Τσίπρας: Τα καρφιά κατά του ΣΕΒ, οι αιχμές για την Ντόρα, η οργή για την πολιτική προπαγάνδα στο Σκοπιανό και το σχέδιο για την επόμενη μέρα – ΒΙΝΤΕΟ

“Αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να τερματίσουμε την κρίση στη χώρα και σήμερα το κάνουμε πράξη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), απηύθυνε έκκληση στο σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου να συστρατευτούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και ενώ υπογράμμισε ότι ακούει προσεκτικά τα αιτήματα τα αιτήματα του ΣΒΒΕ, διότι, όπως είπε, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα από πίσω, παρατήρησε πως δεν ισχύει το ίδιο για την ηγεσία του ΣΕΒ, στην οποία καταλόγισε αμιγώς πολιτικά κίνητρα, σημειώνοντας ότι “έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων, σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η Ν.Δ”.

“Απαράδεκτο” γεγονός η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί”.

“Όχι” στην υπονόμευση του εθνικού συμφέροντος

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα πως αναγνωρίζει και σέβεται τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επιτρέψει “πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον”. Πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων, χωρίς να λυθεί το Μακεδονικό, και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Αρχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι η αποψινή παρουσία του είναι ξεχωριστή για τον ίδιο, επειδή ο ΣΒΒΕ είναι ο πρώτος κοινωνικός εταίρος, μετά τη συμφωνία για το χρέος και το οριστικό τέλος των μνημονίων, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για την επόμενη μέρα και για το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

“Τώρα που το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται”, είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην ιστορική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

“Προετοιμάσαμε βήμα – βήμα, την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, που ολοκληρώνεται με επιστέγασμα τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή, εξειδικεύτηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία προστέθηκαν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται από το περασμένο έτος και ταυτόχρονα δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του”, επισήμανε και συνέχισε: “Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για την ασφαλή επιστροφή της χώρας στον αυτοδύναμο δανεισμό από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, καθώς με τη συμφωνία αυτή, οι διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι αγορές ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις υποδέχτηκαν θετικά τη συμφωνία και το ίδιο υποδεικνύουν οι πρώτες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους”.

Στόχος οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ατζέντα και να επικεντρώσει την προσοχή της στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτούς.

Φοροελαφρύνσεις με σχέδιο

“Σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο, όχι αποσπασματικά”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, καθώς “τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν θετικό momentum”.

Μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα ανεξάρτητη πια, περνά στην επόμενη μέρα και μπορεί να προχωρήσει με το δικό της εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. “Ένα σχέδιο με τις δικές μας κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, καθώς και εκείνα τα προοδευτικά μεταρρυθμιστικά προτάγματα για να πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη”, υπογράμμισε.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της βιομηχανίας

Για την ελληνική βιομηχανία η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και ο στόχος είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Εξετάζεται με προσοχή η πρόταση του ΣΒΒΕ για διακριτό υπουργείο Βιομηχανίας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξετάζει με προσοχή την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης σχετικά με τη δημιουργία διακριτού Υπουργείου για τη βιομηχανία, καθώς, όπως είπε, είναι επιδίωξη και της κυβέρνησης η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου.

Είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά

“Είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και μπροστά σημαίνει σχέδιο για την ανάπτυξη και μάλιστα ολιστικό και όχι αποσπασματικό, όπως στο παρελθόν, και, βεβαίως, σημαίνει χρηματοδότηση και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε και συνέχισε:

“Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους κοινοτικούς πόρους και τα επενδυτικά προγράμματα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και στην αξιοποίηση πόρων από το σχέδιο Γιούνκερ.

Προωθούμε τη συνεργασία με διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και ενισχύουμε την από κοινού ανάληψη έργων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δίνει πλήθος από θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα στους επενδυτές.

Ταυτόχρονα όμως προχωράμε στη δημιουργία, το επόμενο διάστημα, της Αναπτυξιακής τράπεζας για τη χρηματοδότηση τη επιχειρηματικής δραστηριότητας κάθε κλίμακας.

Ενώ δουλεύουμε συστηματικά και για μια δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών που πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ και εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκια τους χάρη στο νέο σύστημα διαχείρισης και απομείωσης των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να είναι και πάλι σε θέση αυξήσουν τη ρευστότητα της οικονομίας.

Παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη βιομηχανία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει πολλές παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως το μέτρο της διακοψιμότητας, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα κονδύλια για την αναβάθμιση των ενεργοβόρων βιομηχανιών και, βεβαίως, το υπό σύσταση Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους ενέργειας”.

Οδικός χάρτης φοροελαφρύνσεων

Σε ότι αφορά στο θέμα της φορολογίας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλά και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πυρά εναντίον της ηγεσίας του ΣΕΒ

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ακούει με μεγάλη προσοχή τις θέσεις, τις προτάσεις και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Β. Ελλάδας και ο ΣΒΒΕ, ενώ έστρεψε τα πυρά του εναντίον της ηγεσίας του ΣΕΒ, λέγοντας: “Διότι γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει. Και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα.Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ.

Πολλές φορές αμιγώς πολιτικά τα κίνητρα της ηγεσίας του ΣΕΒ

Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί. Είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία, ουσιαστικά, επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 2019 και του 2020 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι.

Τη θέση της Ν.Δ. για τις συντάξεις υπερασπίζεται η ηγεσία του ΣΕΒ

Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα. Και επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να πάψει να εκτίθεται. Και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση,

Μια στάση ευθύνης που συνοδεύεται από μια διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας. Και όχι μια στάση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, η οποία όμως φέρει βαθιά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση”.

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι από εδώ και στο εξής η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν θα είναι η επέκταση της λιτότητας, αλλά η επιστροφή στην σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Προτεραιότητα η ανάκαμψη των επενδύσεων

Και αυτό σημαίνει ότι εθνική προτεραιότητα αποτελεί η ανάκαμψη των επενδύσεων, άμεσων ξένων αλλά και εγχώριων.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση δίνει τη μάχη και αίρει διαρκώς εμπόδια ώστε να δημιουργεί το κατάλληλο φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση τους.

Ανακάμπτουν οι επενδύσεις

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν γρήγορα, αλλά χρειαζόμαστε μια επενδυτική έκρηξη οριζόντια, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, “, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές στη βόρεια Ελλάδα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και η αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως εμπορικού διαμετακομιστικού κέντρου, όχι πια μόνο για τα Βαλκάνια αλλά για όλη την Ευρώπη, θα προκαλέσει την σημαντική τόνωση της ζήτησης για τις βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας για τη δημιουργία ενός “δακτυλίου” μεταφορών στην περιοχή των Βαλκανίων

Ευκαιρίες από την προώθηση κοινά αποδεκτής λύσης για την ΠΓΔΜ

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και μίλησε για τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία από την προώθηση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον ΣΒΒΕ και προσωπικά τον πρόεδρο του Αθανάσιο Σαββάκη για την υπεύθυνη δημόσια στάση που κράτησαν στο ζήτημα και υπογράμμισε: “Θέλω να αναφερθώ ειδικά στις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα των επενδύσεων στη γειτονική χώρα.

“Οχι” στην πατριδοκαπηλεία

“Εκεί όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων”, είπε και συμπλήρωσε: “Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Γιατί με τη συμφωνία αυτή και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα.

Και η ιστορική αυτή ευκαιρία, εδράζεται στο ότι στη γειτονική χώρα δεν βρίσκονται πια οι εθνικιστές και οι παραχαράκτες της ιστορίας, αλλά μια έντιμη και ειλικρινής ηγεσία, που επιδιώκει να συνάψει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τη χώρα μας. Που την αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως την ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και στηρίζεται σε αυτή για την οικονομική της ανόρθωση και την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα

Καταφέραμε, λοιπόν, μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, να υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα και φυσικά να βάλουμε τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας.

Πετύχαμε να αποσυρθεί κάθε αναφορά και συσχέτιση της γείτονος χώρας από την αρχαιοελληνική ιστορία της Μακεδονίας μας.

Ένα γεγονός που όλα τα προηγούμενα χρόνια πρόσβαλε την ιστορική μας συνείδηση αλλά και την ιστορική αλήθεια.

Πετύχαμε επίσης να αφαιρεθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, και καταλήξαμε σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και έναντι όλων”.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως αν επέλεγε να πάει χαμένη η ιστορική ευκαιρία για επίλυση τώρα η εναλλακτική θα ήταν “εμείς να συνεχίσουμε να τους αποκαλούμε Πρώην Γιουγκοσλαβική μεν, Δημοκρατία της Μακεδονίας όμως δε κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος να τους αναγνωρίζει ως Μακεδονία σκέτο, χωρίς το πολιτικά ορθό αλλά μακρόσυρτο «πρώην Γιουγκοσλαβική»”.

“Και αυτό δεν είναι υπόθεση, είναι η πραγματικότητα”, παρατήρησε. “Η πραγματικότητα σχεδόν 25 χρόνων, με 140 χώρες, τις πιο ισχυρές, να έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία”.

Στις προτεραιότητες οι εμπορικές χρήσεις και τα σήματα

Επισήμανε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης, ήταν το θέμα και των εμπορικών χρήσεων και των σημάτων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, επισημαίνοντας ότι ενώ ως βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος του τομέα εξωτερικών υποθέσεων ήταν στη “γραμμή” του Βουκουρεστίου, του Κώστα Καραμανλή, τώρα είναι απέναντι στη σύνθετη ονομασία.

Ο λόγος που η κυβέρνηση έθεσε στις προτεραιότητες τις εμπορικές χρήσεις και τα σήματα είπε πως ήταν ότι “σε μια περίοδο που οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα που φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα αυτής. Διότι μέχρι πριν τη συμφωνία, αυτή την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Και εσείς το γνωρίζετε αυτό καλύτερα από εμένα. Αυτός ήταν ο μεγάλος κίνδυνος που απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά, προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Όσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό και εσείς πρώτοι το κατανοείτε. Όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, και εσείς τις γνωρίζετε. Γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια. Και αυτό κατά βάθος το γνωρίζουν και όσοι επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν. Και ποντάρουν τώρα στη δημιουργία σύγχυσης πάνω στο νόημα των εννοιών nationality, που σημαίνει ιθαγένεια και ethnicity, που σημαίνει εθνικότητα. Και φυσικά εμείς αναγνωρίζουμε το πρώτο με βάση το διεθνές δίκαιο της ιθαγένειας που έχει κάθε κυρίαρχο κράτος. Ομοίως και στο ζήτημα της γλώσσας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για σλαβική γλώσσα Κυριλλικής καταγωγής και έτσι περιγράφεται στη διάσκεψη του ΟΗΕ ήδη από το 1977.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας να μην παρασυρθούν από τις φωνές που θέλουν μια φοβική και περίκλειστη Ελλάδα και να δουν τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα και το πεδίο ευκαιριών που διανοίγονται ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

“Αυτή η στάση είναι πολιτικά υπεύθυνη και βαθιά πατριωτική και όχι εκείνη που διχάζει το λαό μας, αντλώντας από ιστορικές παραμορφώσεις. Αυτή είναι τελικά και η διαφορά ανάμεσα στον ειλικρινή τον υγιή πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία. Και ξέρετε, η πατριδοκαπηλία δεν τρέφει μόνο το διχασμό. Αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη. Γιατί εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Σχεδιασμούς που στρέφονται ευθέως ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε “στα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα στα ανατολικά της σύνορα”, κάνοντας λόγο για “μια Τουρκία η οποία απομακρύνεται διαρκώς από μια πολιτική που σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας και της συνεργασίας και έχει επανειλημμένα δείξει τις προθέσεις της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια”.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε πως “η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.

Δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία

Ανέφερε πως ο ίδιος επισκέφθηκε την Τουρκία και είναι υπέρ των ανοιχτών διαύλων με την Άγκυρα, αλλά χαρακτήρισε “απαράδεκτο” γεγονός την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε: “Σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί”.

Η χώρα έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα

“Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην ‘Αγκυρα”, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “Η χώρα, θέλω να σας διαβεβαιώσω, έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι επαίτη. Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα, δεν μένει αδρανής στη γεωπολιτική σκηνή. Και επιδιώκει διαρκώς να προσθέσει νέους φίλους και συμμάχους, να συνάψει ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και συνανάπτυξης με όλες τις χώρες των Βαλκανίων και να βάλει τέλος σε σενάρια απομόνωσής της και υποβάθμισης της γεωπολιτικής της δυναμικής”.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, πέραν της διμερούς εκκρεμότητας που επιλύει, στέλνει κι ένα μήνυμα: “Προς όσους θεώρησαν ότι η Ελλάδα που βρέθηκε σε δυσμενή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης θα χάσει οριστικά το γεωπολιτικό της κεφάλαιο. Το μήνυμα αυτό είναι σαφές: Η Ελλάδα είναι και πάλι εδώ. Ισχυρή, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Έτοιμη να διευρύνει τις συμμαχίες της και να εγγυηθεί την συνανάπτυξη και τη συνεργασία των χωρών της περιοχής. Το ξέρουμε ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. Και θα πολεμήσουν αυτή την προοπτική, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο. Όμως, σας διαβεβαιώνω, θα έχουν απέναντι τους μια κυβέρνηση και ένα λαό, που δεν πρόκειται να επιτρέψουν να επιστρέψει η Ελλάδα στο ρόλο του κομπάρσου και του παρατηρητή των εξελίξεων. Εμείς, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, ώστε να επιτύχουμε επωφελείς συμφωνίες για όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα, με ειδικές αποστολές προωθούμε τη διάνοιξη επιχειρηματικών συνεργασιών, με άλλες δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου,όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, με τις τελευταίες να προσανατολίζονται στην Ελλάδα για την κάλυψη των βιομηχανικών τους αναγκών”.

Εμμονή στο δρόμο της υπευθυνότητας

Ο πρωθυπουργός επέκρινε όσους, όπως είπε, “κινούνται ανεύθυνα, έχοντας βασίσει τον λόγο και την πολιτική τους παρουσία στην αποτυχία, όχι τη δική μας, αλλά της χώρας, στην αποτυχία της χώρας να βγει επιτέλους από τα μνημόνια” και σημείωσε: “Εμείς εμμένουμε στο δρόμο της υπευθυνότητας. Αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να τερματίσουμε την κρίση στη χώρα και σήμερα το κάνουμε πράξη. Με σχέδιο και με τις αναγκαίες προοδευτικές τομές θα περάσουμε στην επόμενη μέρα. Μια μέρα δίκαιης ανάπτυξης για τον κόσμο τη εργασίας και της παραγωγής για τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που ήταν εγκλωβισμένες όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε δουλειά μπροστά μας και είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτό, όμως, που έχει αλλάξει είναι ότι μπορούμε πια να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Και σήμερα αυτή η αισιοδοξία είναι βάσιμη γιατί υπάρχουν τα απτά δεδομένα που την υποστηρίζουν. Η εμπειρία των μνημονίων ας γίνει μάθημα για το μέλλον μιας και η Ιστορία δεν ξεγράφεται. Είναι όμως στο χέρι μας αν αυτή η εμπειρία θα λειτουργήσει αφυπνιστικά ή καθηλωτικά”.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.