ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Τα fake news είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία απαντούν οι 9 στους 10 σε Ελλάδα και Κύπρο

Το 85 % των Ευρωπαίων, το 90% των Ελλήνων και το 91% των Κυπρίων θεωρούν ότι οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) αποτελούν πρόβλημα για τη χώρα τους, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, το 69% των Κυπρίων θεωρούν ότι τα fake news είναι σίγουρα πρόβλημα και το 22% θεωρούν ότι είναι «πρόβλημα σε κάποιο βαθμό», καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των ερωτηθέντων στην ΕΕ.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα με ποσοστά 63% και 27% αντίστοιχα.

Παρομοίως, το 83 % των Ευρωπαίων και το 89% των Κυπρίων θεωρούν ότι τα fake news είναι πρόβλημα για την ίδια τη δημοκρατία και το 38 % των Κυπρίων θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που πρέπει να τα σταματήσουν, με το 31 % να θεωρεί πως δράση πρέπει να αναλάβουν οι εθνικές αρχές ή οι ίδιοι οι πολίτες.

Στην Ελλάδα το 87% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα fake news είναι πρόβλημα για την ίδια την δημοκρατία ενώ το 41% θεωρεί πως οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που πρέπει να σταματήσουν το φαινόμενο αυτό.

Την ίδια ώρα το 78% των Κυπρίων θεωρούν ότι είναι πολύ ή σχετικά βέβαιοι πως μπορούν να τα εντοπίσουν, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 64%, ενώ το ίδιο ποσοστό βρίσκεται στο 71% στο μέσο όρο της ΕΕ.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην ΕΕ απάντησαν ότι έχουν εντοπίσει fake news τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τη στιγμή που το ίδιο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 74% (55% απαντά πως αντιμετωπίζει fake news κάθε μέρα, 19% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και 18% πολλές φορές το μήνα). Το ποσοστό στην Κύπρο είναι 61% ( 45% απαντά πως αντιμετωπίζει fake news κάθε μέρα, 16% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και 20% πολλές φορές το μήνα).

Τέλος, Στην Ελλάδα το 10% των Ελλήνων εμπιστεύεται απόλυτα τις ειδήσεις που ακούει στο ραδιόφωνο, το 47% τείνει να τις εμπιστεύεται, το 6% εμπιστεύεται τις ειδήσεις της τηλεόρασης ενώ το 34% τείνει να τις εμπιστεύεται και το 6% εμπιστεύεται τις εφημερίδες και τα περιοδικά με το 43% να τείνει να τις εμπιστευτεί. Στην Κύπρο το 17% εμπιστεύεται απόλυτα τις ειδήσεις που ακούει στο ραδιόφωνο, το 52% τείνει να τις εμπιστεύεται, το 18% εμπιστεύεται τις ειδήσεις της τηλεόρασης ενώ το 55% τείνει να τις εμπιστεύεται και το 12% εμπιστεύεται τις εφημερίδες και τα περιοδικά με το 47% να τείνει να τις εμπιστευτεί.

Στην Κύπρο Ελλάδα το 10% εμπιστεύεται απόλυτα τις ειδήσεις που ακούει στο ραδιόφωνο, το 47% τείνει να τις εμπιστεύεται, το 6% εμπιστεύεται τις ειδήσεις της τηλεόρασης ενώ το 34% τείνει να τις εμπιστεύεται και το 6% εμπιστεύεται τις εφημερίδες και τα περιοδικά με το 43% να τείνει να τις εμπιστευτεί.

Επιπλέον, μόλις το 9% εμπιστεύεται απόλυτα τις πληροφορίες που διαβάζει online σε ειδησεογραφικούς ιστοτόπους, ενώ το 46% τείνει να τις εμπιστεύεται και μόνο το 3% εμπιστεύεται το περιεχόμενο που βλέπει σε βιντεομηνύματα και άλλους ιστοτόπους με το 31% να τείνει να τα εμπιστευτεί. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα μόνο το 5 % των Κυπρίων εμπιστεύεται απόλυτα το περιεχόμενο που συναντά εκεί ενώ μόνο το 33 % τείνει απλά να το εμπιστεύεται.

Η έρευνα διεξήχθη στα 28 κράτη – μέλη, μεταξύ 26. 576 ατόμων άνω των 15 ετών από τις 7 – 9 Φεβρουαρίου μέσω τηλεφώνου.

Σημειώνεται ότι χθες, ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο κατέθεσε έκθεση στην Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κα Μαρίγια Γκαμπριέλ, όπου ορίζει το φαινόμενο και διατυπώνει μια σειρά από συστάσεις.

Συγκεκριμένα οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συνιστούν να καταρτιστεί κώδικας αρχών τον οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν να τηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμός του προβλήματος από ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης η παραπληροφόρηση ορίζεται ως ψευδείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που κατασκευάζονται, παρουσιάζονται και προωθούνται με σκοπό το κέρδος ή για να ζημιώσουν το κοινό συμφέρον. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και αξίες και να θέσουν στο στόχαστρο διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η επιστήμη, η εκπαίδευση και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Η ομάδα συνιστά την προώθηση του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, την ανάπτυξη εργαλείων που δίνουν στους χρήστες και τους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση, τη διασφάλιση της πολυμορφίας και της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και τη συνέχιση των ερευνών σχετικά με τον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης στην Ευρώπη.

Υποστηρίζει επίσης την κατάρτιση ενός κώδικα αρχών που θα πρέπει να δεσμευτούν να τηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία από τις 10 βασικές αρχές που περιγράφονται στην έκθεση προβλέπει, για παράδειγμα, ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να μεριμνούν για τη διαφάνεια των εργασιών τους, εξηγώντας πώς επιλέγονται από τους αλγορίθμους οι ειδήσεις που προβάλλονται.

Τέλος, οι πλατφόρμες αυτές ενθαρρύνονται να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα σε συνεργασία με ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία για τη βελτίωση της προβολής ασφαλών, αξιόπιστων ειδήσεων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των χρηστών σε αυτές.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση των δεδομένων ΕΔΩ

europa.eu
euronews.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.