Έσπασε το απόστημα


Κανείς πια δεν μπορεί να κλείσει ούτε τα μάτια του, ούτε τα αυτιά του στις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη το zougla.gr σχετικά με την υπόθεση Noor1. Σε πολιτικό επίπεδο παρακολουθήσαμε την πρώτη κόντρα μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή.

Την επόμενη Δευτέρα θα υπάρξει κόντρα κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει το γάντι και να τοποθετείται σε ανώτατο επίπεδο στην υπόθεση που αφορά την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στο ζήτημα διακίνησης ναρκωτικών. 

Σε διεθνές-διπλωματικό, τώρα, επίπεδο το θέμα Noor1 με όλες τις πτυχές του αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης σε διεθνή ινστιτούτα και think tank που εντάσσουν το Noor1 και το δίκτυο το οποίο μετέφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία και τη Σερβία στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης από το Ιράν προς την Ευρώπη με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Τέλος σε δικαστικό επίπεδο υπάρχει ήδη εξέλιξη αφού την Τετάρτη, 28 Ιουνίου, ο ισοβίτης Μ. Γιαννουσάκης αναμένεται να καταθέσει συμπληρωματικά στην εισαγγελία Πειραιώς που χειρίζεται την υπόθεση του ναρκοπλοίου. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να συνδέσει την υπόθεση του ισοβίτη Γιαννουσάκη και των επαφών που είχε με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή με μία πολιτική συνωμοσία που, κατά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, στόχευε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της.

Ένα επιχείρημα που παρέμεινε έωλο, έως και την τελευταία λέξη της ομιλίας του κ. Γεωργιάδη στη Βουλή. Αντιθέτως δεν είχε ούτε μία λέξη να πει για τις σχέσεις του κόμματός του με τον εφοπλιστή-επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και τον εκδοτικό ρόλο που έχει πλέον αναθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της στον εφοπλιστή προκειμένου να συγκροτήσει έναν δεύτερο ισχυρό πόλο στα ελληνικά ΜΜΕ. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε ούτε μία φράση να καταθέσει σχετικά με πρωθύστερες επαφές βουλευτών της ΝΔ με στελέχη των εταιρειών Μαρινάκη -ήδη καταδικασθέντων- για την υπόθεση Noor1. 

Η Νέα Δημοκρατία δια του αντιπροέδρου της δεν αναφέρθηκε ούτε μία στιγμή στην ουσία των αποκαλύψεων στις οποίες προέβη ο ισοβίτης Γιαννουσάκης περί εμπλοκής του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση μεταφοράς και διακίνησης ηρωίνης. Αντιθέτως περιορίστηκε και μάλιστα με εμμονική τυπολατρία στο αν και κατά πόσο οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης είχαν ή δεν είχαν το δικαίωμα να προστατέψουν τον μάρτυρα Μ. Γιαννουσάκη ενθαρρύνοντας τον να πει όλη την αλήθεια στις αρμόδιες ανακριτικές και εισαγγελικές Αρχές. 

Είναι φανερό πως η Νέα Δημοκρατία έκανε στροφή 180 μοιρών μέσα σε πέντε ημέρες και από την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας, κατέληξε στο να ζητά από τον κ. Καμμένο να καταθέσει στη Βουλή το περιεχόμενο των τηλεφωνικών του συνομιλιών με τον Μ. Γιαννουσάκη.

Προφανώς η ηγεσία της ΝΔ κατέληξε στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι η πρόταση μομφής όχι μόνο δεν θα είχε καμία τύχη αλλά θα την εξέθετε και ανεπανόρθωτα. Παρέμεινε ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση στη γραμμή της αναφανδόν στήριξης του εφοπλιστή – επιχειρηματία και όψιμου εκδότη καθώς και προέδρου του Ολυμπιακού σε μία έσχατη προσπάθεια να διατηρήσει ελπίδες για την σταδιακή συγκρότηση του ισχυρού πόλου στο μηντιακό τοπίο το οποίο ονειρεύεται.

Ενδεχομένως η ΝΔ είτε ξεχνά, είτε δεν γνωρίζει πως το σύμπλεγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων του Βαγγέλη Μαρινάκη βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας αλλά και των διεθνών χρηματιστηριακών παραγόντων δεδομένου ότι η εταιρεία του εφοπλιστή είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μόνο και μόνο η διεθνοποίηση του ζητήματος μέσω του δημοσιεύματος της Δευτέρας από το Gatestone Institute με αναφορές ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί θύελλα για την ελληνική άρχουσα τάξη αλλά και βόμαα στα θεμέλια του ελληνικού «βαθέους κράτους» το οποίο διαπλέκεται με το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από το Ιράν. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο είναι αρκετό για αν προκαλέσει βασικά ερωτήματα και νομικές εμπλοκές στην αμερικανική χρηματαγορά και στις σχέσεις που διατηρεί ο εφοπλιστής-επιχειρηματίας με αυτή.
Δικαστικές εξελίξεις

Δικαστικός μαραθώνιος ξεκινά μετά τις καταγγελίες που συνοδεύουν το φορτίο του θανάτου των 3 τόνων ηρωίνης στη «δυσώδη» υπόθεση του NOOR 1.

Ο φάκελος που άνοιξε μετά τις πρόσφατες καταγγελίες βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσου ο οποίος θα αναζητήσει την ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση της διακίνησης των ναρκωτικών του NOOR1.

Όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων είτε «φωτογραφίζονται» είτε κατονομάζονται ευθέως ότι βρίσκονται πίσω από τη μεταφορά της ηρωίνης θα βρεθούν στο στόχαστρο της έρευνας.

Ο πρώτος μάρτυρας που αναμένεται να περάσει από το εισαγγελικό γραφείο ως μάρτυρας θα είναι ο ισοβίτης επιχειρηματίας Ευθύμης Γιαννουσάκης ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του κ. Μπρακουμάτσου και να ξεκαθαρίσει όλα αυτά που απέφυγε να πει μέχρι τώρα. Κυρίως θα ερωτηθεί βέβαια για το ρόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του Noor 1, στον οποίο άλλωστε έχει ήδη αναφερθεί ο καταδικασθείς επιχειρηματίας .

Ο εισαγγελέας εκτός από τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων ερευνά πάντως και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες της εισαγγελέως Πειραιά Ειρήνης Τζίβα, στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπρακουμάτσος διαχώρισε τη σχετική δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα, ζητώντας να εφαρμοστούν για αυτά οι διατάξεις περί ευθύνης υπουργών που επιβάλλουν την αμελητί διαβίβαση του σχετικού φακέλου στη Βουλή, χωρίς δηλ. να έχει προηγηθεί έρευνα για τη διακρίβωση της βασιμότητας ή μη των σχετικών καταγγελιών. Η αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα γίνεται τόσο από τον Ευθύμη Γιαννουσάκη όσο και από ακόμη ένα άτομο, το οποίο παραμένει άγνωστο μέχρι τώρα εάν εμπλέκεται στην υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, δηλαδή, στην παραγγελία του δεν αναφέρεται ονομαστικά στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Το σκέλος αυτό της δικογραφίας για το οποίο ζητείται να διαβιβαστεί στη Βουλή μελετάται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στα χέρια του εισαγγελέα κ. Μπρακουμάτσου όμως βρίσκεται και η μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.