Mια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από τον Αλέξη Τσίπρα και την Αθήνα εξελίχθηκε σε ένα υπολογίσιμο μέτωπο στην Ευρώπη και βάζει σήμερα στο επίκεντρο της Ε.Ε. τα κοινά συμφέροντα των χωρών του Νότου αλλά και τις πραγματικές αξίες της Ένωσης.
Στη Μάλτα πραγματοποιήθηκε η 6η σύνοδος των χωρών του Νότου. Πολλοί εγχώριοι και ευρωπαίοι παράγοντες του συντηρητικού χώρου, πιστοί στο δόγμα της λιτότητας και της γερμανοκεντρικής Ευρώπης, είχαν επιχειρήσει να αποδομήσουν με ειρωνικές αναφορές την πρωτοβουλία για το “Μέτωπο του Νότου”, όμως σήμερα η “Med7” αποτελεί έναν καταλύτη για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και μια πολύ σημαντική υπόθεση, αλλά και επιτυχία, για την Ελλάδα.
Οι χώρες του Νότου, με προεξάρχουσες τις Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, πρωταγωνιστούν στο μέτωπο για μια Προοδευτική Ευρώπη, κοινωνικά και οικονομικά, και κατάφεραν να δημιουργήσουν τον αντίλογο απέναντι στο μέτωπο της λιτότητας που επιμένουν να προωθούν μετ’ επιτάσεως οι συντηρητικές δυνάμεις.
Έναν αντίλογο που δεν κρύβεται μέσα στους ακροδεξιούς λαϊκισμούς αλλά γεννιέται μέσα από τις ευρωπαϊκές αξίες. Στην Κοινή Διακύρηξη διατυπώθηκε με σαφήνεια ότι για τις 7 χώρες του Νότου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν ανάγεται σε μια διμερή διαφορά αλλά είναι μια ευρωτουρκική υπόθεση και η κλιμάκωση θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκή απάντηση, διατύπωση που απηχεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το ζήτημα. Επίσης τα θέματα του κοινωνικού πυλώνα, της κλιματικής αλλαγής, της συνοχής της Ένωσης μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης καθώς και της εμβάθυνσης, παρέμειναν πρώτα στην ατζέντα των χωρών του Νότου.
Αποδείχτηκε, τελικά, ότι ενώ κάποιοι στην Ελλάδα ταυτίζονται με τις θέσεις του Ρέγκλινγκ και του Βέμπερ για συνέχιση του μοντέλου που διέλυσε τη χώρα και οδήγησε στην παρακμή την ΕΕ, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα δημιούργησε μια συμμαχία που ήταν απαραίτητη τόσο για να προασπίζει τα κοινά συμφέροντα της Ελλάδας και των χωρών του Νότου αλλά και για να προωθεί τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης, σε μια εποχή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται.