Στη συνέντευξή του στο Euroactiv ο Νίκος Κοτζιάς έριξε μια «βόμβα» που προφανώς και σκάει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αφού τόνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν συζήτησε θέμα «Τσαμουριάς», εξάλλου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υφίσταται «τσάμικο ζήτημα» για την Ελλάδα, αποκάλυψε ότι υπήρξε ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του 1990 (λέτε να εννοεί εκείνη με υπουργό Εξωτερικών τον Αντωνάκη Σαμαρά;), η οποία δέχθηκε να συζητήσει θέμα «Τσαμουριάς».
Στη συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε:
«Κοιτάξτε, στην Αλβανία βρήκα ανοιχτά θέματα 100 ετών.
»Για παράδειγμα, είμαστε ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.
»Είμαστε και οι δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, έχουμε κάνει ένα Σύμφωνο φιλίας, αλλά τυπικά υπάρχει αυτή η εμπόλεμη κατάσταση.
»Βάλαμε όλα αυτά τα προβλήματα σε ένα πακέτο.
»Μερικά θέματα πιο μικρά τα λύσαμε, ειδικά αυτά που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους ή τους μετανάστες από την πλευρά της Αλβανίας.
»Τώρα έχουμε τα μεγάλα θέματα.
»Στην Αθήνα, συνεδρίασε η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών για την ΑΟΖ και κάναμε ένα μεγάλο βήμα.
»Νομίζω θα τα λύσουμε τα θέματα, αρκεί να μην πιάνει αυτή η υστερία τις αντιπολιτεύσεις στα δύο κράτη.
»Παρακολουθώ με θλίψη αυτά που λέει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Λένε ότι συζητάμε περί «Τσαμουριάς». Δεν συζητάμε. Ουδέποτε τέθηκε το ζήτημα της «Τσαμουριάς» σε αυτή τη συζήτηση.
»Και θα σας πω επίσης, και το λέω πρώτη φορά, η «Τσαμουριά» συζητήθηκε από άλλη κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
»Έχω και μάρτυρες για αυτές τις συζητήσεις. Παρουσιάζονται λες και μόλις βγήκαν στην πολιτική και δεν υπάρχει κανένα παρελθόν.
»Και γενικά οι αντιπολιτεύσεις έχουν την τάση να δημιουργούν στα κυβερνητικά τους χρόνια τετελεσμένα και μετά μας καταγγέλλουν για αυτά.
»Λένε επίσης ότι θα παραδώσουμε τη Βόρεια Ήπειρο.
»Εάν δεν το έχουν καταλάβει, με τις διεθνείς συνθήκες και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, η Βόρεια Ήπειρος είναι κομμάτι της Αλβανίας και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανατρέψουμε τα σύνορα.
»Αυτές είναι ψυχώσεις που κάνουν κακό στη χώρα και δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική διαλόγου και συμβιβασμού».
Ο Νίκος Κοτζιάς, σε αντίθεση με άλλους που πριν 20 χρόνια αφαίρεσαν τις αναφορές περί Βόρειας Ηπείρου από τα βιβλία μας, επειδή κρίθηκαν ως «αλυτρωτικές», από ό,τι βλέπετε δεν φοβάται να αναφέρεται σε αυτήν.
Δεν του είναι η «Βόρεια Ήπειρος» άγνωστη φράση, όπως σε κάποιους άλλους που ήθελαν να «εξαφανιστεί» και να ονομάζεται η περιοχή «Νότια Αλβανία».
Είναι βέβαιο ότι ο Νίκος Κοτζιάς εάν προκληθεί από τις ναζιστικές συμμορίες και την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, θα τους τινάξει στον αέρα.
Γιατί προφανώς και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ποιος ήταν υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)