Ποια τα οφέλη της Κύπρου από τον δορυφόρο HELLAS SAT 3

Μεγάλα τα οφέλη που αποκομίζει η Κύπρος απο την εκτοξευση του «HELLAS SAT 3», αλλά και από την ύπαρξη και δραστηριοποίηση της εταιρίας επί κυπριακού εδάφους.
Μιλώντας στο SigmaLive από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Βάση Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, αναφέρει ότι η χώρα μας κερδίζει και έχει να κερδίσει ακόμα πολλά, καθώς η εταιρία που έχει τις εγκαταστάσεις και τον επίγειο σταθμό της στην Κύπρο, συμβάλει με φόρους, υπηρεσίες αλλά και εργοδότηση σε κράτος και κοινωνία.
 
Επιπλέον, η Κύπρος, εκτός από τα χρήματα που έλαβε όταν παραχώρησε τις σχετικές άδειες για τις συντεταγμένες, λαμβάνει και ένα σεβαστό ποσοστό επί του τζίρου, το οποίο πηγαίνει στο κράτος.
«Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Όταν είχε δοθεί η άδεια, η Κύπρος είχε ζητήσει ανταλλάγματα τα οποία κι έλαβε, όπως η παραχώρηση δικτύου ίντερνετ σε κάποιες περιοχές και κοινότητες, ενώ τα έσοδα που λαμβάνουμε προέρχονται από την παραχώρηση από πλευράς μας των τροχιακών θέσεων, τις οποίες έχουμε μαζί με την Ελλάδα», τονίζει.
Πέραν τούτων, προσθέτει, η συγκεκριμένη κίνηση βάζει τη ώρα στον χάρτη της τεχνολογίας του διαστήματος, έναν τομέα που η Ευρώπη αναπτύσσει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ φέρνει την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στο να καταστεί πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Με τον συγκεκριμένο οργανισμό, επισημαίνει, η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνία κι έχει πληρώσει συνδρομή η οποία έρχεται πίσω με τη μορφή χρηματοδότησης για σημαντικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ σκοπός είναι οι σχέσεις με τον Οργανισμό να ενδυναμωθούν περαιτέρω.
Σε γενικές γραμμές, αναφέρει, η χρησιμότητα της παρουσίας στο διάστημα είναι πολύ μεγάλη, καθώς έχουν αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιείται ευρέως η νέα βιομηχανία του ίντερνετ και της τηλεφωνίας στα αεροπλάνα.
Υπενθυμίζεται ότι η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 3 πραγματοποιήθηκε με τον με τον ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα ARIANE 5.
Ο δορυφόρος διαθέτει 47 ισχυρούς αναμεταδότες και είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα 4000C4 της THALES ALENIA SPACE και ζύγιζε κατά την εκτόξευση 5,780 kg.
Μετά την επιτυχή τοποθέτησή του σε τροχιά από την ARIANESPACE, άνοιξαν εν μέρει οι ηλιοσυλλέκτες του και έστειλε τηλεμετρία στα κεραιοσυστήματα λήψης στην Αυστραλία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.