Tο διήμερο που πέρασε (26-27/6/2018) ένα σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό, η επονομαζόμενη “Νεφέλη” επηρέασε σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας δίνοντας μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές, ενώ και η θερμοκρασία σημείωσε αισθητή πτώση.
(για τις 27/6 οι τιμές αφορούν το 24 ώρο 2100 26/6 έως 2100 27/6)
Σε πολλούς σταθμούς η βροχή που καταγράφηκε υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο μηνιαίο ύψος βροχής για Ιούνιο. Ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα είναι 6-8 φορές μεγαλύτερο του μέσου μηνιαίου ύψους βροχής. Μάλιστα, για ορισμένους σταθμούς όπως για παράδειγμα στην Ζάκυνθο και την Καλαμάτα, το ποσό της βροχής του διημέρου 26-27/6, υπερβαίνει το μεγαλύτερο μηνιαίο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για Ιούνιο την τριακονταετία (1970-2000).β. Σημαντική ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα που υπήρξε το διήμερο 26-27/6
Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζονται το σύνολο της κεραυνικής δραστηριότητας στις 26/6 όπως καταγράφηκε από το δίκτυο σταθμών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό η μεγάλη περιοχή της χώρας στην οποία εκδηλώθηκαν καταιγίδες.
γ. Η μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε σε πολλούς σταθμούς σε τιμές 5-7 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Χαρακτηριστικά στην Ελευσίνα η μέγιστη θερμοκρασία στις 27/6 ήταν μόλις 24.6οC. Για τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου , τα τελευταία 50 χρόνια στο σταθμό της Ελευσίνας μέγιστη θερμοκρασία κάτω από 25οC έχει καταγραφεί μόνο άλλες 3 ημέρες.
Ήδη από την Παρασκευή 23/6 εκδόθηκε από την ΕΜΥ Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τις επόμενες 4 ημέρες, ενώ την Δευτέρα 25/6 εκδόθηκε και Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ευρωπαϊκό χάρτη επικινδυνότητας ΜΕΤΕΟALARM (meteoalarm.eu) τον οποίο για τη χώρα μας ετοιμάζει η ΕΜΥ αποφασίστηκε για αρκετές περιοχές και για 2 ημέρες ο ύψιστος βαθμός επικινδυνότητας (κόκκινο χρώμα), κάτι το οποίο η ΕΜΥ επιλέγει μόνο 2-3 φορές το χρόνο.
Συμπερασματικά:
Μπορεί να μην είναι ασυνήθιστο Ιούνιο μήνα να εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, και να δημιουργούν προβλήματα λόγω του μεγάλου ύψους βροχής ή λόγω χαλαζοπτώσεων, όμως η συγκεκριμένη κακοκαιρία μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερη όχι μόνο λόγω της έντασης που τη χαρακτήρισε αλλά κυρίως από το ότι επηρέασε ταυτόχρονα πολλές περιοχές της χώρας και είχε μεγάλη διάρκεια.
ΠΗΓΗ: ΕΜΥ