Σύνθημα αντεπίθεσης: Πώς ο Μητσοτάκης δουλεύει για το κρυφό όπλο του Τσίπρα

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Ζαππείου έβγαζε την κόκκινη γραβάτα του, τονίζοντας ότι τις μάχες τις έδινε με στολή εργασίας και όχι με γραβάτα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διέβλεψαν την επόμενη μεγάλη μάχη, μετά και την αίσια κατάληξη στον ανένδοτο για το ελληνικό χρέος.

Και όντας στο κατώφλι του τέταρτου και τελευταίου χρόνου της θητείας της κυβέρνησης, η επόμενη μάχη, μετά και την έξοδο από τα μνημόνια, είναι αυτή της κάλπης του 2019.

Της επανεκλογής που θα μπορέσει να δώσει την ευκαιρία για εμπέδωση ενός απαγκαστρωμένου πλέον από τα μνημόνια οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος, με ακόμα σαφέστερο αριστερό πρόσημο και με βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό εξάλλου επισημαίνει και με τη δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο Πρωθυπουργός, δίνοντας το μήνυμα για την επόμενη νέα μέρα για την Ελλάδα.

«Ένας μεγάλος και οδυνηρός κύκλος έκλεισε. Μια νέα εποχή για τη χώρα ξεκίνησε. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ανακτούμε την οικονομική μας κυριαρχία», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική δήλωσή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Αυγή».

Στη συνέχεια της δήλωσή του, ο πρωθυπουργός σημειώνει:

«Ωστόσο, τα οφέλη από αυτή την επάνοδο πρέπει να γίνουν αισθητά και στην κοινωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

»Πρώτη μας φροντίδα, λοιπόν, από εδώ και εμπρός είναι η στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, η φορολογική ελάφρυνση γι΄ αυτούς που σήκωσαν το βάρος της κρίσης, οι στοχευμένες ενισχύσεις στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

»Στόχος όμως είναι και η εδραίωση της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη χώρα μας, που εξαιτίας της διαφθοράς του παλιού πολιτικού συστήματος, οδηγήθηκε σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση.

»Συνεχίζουμε να παλεύουμε λοιπόν. Κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, έχουμε ακόμη πολλές μπροστά μας».

Η ιδιαίτερη μνεία του στη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους σήκωσαν το βάρος της κρίσης και η ενίσχυση αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων αποτελούν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα βασίσει ο Αλέξης Τσίπρας το δρόμο για τις κάλπες.

Ήδη, το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται δίνει τη δυνατότητα για μόνιμου χαρακτήρα φοροελαφρύνσεις από τον επόμενο προϋπολογισμό, γεγονός που επισημαίνει και σε σημερινή του συνέντευξη ο Δημήτρης Λιάκος.

Πέραν αυτού όμως, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το Σεπτέμβρη καθώς και η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού με προσπάθεια για παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το Μέγαρο Μαξίμου στη μάχη ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξάλλου έχει παραπέμψει με ευχολόγια τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού στις καλένδες, «όταν επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης».

Το ισχυρότερο όπλο ωστόσο, το οποίο φαίνεται πως κρατά ως άσσο στο μανίκι ο Αλέξης Τσίπρας και για το οποίο ουδεμία συζήτηση έχει γίνει, είναι το θέμα των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, δηλαδή για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Τα μέτρα του τρίτου προγράμματος που λήγει, τα οποία είχαν ληφθεί ως σολωμώντεια λύση για να καμφθούν οι παράλογες αντιδράσεις του ΔΝΤ λόγω των υπερασπαισιόδοξων προβλέψεών του που διαψεύφθηκαν, ΔΕΝ βρίσκονται στο παράρτημα του προχθεσινού ιστορικού Eurogroup με τις εναπομείνασες δράσεις και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Ήδη, το θέμα έθιξε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, κάνοντας λόγο μονάχα για θεσμικές και όχι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις προθέσεις του.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως δεν είναι ώρα να ανοίξει ακόμα το θέμα τυχόν ακύρωσης των μέτρων, δεδομένου πως αυτό που προέχει μετά και την επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους, είναι η έξοδος από τα μνημόνια και η διασφάλιση διαρκούς πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος, ο σχεδιασμός στα κιτάπια του Αλέξη Τσίπρα δεν περιλαμβάνει νέο μαχαίρι τις συντάξεις από 1.1.2019.

Αντίθετα, το πρωθυπουργικό γραφείο αφήνει τη ΝΔ να επιμένει να κάνει λόγο για τέταρτο μνημόνιο και επικείμενη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου, εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο στρατηγικό του αδιέξοδο δουλεύει προς όφελος του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Και τούτο, διότι όσο περισσότερο σηκώνει το θέμα η Πειραιώς, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία για το Μέγαρο Μαξίμου εφόσον καταφέρουν σε συνεννόηση με τους θεσμούς να άρουν τα ψηφισμένα μέτρα.

Τούτο δε, μάλιστα θα γίνει παράλληλα με την απόδοση και φέτος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το περσινό, πλέον του ενός δισ. ευρώ, με το σχεδιασμό για τους δικαιούχους ακόμα να εκκρεμεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.