδικότερα, τα βιβλία των Μαθηματικών έχουν κριθεί σε κάποιες τάξεις ως προβληματικά, με το υπουργείο να ανοίγει τη συζήτηση για τον εξορθολογισμό της ύλης αλλά και τον εκσυγχρονισμό της εκμάθησης των θετικών σπουδών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ηγεσία, υπό την πίεση των θεσμών, θα πρέπει να προχωρήσει και στην ομαδοποίηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών. Η νομοθέτηση αναμένεται εντός του 2017 και θα ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος, 2018-2019.  

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.