Την ιστορική δικαίωση των Ελλήνων πεσόντων, «οι ψυχές των οποίων μπορούν επιτέλους να αναπαυθούν εν ειρήνη», σηματοδοτεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η χθεσινή τελετή ενταφιασμού οστών περισσότερων των 100 Ελλήνων ηρώων του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας.
«Η υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας συνιστά ένα σημαντικό δείγμα προόδου στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.
»Μια πρόοδος που θα θέσει θεμέλια για την ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών μας» αναφέρει το ΥΠΕΞ, που χαιρετίζει «με ιδιαίτερη συγκίνηση» την τελετή.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση την τελετή ενταφιασμού οστών περισσότερων των 100 Ελλήνων ηρώων του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας.
»Η τελετή αυτή σηματοδοτεί την ιστορική δικαίωση των Ελλήνων πεσόντων, οι ψυχές των οποίων μπορούν επιτέλους να αναπαυθούν εν ειρήνη.
»Η υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας συνιστά ένα σημαντικό δείγμα προόδου στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.
»Μια πρόοδος που θα θέσει θεμέλια για την ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών μας».
Τι μεταδίδει το Epirus Post
78 χρόνια μετά το έπος του 1940. 78 χρόνια μετά την θυσία τους στα βουνά της Αλβανίας.
Εκατό Έλληνες στρατιώτες οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία.
Πρόκειται για τα οστά αυτών που βρίσκονταν πρόχειρα θαμμένοι στην περιοχή Ντραγκότι, κοντά στο Τεπελένι.
Η εκταφή είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο και την Παρασκευή, σε μία φορτισμένη συγκινησιακά τελετή, έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία και ο ενταφιασμός στο Ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν συγκλονιστικές…
Δεκάδες Έλληνες από τα χωριά της μειονότητας έσκυψαν και προσκύνησαν την γαλανόλευκη που κάλυπτε εκείνους που είχαν γράψει μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας.
Με δάκρυα, με πόνο βουβό και με τις μνήμες να πλημμυρίζουν ακόμη τον τόπο ολόγυρα.
Την νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος παρουσία της Ελληνίδας πρέσβη στα Τίρανα Ελένης Σουρανή, του Γενικού Προξένου, του Ακολούθου Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχη Χρήστου Μπακιρτζή, των Ελλήνων αξιωματικών που μετέχουν στη Μικτή Επιτροπή, μεταξύ των οποίων ο Αρχιιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Πλωτάρχης Σπυρίδων Σκουρτσίδης και ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, του Προέδρου της Ομόνοιας Βασίλη Κάγιου και πολλών κατοίκων των μειονοτικών χωριών.
Με τον ενταφιασμό των εκατό Ελλήνων στρατιωτών ουσιαστικά εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες που είχε το Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης, στους Βουλιαράτες.
Έτσι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το κατασκευασμένο εδώ και χρόνια Νεκροταφείο στα Στενά της Κλεισούρας.
Στο στενό πέρασμα της Κλεισούρας εκεί που τον Μάρτιο του 1941 δόθηκαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Έλληνες και Ιταλούς, κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο, προκειμένου να ενταφιαστούν τα οστά όσων Ελλήνων στρατιωτών έχουν εκταφεί από τα πεδία των μαχών και τα πρόχειρα νεκροταφεία της εποχής του πολέμου.
Εδώ και αρκετά χρόνια όμως η λειτουργία του νεκροταφείου αυτού δεν κατέστη εφικτή. Φαίνεται ότι τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου.
Έτσι θα δοκιμαστούν στην πραγματικότητα πια κι όλα τα στάδια που προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας.. Εντοπισμός των νεκρών, εκταφή, ταυτοποίηση, ενταφιασμός..
Η αρχή έγινε.. Εκατό ήρωες αναπαύονται για πάντα στον τόπο της θυσίας.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)