Πραγματική ανάπτυξη και παρασιτικές κλίκες

Δεν ξέρουμε αν είναι ακριβής η διάκριση ανάμεσα σε καλούς και κακούς βιομηχάνους, υπάρχουν ωστόσο βιομήχανοι με ή χωρίς εισαγωγικά. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι οι πρώτοι έχουν συγκεντρωθεί στη Βόρεια Ελλάδα και οι δεύτεροι στην πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, κάπως έτσι παρουσίασε τη διάταξη. Η άποψή μας κλίνει περισσότερο προς την εκτίμηση που κρίνει την τάξη των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών με βάση τα συμφέροντά τους.

Ακριβώς γι’ αυτό αποφεύγουμε τις τελεσίδικες κρίσεις. Αν το συμφέρον τους υπαγορεύει να είναι έμπρακτα βιομήχανοι, δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Οπως δεν θα διστάσουν να είναι βιομήχανοι… στα χαρτιά, αν έτσι εξασφαλίζουν αυτό που θέλουν χωρίς τον κίνδυνο των επενδύσεων. Γενικά ο κόσμος του χρήματος ενδιαφέρεται κυρίως για το χρήμα. Ακριβώς γι’ αυτό δεν έχει συνήθως ηθικούς φραγμούς για το πώς θα το εξασφαλίσει.

Στη χώρα μας, όντως, έχει αναπτυχθεί μια παρασιτική τάξη η οποία έχει χρήμα, βρίσκει χρήμα, βγάζει χρήμα, χωρίς να διακινδυνεύει τίποτε και χωρίς να κάνει τίποτε το παραγωγικό. Αυτή η κοινωνική κατηγορία βρίσκεται παντού. Σε όλες τις μορφές του κεφαλαίου -μικρού ή μεγάλου- και κυρίως του χρηματιστικού. Ασφαλώς υπάρχει και στον ΣΕΒ, αλλά δεν είναι συγκεντρωμένη αποκλειστικά εκεί.

Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε ότι αυτό το παρασιτικό τμήμα δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Υπήρχε σε όλες τις φάσεις της ιστορικής ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού. Στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας έπαιξε ρόλο καταστροφικό για τη χώρα και τον λαό της. Ας μην πάμε μακριά. Ας θυμηθούμε την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Και ας ξαναδιαβάσουμε την αποκαλυπτική έκθεση του Πολ Πόρτερ, αρχηγού της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα το 1947, που έγραφε για μια «μικρή κλίκα εμπόρων και τραπεζιτών οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα».

Πρόβλημα επομένως υπάρχει, με πλούσιο παρόν και παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να μη διαιωνιστεί. Ισως αυτό είναι που ήθελε να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός εκθειάζοντας τους βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδας για την παραγωγική δραστηριότητά τους και επικρίνοντας τον ΣΕΒ για το αντίθετο. Το πρόβλημα βεβαίως δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Αναμένουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ώστε, τουλάχιστον, να περιοριστεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.