Έντονες υπόνοιες αναφορικά με την ύπαρξη μίας κρυφής ατζέντας στις συνομιλίες που πραγματοποιεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την τουρκική πλευρά για την εφαρμογή μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, δημιουργεί η παραίτηση του αντιστράτηγου ε.α Νίκου Ζαχαριάδη, διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Ζαχαριάδης ήταν επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου, το οποίο από τις 20 έως και τις 24 Μαΐου διαπραγματεύτηκε στην Αθήνα με μία πολυμελή τουρκική αντιπροσωπεία, – αποτελούμενη από στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας- την υιοθέτηση συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην μείωση της έντασης στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Ως προς τους λόγους της παραίτησής του, ο στρατηγός ε.α φέρεται να ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, εκφράζοντας ρητά τη διαφωνία του ως προς την μετάβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί, αυτή τη φορά επί τουρκικού εδάφους, ο δεύτερος κύκλος διαλόγου για τα ΜΟΕ. Ο κ. Ζαχαριάδης εμφανίζεται να διαφωνεί με την προοπτική της συγκεκριμένης επίσκεψης λέγοντας στον κ. Αποστολάκη ότι οι σχετικές συνομιλίες θα πρέπει να διακοπούν σε αυτή τη φάση και να συνεχιστούν μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι η χώρα έπειτα από τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ο στρατηγός ε.α μάλιστα φέρεται να εκφράζει την άποψη προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι πριν την αποστολή της επιτροπής στην Άγκυρα θα πρέπει να γίνει σχετική ενημέρωση τόσο προς την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής όσο και προς την αντιπολίτευση.
Έντονο παρασκήνιο
Επί του παρόντος, τουλάχιστον, το Πεντάγωνο εμφανίζεται να τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, αφού αρμόδιοι κύκλοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα. Ωστόσο, πίσω από την παραίτηση του πρώην, πλέον, διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, φαίνεται πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν παραιτηθεί ο κ. Ζαχαριάδης είχε έντονο διαπληκτισμό με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. Όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο που «ανέβηκε» την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα liberal.gr. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήταν έντονα επικριτικό ως προς τη στάση του κ. Αποστολάκη, τόσο σε ό,τι αφορά την απόφασή του να συνεχίσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο για τα ΜΟΕ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, όσο και για το ταξίδι του στις ΗΠΑ –αναχωρεί σήμερα για την Ουάσιγκτον- καθώς επίσης και για την επικείμενη συνάντηση με την σκοπιανή ομόλογό του στις 10 του μήνα στην Αθήνα. Η πλευρά του κ. Αποστολάκη θεώρησε ότι εντός του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, το οποίο υπέγραφε απόστρατος αξιωματικός και συμμαθητής του κ. Ζαχαριάδη από τη Σχολή Ευελπίδων (Τάξη ’81), εμπεριέχονταν πληροφορίες και γεγονότα που γνώριζαν μόλις τέσσερα άτομα, ο υπουργός, δύο στενοί του συνεργάτες και ο στρατηγός ε.α. Μέσω δια της εις άτοπον απαγωγής, ο κ. Αποστολάκης θεώρησε ότι πίσω από το εν λόγω δημοσίευμα κρυβόταν ο κ. Ζαχαριάδης με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει μαζί του, ζητώντας του εξηγήσεις για το ζήτημα.
Από εκεί και έπειτα και με τις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών να έχουν διαρραγεί οριστικά, η χθεσινή απόφαση του κ. Ζαχαριάδη να παραιτηθεί του αξιώματός του ήταν μονόδρομος. Να σημειώσουμε πως ο στρατηγός ε.α, ήταν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) από τον Νοέμβριο του 2018, ενώ με βάση το σχετικό ΦΕΚ η θητεία του θα ήταν διετής και κανονικά θα έληγε τον Νοέμβριο του 2020. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει για τέσσερα χρόνια στις Βρυξέλες, έχοντας διατελέσει επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ.
Με αφορμή την παραίτηση του κ. Ζαχαριάδη, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι πραγματοποιεί εν κρυπτώ συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Με κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, τόνισαν ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα, ουσιαστικά, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».
…