Την αντίδραση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα προκάλεσε το άρθρο του Κώστα Σημίτη στην Κυριακάτικη Καθημερινή. Ο πρώην πρωθυπουργός έγραψε, μεταξύ άλλων ανυπόστατων, ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, έχει υπονοήσει προτροπή σε συνεκμετάλλευση των πιθανών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας με την Τουρκία.
Με άρθρο του, επίσης στην Καθημερινή την Τετάρτη, ο ακόλουθος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας, Μπιλ Μουράντ, αποκατέστησε την αλήθεια των λεγομένων του κ. Πάιατ, παραθέτοντας τι ακριβώς έχει πει, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι η διαστρέβλωση των λεγομένων του Τζέφρι Πάιατ οφείλεται στις ιστοσελίδες Pronews.gr και το Pentapostagma.gr, γνωστές για την κλίση τους σε ρωσικές θέσεις.
Ανεξάρτητα από το εάν ο κ. Σημίτης ενημερώνεται για τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή από ρωσόφιλες ιστοσελίδες, ή εκφράζει θέσεις κοινές με εκείνους που έχουν ρωσική κλίση, πράγμα που προκαλεί ερωτηματικά για το που τοποθετείται σήμερα στον χάρτη ο πατριάρχης των γερμανόφιλων εκσυγχρονιστών και προς ποια «πλευρά» θα ήθελε να δει να στρέφεται στην Ελλάδα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε προέτρεψαν ή υπονόησαν συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας με τους Τούρκους.
Να προστεθεί εδώ ότι χθες Τρίτη ο Αμερικανός Πρεσβευτής, μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η χώρα του είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε κάθε διάσταση της συμμαχικής της σχέσης με την Ελλάδα.
«Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα.
»Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την παρουσία του κ. Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον.
»Νομίζω ότι είδατε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή.
»Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσης μας στο να στηρίξουμε την συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής», ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης.
Διαβάστε το άρθρο του Μπιλ Μουράντ στην «Καθημερινή»
Πρωτότυπος τίτλος: «Μπιλ Μιούραντ στην «Κ»: Το άρθρο Σημίτη, οι δηλώσεις Πάιατ, η υφαλοκρηπίδα και η κυπριακή ΑΟΖ»
«Διαβάσαμε το δημοσίευμα της 9ης Ιουνίου 2019, στην «Καθημερινή», από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τίτλο «Αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα», με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα και τις πρόσφατες ισχυρές δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
»Ως μέρος των στοιχείων που παραθέτει για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας υιοθετούν προσεκτική προσέγγιση με την Τουρκία, ο κ. Σημίτης αναφέρει:
»«Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».
»Σημειώνω εδώ ότι αυτό δεν περιγράφει με ακρίβεια την απάντηση του πρέσβη κ. Πάιατ στην ερώτηση στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του.
»Ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς. Αντ’ αυτού, είπε:
»«Οσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών.
»»Από αυτή την άποψη, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις.
»»Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε ρητώς τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης, ώστε οι πόροι που προέρχονται από κυπριακές δραστηριότητες γεώτρησης να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων».
»Μπορείτε να βρείτε την απομαγνητοφώνηση της απάντησής του στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και την απάντησή του σε δημοσιογράφους στο συνέδριο για το ίδιο θέμα.
»Στην πραγματικότητα, τα πρώτα μέσα που ερμήνευσαν εσφαλμένα τις δηλώσεις του πρέσβη ήταν το Pronews.gr και το Pentapostagma.gr και πιστεύουμε πως το έκαναν σκόπιμα, δεδομένης της γνωστής κλίσης τους προς τις ρωσικές θέσεις.
»Δυστυχώς, αυτό το αφήγημα εξαπλώθηκε, παρόλο που η «Καθημερινή» και πολλά άλλα μέσα αναπαρήγαγαν την απάντησή του σωστά.
»Σας γράφω για να διορθώσω επί της αρχής, έτσι ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν το κείμενο όσων είπε ο πρέσβης σε αυτό το θέμα».
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)